Polityka

Awatar użytkownika
EveS
Ulubiony utwór: Never Let Me Down Again

Re: Jesteś lewicowy czy prawicowy?

Post 01 sty 2008 22:14

___EXCITER___ pisze:czy nie mam prawa uważać, że gdyby świat się nie zmienił, ludzie "walczący" dzisiaj o równość, byliby przodownikami wymarłej partii?

może w przyszłości zmienię zdanie, tego nie wykluczam.
PS. Wspomnę tylko kilka nazwisk z poprzedniego rządu: Andrzej Kryże (PZPR), Zbigniew Wassermann (PRLowski prokurator), Wojciech Jasiński (PZPR), Marek Surmacz (MO), Wiesław Kurowski (TW), Halina Molka (PZPR), Aleksander Chłopek (PZPR), Maciej Łopiński (PZPR), Karol Karski (PRON), Ryszard Bender (PRON), Janusz Kaczmarek (PZPR), Zbigniew Graczyk (PZPR), Marek Grabowski (PZPR), Ewa Sowińska (PZPR), Krzysztof Zaręba (PZPR), Bogusław Kowalski (PRON, TW), Bogdan Socha (PZPR), Romuald Poliński (PZPR), Andrzej Lepper (PZPR), Andrzej Aumiller (PZPR), Anna Kalata (PZPR), Janusz Maksymiuk (PZPR, TW), Stanisław Łyżwiński (TW), a także różni lojalkowicze: Andrzej Urbański czy Jarosław Kaczyński. Można też do tego układu doliczyć Macieja Giertycha, wielkiego katolika, patriotę i myśliciela, doradcę Jaruzelskiego, entuzjastę decyzji o wprowadzeniu stanu wojennego.
(cytat za racjonalistą.pl)
Awatar użytkownika
Depechka
Ulubiony utwór: In Your Room

