Nasze sny
-
dejmien
Re: Nasze sny
Kiedyś doświadczyłem czegoś dziwnego i z perspektywy czasu nie jestem w stanie zweryfikować czy to był sen czy już jawa. Leżałem wtedy na plecach i byłem świadomy tego co się dzieje. Panowała ciemność ale nie taka żebym nie widział zarysów swojego pokoju. Pamiętam też, że czułem strach, jednak nie znałem źródła tego uczucia. Chciałem się ruszyć, ale nie mogłem, nawet nie byłem w stanie wydusić z siebie żadnego dźwięku. Gdzieś później czytałem, że w zamierzchłych czasach podobne przeżycia interpretowano jaka atak nocnych demonów.
-
Rajca
No to jest właśnie wspomniana faza, kiedy paraliż sanny działa, ale z drugiej strony nie śni się w pełni. Wtedy granica między tym co rzeczywiste a tym co nie, jest tak mglista, że niemożliwa do interpretacji
Co najciekawsze, ja nie pamiętam takiej sytuacji żeby mi się zdarzyła...
-
Hien
Ja miewałem nieraz, najczęściej wraz z uczuciem spadania (ludzie od Incepcji też z tego czerpali). Mój mózg często daje się oszukać, że śpi i wtedy łapie mnie taka nagła pobudka, uczucie jakby leżał na rozsypującym się kopcu ze żwiru, krótki paraliż (głównie skurcz mięśni w momencie kiedy się budzę).
Podobnie kiedy człowiek się nagle budzi z koszmaru - uczucie czyjejś obecności, ucisk w klatce piersiowej i lęk, dopakowany jeszcze przez sam najtmer.
Nie dziwie się, że kiedyś interpretowano to w ten sposób, były obrazy przedstawiające diabła siedzącego na piersi spiącego.
Domyslam się, że tego typu interpretacje wywodzą sie ze wsi, to jest królestwo bajek. Przy zakazach sikania w strone księżyca i odganiania go miską wody, paraliż senny to nic
Podobnie kiedy człowiek się nagle budzi z koszmaru - uczucie czyjejś obecności, ucisk w klatce piersiowej i lęk, dopakowany jeszcze przez sam najtmer.
Nie dziwie się, że kiedyś interpretowano to w ten sposób, były obrazy przedstawiające diabła siedzącego na piersi spiącego.
Domyslam się, że tego typu interpretacje wywodzą sie ze wsi, to jest królestwo bajek. Przy zakazach sikania w strone księżyca i odganiania go miską wody, paraliż senny to nic
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
dejmien
Apropos wiejskich zabobonów i Księżyca to kiedyś w Chinach usypywano góry ryżu dla potwora, który chciał zjeść Księżyc (zaćmienie Księżyca). A wracając do tematu to wiem co masz na myśli z tym spadaniem. Sam wiele razy spadałem we śnie i w momencie zderzenia z gruntem nagle się budziłem zaliczając drobne "turbulencje" w łóżku. 
-
FREE STATE
Jeśli chodzi o spadanie, ja tak miałem będąc na kacu 
Nie wiem, jak to zrobiłem, ale zdarzało mi się to kilka razy.
Nie wiem, jak to zrobiłem, ale zdarzało mi się to kilka razy.
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Hien, za duzo sie Incepcji naogladales i teraz nie mozesz spac normalnie 
Enjoy The Silence
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Mnie często się śni, że ktoś/coś mnie goni, a ja w ogóle nie mam sił w nogach, żeby uciekać i człapię jak ślimak. I choćbym nie wiem jak się starał, to nie potrafię uciec.
Czasami się z kimś biję we śnie, ale wtedy moje ciosy są słabe, jak ciosy 5-latka i choćbym się osrał, to nie potrafię przyzwoicie uderzyć.
Czasami się z kimś biję we śnie, ale wtedy moje ciosy są słabe, jak ciosy 5-latka i choćbym się osrał, to nie potrafię przyzwoicie uderzyć.
-
Hien
Shodan, opisałes dokładnie z czym ja się borykam we śnie kiedy próbuję kozaczyć. A dalej snią Ci się Aliensy? Bo mnie nadal nie 
-
shodan
Od czasu do czasu Alieny dają znać o sobie, choć ostatnio rzadziej.