Post 01 sty 2008 22:40

eves,nie masz juz czego sie czepiac,to szukasz bledow ortograficznych. Trudzisz sie nie potrzebnie - jest takie cos(bo moze nie zauwazylas): pisze sobie post i kazdy blad zostaje podkreslony(szalenstwo co?).Tylko tak sie sklada, ze mnie to malo obchodzi, rozumiem jakbym pisala wypracowanie,ale to tylko post.Moze jestes pedantka i trudno ci sie powstrzymac..nie wiem..ale daruj sobie juz,bo to troche nude sie robi.
Forum dyskusyjne-zgadzam sie,
Załóż sobie swoje forum i samotnie głoś swoje mundrości, to wtedy nikt nie będzie krytykował
- a co TO mialo byc?Ciekawe ilu (juz bylym) forumowiczom to powiedzialas..slaba ta aluzja, moglas sie wysilic bardziej..
Zarzucanie komuś "choroby"
-moglabys tak napisac,gdybym faktycznie jakiemus gejowi powiedziala ze jest chory-w zyciu czegos takiego nie zrobilam,bo WIEM ze Ci ludzie tez maja swoje uczucia.Moze Ciebie urazilam? Tylko caly czas na okretke probujesz mi to uswiadomic?
Strasznie mnie w dalszym ciągu bawi, że o mojej głupocie poucza mnie osoba, która sklecić zdania po polsku nie potrafi :grins: Ani wnioskować per analogiam...
- bawi? chyba denerwuje,jakis kompleks nizszosci ..albo pedanteria..wybacz z polskiego zawsze bylam pieknie oceniana za jezyk i styl. Ale to byly prace do ktorych sie w miare przykladalam, POSTY TO NIE PRACE DYPLOMOWE - pedantko.
We wcześniejszych postach omawialiśmy oprócz tematu homoseksualistów również szereg innych zagadnień społecznych, jak i gospodarczych.
- omawialismy?jakos cie tam nie widze... :haha:
Ja też już dawno zwątpiłam w inteligencję niektórych :grins:
no brawo! Udana aluzja! Jesli tyczyla sie do mnie to niestety musze cie zacytowac : "Ja też już dawno zwątpiłam w inteligencję niektórych :grins: ".
Skończyłam studia o charakterze pedagogicznym, przeczytałam mnóstwo publikacji psychologicznych na ten temat, bo temat ten żywo mnie interesuje.
- a co mnie twoje studia obchodza? Znasz takie niemieckie powiedzenie?(napisze po polsku zebys zrozumiala) : WIEK NIE CHRONI PRZED GŁUPOTĄ - nie traktuj tego jako aluzje..,po prostu lubie to powiedzonko.Ja nie jestem jeszcze po studiach,ale zapewne studia skoncze ,nie jest to wyczyn,znam wielu studentow.., nawet prawa :D (FRODO :8 )
Wracajac do mojej tezy..powiem ci skad sie tego dowiedzialam,chociaz nie uwazam telewizji za rzetelne zrodlo, dokumenty National Geographic za takie uwazam. Nie chcesz,nie wierz w to co ja pisze,ale :
Po co ktoś miałby udowadniać, że nie istnieje coś, co obiektywnie nigdy nie istniało?!?
- to nie jest obiektywne stwierdzenie..tylko deska ratunkowa(i to jakas z drzazgami) :grins:
Należy brać przykład z mądrzejszych od siebie, człowiek całe życie powinien się uczyć.
- dyskusja tez uczy,pod warunkiem,ze ktos nie ma "ciasnego rozumku" i nie neguje wszystkiego co slyszy nie dając zadnych argumentow,eves. Wykrecilas sie z sensownej odpowiedzi typową gadką .
Ale kolega wyżej porównał, a nie pisałam imiennie o kogo chodzi.
- ewidentnie tyczylo sie to do mnie, jesli sie myle to zacytuj kolege,ktory porownal gejow do pederastow.
Co ma WOS do statystyk organizacji lekarskich? NO CO?
- WIEDZA O SPOLECZENSTWIE ,dalej nic?twoje kochane statystyki(nie wazne czy to lekarskie czy jakies inne)mowia o jakis danych,o czyms konkretnym,o tym co jest i dzieje sie na terenie danego panstwa.Moze dla ciebie to piata woda po kisielu ale jednak z wosem sie laczy.
Definicje powinni konstruować ci, którzy pobrali odpowiednie nauki w tym zakresie i znają się na danej materii.
- i ty mowisz o abstrakcyjnym mysleniu..żal.
Mylisz inteligencję z kulturą osobistą. Typowy błąd rzeczowy.
- heheheheh dobre, ale nie zgadzam sie z tym,raczej tobie sie to myli.. :haha: kompletnie nie zrozumialas tego co ja napisalam.
Depechka, nie zabieraj głosu. W tym i każdym innym temacie gdzie ludzie dyskutują.
pimpf_101 - daruj sobie te zlote rady. A jak stwierdze ze mam z psycha cos nie tak to sie zglosze do specjalisty :)
Deserve, Ty byś się chyba podniecił słowami Depechki jakby napisała, że widziała różowe smoki
- a ciebie to podnieca eves?fajnie masz :D
Awatar użytkownika
EveS

Post 01 sty 2008 22:59

Każdy człowiek szanujący swój język nie patrzy na okoliczności, tylko za każdym razem poprawnie się wysławia. I nie tylko błędów się czepiam, ale żenującego całokształtu, który nie tylko ja potwierdzam.
"Dokumenty National Geographic"? Zlałam się, idę po ścierkę ;( ;( Redakcja czasopisma geograficzno-podróżniczego prowadzi badania psychologiczne? To tak jakby w "Hydrauliku Polskim" publikowali porady weterynaryjne ;( :grins: Trochę przybliżyłam, co za głupoty wypisujesz, czy jeszcze nie bardzo? Czy może dalej będziesz się upierać przy swoich (no muszę użyć tego słowa) kretyńskich majakach?

"Kompleks niższości", "żal", "wiek nie chroni przed głupotą", "napiszę po polsku, żebyś zrozumiała" - to tylko wybrane stwierdzenia z pobieżnej lektury powyższego bełkotu. Laleczko, jak się wyzbędziesz takiej retoryki, to może w nowym roku znajdziesz sobie jakieś koleżanki tudzież kolegów, i ktoś Cię w końcu na Sylwestra zaprosi. Mnie tam zapraszają :grins:

O, i jeszcze nie kłam, bo to bardzo nieładne i niegrzeczne, zwłaszcza w towarzystwie (w którym się być może będziesz, przy odrobinie pracy nad sobą, bawić):
FAJNIE BY BYLO gdyby ktos znalazl na to lek i wszyscy byliby ZDROWI
moglabys tak napisac,gdybym faktycznie jakiemus gejowi powiedziala ze jest chory-w zyciu czegos takiego nie zrobilam,bo WIEM ze Ci ludzie tez maja swoje uczucia.
Uważam, że lecytyna powinna pomóc. No, chyba, że znasz wszystkich zarejestrowanych użytkowników i z całą pewnością możesz powiedzieć, że żaden nie jest homo :grins: Aczkolwiek cieszę się, że nastąpił minimalny postęp: "ci ludzie też mają uczucia!" :fletch:
Awatar użytkownika
EveS

Post 01 sty 2008 23:25

Depechka pisze:
Deserve, Ty byś się chyba podniecił słowami Depechki jakby napisała, że widziała różowe smoki
- a ciebie to podnieca eves?fajnie masz :D
To była taka aluzja (Twoje ulubione słowo!) do absurdalnych, prześmiesznych tez o "3 synach urodzonych po kolei, ostatni to gej". Powiem wprost, bo inaczej widzę nijak nie dociera: prawdopodobieństwo istnienia Twojej teorii i różowych smoków jest takie samo :grins:
A podniecają mnie inne, ciekawsze rzeczy :8
Awatar użytkownika
pimpf_101

Post 02 sty 2008 01:56

Można by ustalić jakieś granice wiekowe na tym forum chyba.
Albo przynajmniej w pewnych tematach.
Bo choć wkurza mnie np. Exciter, to mogę do niego coś napisać mając względną pewność, że ma wystarczające pokłady intelektu, by to ze zrozumieniem przeczytać.

Dzieci pokroju Depechki, których wyrocznią jest podręcznik w WOS-u... nie no, rozwaliło mnie to, to uzmysławia na jakim etapie edukacji jest jeszcze to dziewczę. A jak Pokemony, co Ci na ucho szepcą?
I to podejście, że tu się nie przykłada do pisania... po pierwsze, to zachowujesz się w tym momencie jak typowe dziecko Neostrady, a po drugie - jeśli przeczytałaś w życiu trochę książek to z automatu piszesz poprawnie, ja się nie muszę zastanawiać jak co pisać bo to jest automat.
A ze studiami to nie tak hop siup.. chyba, że na zaoczne drogie dziecko. Na dzienne trzeba umieć się podpisać bez błędów i wypełnić kwestionariusz. A to już wysokie progi.
Awatar użytkownika
Depechka

Post 02 sty 2008 11:45

Jasne, ustalajcie sobie granice wiekowe. Przynajmniej nikt o swiezych pogladach nie wdepnie na taka mine. Powiem wam tyle :
najpierw do eves- nie potrafisz zdrowo dyskutowac,myslisz ,ze skoro ja jestem mlodsza to ty zawsze bedziesz miala racje,unosisz sie jak male dziecko,sama masz "kretynskie majaki" i probujesz nadrobic swoje luki w intelekcie wyrazami, ktorych uzywasz ze slownikiem pod reka,pewnie ani razu nie mialas w reku miesiecznika NG i dlatego guzik wiesz o czym pisze,kolegow i kolezanek mam cala mase ale nie mam zamiaru wciskac sie na byle jakie party,tylko po to zeby sie zalac,poza tym sylwester mialam bardzo udany,twoje marne studia kazdy konczy, nie trzeba byc wybitnym zeby skonczyc pedagogike,:tak: i koncze "dyskusje" z toba bo to jest juz zenada..
pimpf_101 -
Dzieci pokroju Depechki, których wyrocznią jest podręcznik w WOS-u.
- wyrocznia?jesli jeszcze ana alfabetyzm wtorny cie nie dopadl (zwarzajac na wiek),to racz zauwazyc ze to bylo nawiazanie w stylu eves,tylko nie do katechez a do lekcji wos'u.Pokemonow nie ogladam ale widze ze ty sie na tym dobrze znasz;
Zlałam się, idę po ścierkę
-no to jest piekne, od tych slow bije niesamowity intelekt..nieuwazasz?Ustalcie granice wiekowe zacietrzewione dzieci PRL'u .to ja bede kiedys decydowac o waszych emeryturkach.Waszym problemem jest kompletny brak tolerancji, nie potraficie dojsc do konsensusu tylko musicie zawsze postawic na swoim, przykro mi ze sie zawiodlam na starszych "kolegach",niestety nic sie od was nauczyc nie mozna,bo wiecznie tylko krytykujecie i to tylko destruktywnie.
Zauwazylam tu jeszcze cos - zawiazalo sie (pewnie w zamierzchlych czasach) towarzystwo wzajemnej adoracji.Jeden Exciter ,Slick,Choin ,Arashy,Daria The Revelator,Deserve(oraz sporo osob z narazie niska ranga)- oni dzialaja na swoja karte,a reszta przyklaskuje sobie nawzajem - to tez jest smieszne, zwlaszcza jak na wasz wiek ;)
Awatar użytkownika
___EXCITER___