Cieszę się Kuba, że nie zapomniałeś o nas.
Cieszę się Kuba, że nie zapomniałeś o nas.
-
Hien
Nie zapomniałem!
Za to Alieny zapominają o mnie.
Btw (chociaż to nie na temat) po zrobieniu jednego dyplomu z Obcych teraz robię o nich magisterkę
Będziesz musiał kiedyś poczytać Shodan, Ciebie to powinno bardziej zainteresować niż promotora 
Za to Alieny zapominają o mnie.
Btw (chociaż to nie na temat) po zrobieniu jednego dyplomu z Obcych teraz robię o nich magisterkę
-
walking
ja zauważyłam pewną śmieszną zależność, zawsze po piwku, niezależnie czy było to jedno czy dwa, pięć..
śnią mi się całą noc soki, mało tego ich różnorodność w tych snach jest rozbrajająca 
-
dejmien
Nie wiem jak Ciebie, ale mnie po niczym tak nie suszy jak po piwie, więc senne marzenia o sokach w takim wypadku nie zaskakują. 
A mi się dziś śniło, że zrobiłem dziecko jakiejś lasce. Zupełnie jak nie ja.
A mi się dziś śniło, że zrobiłem dziecko jakiejś lasce. Zupełnie jak nie ja.
-
walking
no ale ja właśnie nie czuję żeby mnie suszyło, nie chcę mi się pić raczej mięso powinno mi się śnić bo zawsze jem jak głupia po piwie, szczególnie tłustego mi się chce 
-
Hien
Tak to jest z piwem, powoduje, że chce się jeść. Ludzie najczęściej myslą, że tyją od piwa ale po prostu więcej się po nim je (albo w trakcie).
Gadałem o tym z Wielkim Mistrzem Bractwa Piwnego, zajebisty facet, sporo fajnych rzeczy o piwie się od niego dowiedziałem.
Nie musze raczej zgadywać co jemu się śni
Gadałem o tym z Wielkim Mistrzem Bractwa Piwnego, zajebisty facet, sporo fajnych rzeczy o piwie się od niego dowiedziałem.
Nie musze raczej zgadywać co jemu się śni
-
FREE STATE
Kuźwa, mam to samo.Kesja42 pisze:ja zauważyłam pewną śmieszną zależność, zawsze po piwku, niezależnie czy było to jedno czy dwa, pięć..śnią mi się całą noc soki, mało tego ich różnorodność w tych snach jest rozbrajająca
A bałem się już, że jestem jedyny.
-
shodan
O Alienach zawsze chętnie poczytam.Hien pisze:Btw (chociaż to nie na temat) po zrobieniu jednego dyplomu z Obcych teraz robię o nich magisterkęBędziesz musiał kiedyś poczytać Shodan, Ciebie to powinno bardziej zainteresować niż promotora
Piszesz na jakiś konkretny temat?
-
Czez
Mignal mi sie ostatnio plakat reklamowy jakiegos nowego filmu jak to Obcy zaatakowali Ziemie. Jest rok dwa tysiace ktorys tam... Shodan, wiesz cos o tym?
Enjoy The Silence
-
shodan
Nic a nic.
-
Czez
Cholera, normalnie pojade specjalnie zobaczyc ten plakat i napisze co to za film.
Enjoy The Silence
-
Hien
Wstępnie, piszę o pracy Gigera nad postacia Obcego, o tym jakie były źródła oraz następstwa pojawienia się filmu, rozwój oryginalnego projektu, jego wpływ na popkulturę oraz wpływ tego typu sztuki nowoczesnej na kino gatunków na świecie.shodan pisze:O Alienach zawsze chętnie poczytam.Hien pisze:Btw (chociaż to nie na temat) po zrobieniu jednego dyplomu z Obcych teraz robię o nich magisterkęBędziesz musiał kiedyś poczytać Shodan, Ciebie to powinno bardziej zainteresować niż promotora
![]()
Piszesz na jakiś konkretny temat?
Brzmi bardzo chaotycznie bo dopiero się do tego zabieram (i już widzę, że nie będzie łatwo), ale jestem raczej zdecydowany.
W kwestii dźwiękowej, wydoiłem "Obcego" do końca.
Nie wiem czy podsyłałem Ci tamtą pracę ale jeśli nie to poszukam wersji pdf'owej!