Post 02 sty 2008 13:17

___EXCITER___ pisze:Matko! 10-0 :lol: Kto wygrał z kim? Pedagog, prawie doktor z....
pimpf_101 pisze:Dzieci pokroju Depechki, których wyrocznią jest podręcznik w WOS-u... nie no, /cenzura/ mnie to, to uzmysławia na jakim etapie edukacji jest jeszcze to dziewczę. A jak Pokemony, co Ci na ucho szepcą?
Drodzy kumotrowie przyklaskujcie sobie nadal.
Nie stanąłem po stronie Depechki, dlatego, że podzielam Jej poglądy. A dlatego, że jest młodsza. Zlewający się pedagog przy nastolatce. Żałosne.
Z resztą, gdybym był z podkarpacia czy podlasia, mógłbym dużo wcześniej poczuć się nieswojo (gdybym był wrażliwszy ;)).
Slik, równiacha z Ciebie, ale mod..przemilczę. Zaczynam rozumieć, dlaczego tutaj tak pusto.
Przepraszam Cię, Depechka, być może gdybym siedział cicho, nie byłoby tej zadymy i nie padłyby przykre słowa pod Twoim adresem.

I proszę się już do mnie nie przypinać.
Awatar użytkownika
olz
Ulubiony utwór: in your room

Post 02 sty 2008 13:24

Depechka pisze:to ja bede kiedys decydowac o waszych emeryturkach.
@EveS, Pimpf, bojcie sie ;( Ja chyba jeszcze nie musze, bo jestem mniej wiecej w jej wieku, ale wy... leccie po scierki ;(
I want your touches to scar me so I'll know where you've been
Awatar użytkownika
slick
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 02 sty 2008 13:44

Jak tu jest dla ciebie za pusto to wiesz gdzie jest link do wylogowania. Nikt cie na sile tu nie trzyma. A od mojej emerytury to grzecznie prosze... z daleka. :lol:
Awatar użytkownika
Depechka

Post 02 sty 2008 13:56

_Exciter_, gdybym sie bala przykrych slow to bym siedziala cicho :) Fajnie ze nikogo nie udajesz i dzialasz na swoje konto, dzieki :)
Awatar użytkownika
Choin
Ulubiony utwór: Living On Video

Post 02 sty 2008 14:01

Depechka pisze:Zauwazylam tu jeszcze cos - zawiazalo sie (pewnie w zamierzchlych czasach) towarzystwo wzajemnej adoracji.Jeden Exciter ,Slick,Choin ,Arashy,Daria The Revelator,Deserve(oraz sporo osob z narazie niska ranga)- oni dzialaja na swoja karte,a reszta przyklaskuje sobie nawzajem - to tez jest smieszne, zwlaszcza jak na wasz wiek ;)
Ja bym dodal tutaj jeszcze Olz, ona to juz wogole adoratorka ;(
Jadwiga, Jadwiga, dotknij mego dźwiga ;( / http://www.lastfm.pl/user/choin
Awatar użytkownika
olz
Ulubiony utwór: in your room

Post 02 sty 2008 15:36

Nie zrozumiales albo ja zle rozumiem, to ty jestes jeden z niewielu tych dobrych, tych nie adoratorow ;(
I want your touches to scar me so I'll know where you've been
Awatar użytkownika
EveS

Post 02 sty 2008 16:20

___EXCITER___ pisze:Drodzy kumotrowie przyklaskujcie sobie nadal.
Nie stanąłem po stronie Depechki, dlatego, że podzielam Jej poglądy. A dlatego, że jest młodsza. Zlewający się pedagog przy nastolatce. Żałosne.
Wyczytał co robię i będzie wszędzie powtarzał :grins: A stanąłeś po jej stronie, bo jak już napisałeś nie jesteś obiektywny w pewnych sprawach, i wystarczy, aby ktoś napisał o tych metaforycznych różowych smokach i już trzeba przyklasnąć, bo przecież "lewakowi" racji w życiu nie przyznasz, choćby mówił, że 2+2=4. Jakoś sprytnie ominąłeś posty Depechki, w których jedynie wywleka marne argumenty ad personam. To ja jestem ta zła, bo przecież "biję wirtualnie" biedne dziecko.

Siedzisz facet tu raptem tydzień, poczytałeś sobie moje posty i wszędzie bijesz tylko do moich poglądów, w innych tematach nie odpiszesz (ot np. w topic'u o zwierzętach ;) ). Inni tutaj nie klasyfikują ludzi ze względu na poglądy i dlatego nie mieliśmy poważnych kłótni w tej materii. Smutne jest to, że ktoś ocenia człowieka nie po jego wnętrzu, a po tak prozaicznych kwestiach na kogo głosuje. Mnie to w życiu kompletnie nie interesuje, mam przyjaciół proGiertychowych, od podstawówki przyjaźnię się z obecnym regionalnym liderem UPR. W dupie mam ich poglądy polityczne, są świetnymi ludźmi i mamy lepsze tematy do dyskusji niż kwestia podatków. Równie smutne jest to, że rejestruje się na forum po to, aby siać ferment, ferować sądy o nieznanych mu kompletnie osobach. Pół biedy jakby to było jedno forum, ale dziś dostałam maila od nieznanej osoby "żeby się nie przejmować, bo robienie burdelu to jego specjalność". Jak to ostatnio powiedział Mikke: "Gdy ci trzech ludzi mówi, że jesteś pijany - połóż się spać".
Awatar użytkownika
EveS

Post 02 sty 2008 16:31

Depechka pisze:pewnie ani razu nie mialas w reku miesiecznika NG
Mam do sprzedania 20 pierwszych numerów, bo mam podwójne. Może chcesz kupić? Albo zeskanuję jeden numer, zobaczysz co jest w środku i w końcu pojmiesz absurd swoich słów.
twoje marne studia kazdy konczy, nie trzeba byc wybitnym zeby skonczyc pedagogike,
Nie kończyłam pedagogiki, tylko filologię angielską o specjalizacji pedagogicznej, na uczelni państwowej, nie w żadnej "Wyższej szkole kompostowania i zbijania karmników dla sikorek". Ponad 20 osób na miejsce, do dyplomu dobiło około 50 osób, mniej niż połowa z I roku :> Życzę Ci, abyś była równie "marnie wybitna" :grins: A przede wszystkim proponuję :beer: i wrócić do innych tematów :P
Awatar użytkownika
___EXCITER___

Post 02 sty 2008 17:44

no dobrze, EveS. to ja jestem ten zły. :)
nie czytałem tylko Twoich postów, obok Twoich przeszedłem obojętnie. przypięłaś się do mnie, kiedy użyłem słowa "świętojebliwy" (może dlatego, że nie odezwałem się w poście o zwierzętach ;)). nie zauważyłaś, że mrugam przy tym okiem. oberwało mi się - powinienem czytać ze zrozumienie, rzucam żarcikami. Ty również nimi rzucasz, dlatego wspomniałem o papieżu, podlasiu.
mylisz się, jeśli sądzisz, ze skreślam ludzi o lewicowych poglądach. zdziwisz się, bo ktoś taki jest moim przyjacielem. kłaniam się Panu, który ma odmienne preferencje seksualne. on niczego nie manifestuje, ale tych, którzy w przeszłości próbowali się do mnie przystawiać, spławiałem.
kilka dni temu rozmawiałem ze starszą, 75-letnią Panią, która opowiedziała pokrótce historię swojej choroby. 20 lat temu zachorowała na raka, stan bez przerwy się pogarszał. i ona przypomniała sobie, że w dzieciństwie, będąc w kościele, oderwała z obrazu koronę Matki Boskiej. odszukała tę koronę po latach na strychu domu i odniosła do kościoła. Ona twierdzi, że to dlatego choroba ustąpiła i do dzisiaj cieszy się życiem. dla mnie to tylko zbieg okoliczności. miałbym sprowadzać ją na ziemię, może wyśmiać i odesłać do racjonalista.pl? ta Pani biega codziennie do kościoła, ogląda każdy program o papieżu.
żartować nadal zamierzam, a Twoje żarty nie będą mi przeszkadzać.
Awatar użytkownika
cocacola18_1989

Post 02 sty 2008 18:17

Ja wybrałem prawicę :tak: :tak: :tak: :tak:
Awatar użytkownika
EveS

Post 02 sty 2008 18:59

Ja też tutaj nikogo nie zmuszam do chodzenia na Parady Równości ani do uczęszczania do klubów gejowskich. A pomiędzy babcią, która głęboko wierzy w Boga, a dziewczynką, która twierdzi, że czytała w piśmie geograficznym, że geje są chorzy i mają dwóch starszych braci różnica jest ZASADNICZA. Czemu zasadnicza? Dowodów na istnienie/nieistnienie Boga nie może przedstawić nikt. To kwestia samej wiary w absolut, nie książkowej wiedzy. Inaczej sytuacja się przedstawia, jeśli chodzi o dowody medyczne, teorie naukowo potwierdzone. Powiem krócej: nie mam prawa podważać czyjejś wiary, ale wiedzę już tak.

Nie sprowadzajmy szkolnej wiedzy do miana absolutu, bo idiotyzmem byłoby np. w szkole przytakiwanie uczniowi, którzy uparcie wierzy, że bitwa pod Grunwaldem odbyła się w 1850 i wygrali ją Turkowie. Tu mamy do czynienia z dokładnie takim samym absurdem: naiwne wmawianie, że pismo podróżnicze prowadzi i potwierdza badania n/t homoseksualizmu w rodzinach wielodzietnych. A kto o tym nie wie jest miernotą. No litości, każdy odrobinę myślący człowiek widzi w tym zdaniu jedynie kiepski żart. Ale to ja jestem ta zła, bo kwestionuję czyjeś idiotyzmy. W jakim byśmy żyli świecie, jakby nikt nie poprawiał błędów drugich :P Choć akurat przypadek Depechki jest wybitnie ciężki, ale może kiedyś ktoś będzie miał zaszczyt zostać jej naukowym autorytetem (teraz sama dla siebie stanowi ostateczną wyrocznię, tak i w języku polskim, jak i w innych dziedzinach) i jej ktoś skutecznie przetłumaczy, jakie brednie opowiada.
Awatar użytkownika
Daria The Revelator
Ulubiony utwór: world in my eyes

Post 02 sty 2008 22:15

tak już przyglądam się od dłuższego czasu tej dyskusji i obecnie stwierdziłam, że ja również się tu wypowiem.

Moim zdaniem rzeczywiście EveS ma dużo racji. tu już nawet nie chodzi mi o wiek czy wykształcenie, ale o to w jaki sposób dyskutuje. bo wg. mnie EveS używa jasnych argumentów oraz bierze pod uwagę to, że może się mylić i prosi o kontrargumentację, ale takowej nie było; wykręcanie się 'niezrozumieniem postów' lub 'nie bo nie' jest śmieszne i nie dziwcie się, że większość staje za EveS i nie mają tu nic do rzeczy 'znajomości'. a tą teorię z trzecim synem to już wogóle przemilczę...

a co do tej ortografii. skoro @Depechko, masz podkreślenia błędów, to może warto z nich skorzystać, bo to tylko obniża Twój poziom w oczach innych. [nie odbierz tego jako atak na Twoją osobę].
Awatar użytkownika
Choin
Ulubiony utwór: Living On Video

Post 03 sty 2008 09:12

Depechka pisze:...kiedy matka pokolei rodzi np.3 synow to jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze ten ostatni bedzie gejem...
Trzech synow matka miala...dwoch slynelo z madrosci, a trzeci co byl byl glupi poszedl do lacznosci Obrazek
Jadwiga, Jadwiga, dotknij mego dźwiga ;( / http://www.lastfm.pl/user/choin
Awatar użytkownika
pimpf_101

Post 03 sty 2008 13:54

A tak w ogóle, to jest w centrum, bliżej mi kiedyś było do lewicy.

Wiem, że nie czas i pora, ale muszę to powiedzieć : Eves, Ty mój pierożku...