Polityka
-
Strange69
- Ulubiony utwór: Sea of Sin
Re: Polityka.
Tego nie wiem.
I nie zakładałbym się. Na pewno w moje życie bardziej wpier*ala się państwo niż krk.
I nie zakładałbym się. Na pewno w moje życie bardziej wpier*ala się państwo niż krk.
-
Szaman
Do tego dążymy. Póki co jest strasznie daleko do takiej sielanki. Na kościół państwo wydaje miliardy rocznie. Sama nauka religii w szkołach to ponad 1 miliard zł wyrzucone na śmietnik plus zamęt w głowach młodego pokolenia.Strange69 pisze:Nie zmienia to faktu, że państwo i kościół powiny być rozłączne. Tzn - zero finansowej pomocy, ani KRK jako instytucja nie wpier*ala się do polityki ani władzuchna nie wpier*ala się do spraw ludzi wierzących.marecki129 pisze: Akurat tych paręset milionów, które dostaje KRK w ramach (jeszcze) umów zawartych w PRL jak i konkordatu, w moim mniemaniu raczej nie zasypie dziury w budżecie i nie rozwiąże problemu bezrobocia
Tak jest uczciwie.
Do tego dochodzi szemrany Caritas, wydatki na remont kościołów, dywizje kapelanow WP, itd.
Widzę Marecki, że ten krzyż w lesie utkwił Ci porządnie w pamięci. To dobrze.
Tak apropos. Wczoraj katolicy z mojego miasta zablokowali jego centrum. Nie wiem co to była za procesja. Słuchałem sobie muzyki w drodze do teatru a tu nagle taki atak. Próbowałem nawet zrozumieć o co im chodzi ale coś bełkotali przez megafony.
Dzisiaj za to szykuje się kolejna blokada. Bedą wystawiać drogę krzyżową.. I jak tu żyć?
Boże ciało to widać mało.
-
Strange69
Tu akurat zgoda. Pamiętam doskonale jak z Wawy na swoją wiochę wlokłem się 3h bo szła sobie pielgrzymka. Normalnie jedzie się 45 min. Chcą sobie maszerować - ok, ale mają nie zawadzać.
-
marecki129
nieśmiało tylko spytam: szli jakąś główną ulicą czy raczej opłotkami? btw. i tego samego życzę gdy od czasu do czasu zmuszony jestem poruszać się po W-wie samochodem i utrudnia mi się to z powodu Parady jakiejś tam ...
@Szaman ... noż ręce opadają ... kościoły remontuje się z państwowych pieniędzy bo często i gęsto są to zabytki kultury, jak nie przymierzając Zamek w Książu czy inny Biskupin.
A "dywizje kapelanów" ... litości ... dywizja to oddział liczący 5-15 tys. , cała polska armia to teraz ok. 90 tys. ... jeśli naliczyłeś że tych kapelanów "są dywizje" (czyli przynajmniej dwie) to licząc wersję po 5 tys. mi wychodzi jakieś 10 tys. ... czyli co dziewiąty w wojsku to kapelan ... naprawdę chcę bez osobistych wjazdów, ale sam pewnie na to nie wpadłeś, więc kto Tobie takie kity żeni?
@Szaman ... noż ręce opadają ... kościoły remontuje się z państwowych pieniędzy bo często i gęsto są to zabytki kultury, jak nie przymierzając Zamek w Książu czy inny Biskupin.
A "dywizje kapelanów" ... litości ... dywizja to oddział liczący 5-15 tys. , cała polska armia to teraz ok. 90 tys. ... jeśli naliczyłeś że tych kapelanów "są dywizje" (czyli przynajmniej dwie) to licząc wersję po 5 tys. mi wychodzi jakieś 10 tys. ... czyli co dziewiąty w wojsku to kapelan ... naprawdę chcę bez osobistych wjazdów, ale sam pewnie na to nie wpadłeś, więc kto Tobie takie kity żeni?
-
Rob=t
Oj Marecki Ty mnie pierwszy wywołałeś. Piszesz o paradach gejowskich ale ja akurat mam wywalone na to bo dla mnie to pajacowanie i o ile jestem dość tolerancyjny to i mnie te parady wkurzaja. Sądze że normalnie napilibyśmy sie browara, w pisaniu nie jestem zbyt dobry i dlatego nasze poglądy wyglądają tak odmiennie. Kościół powinien być finansowany z datków a nie jak obecnie moloch świątynia opaczności dostaje pare ładnych baniek a za chwile rodzice niepełnosprawnych dzieci okupują sejm bo niby kasy nie ma.
-
marecki129
@Rob=t, pewnie jest, tak jak mówisz
a teraz usiądź ... ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W KWESTII ŚWIĄTYNI OPATRZNOŚCI BOŻEJ (choć z innych powodów) akurat w tym przypadku KRK mógł sobie te inwestycję darować: założeniem było wybudować te świątynię z datków narodu, a jeśli było za mało to sorry ... nie budujemy. A tak - Palikociarnia stroszy się, że jak to ?! Kasa na kościół jest, a na biedne dzieci nie (choć gdy podobne pieniążki szły na Madonnę, jakoś dziwnym trafem ... cisza była, jak po śmierci organisty
)
-
Strange69
@Marecki, droga z Wawy na Grójec, a w dalszej perspektywie na Radom, itd. Przez Janki, Sękocin. Raczej nie opłotki 
-
Rob=t
No i Marecki jednak sie zgadzamy troche;) Na Palikociarnie glosowalem raz i mi starczy.
-
Peter
- Ulubiony utwór: The Landscape Is Changing
Jeden głos na Palikociarnie starczy, myślałem - głosując na nich - że to liberał jakiś a tu takie rozczarowanie, jak się dowiedziałem, że socjalista. Teraz Solidarna Polska, Gowin bądź Korwin.
-
Rob=t
Jak już pisałem jestem dość tolerancyjny ale jeśli ma sie grodzkie w ekipie to ja dziekuje. Żeby chociarz faktycznie zooperowali go na babę..
-
Peter
On już ma dwie transseksualistki w szeregach:
http://natemat.pl/94523,transseksualist ... ygotowania
http://natemat.pl/94523,transseksualist ... ygotowania
-
Strange69
No ja na miejscu Grodziego bym ich oskarżył. Tych lekarzy w sensie. Ale jak to mówią - z gów*a bata nie ukręcisz.Rob=t pisze:Jak już pisałem jestem dość tolerancyjny ale jeśli ma sie grodzkie w ekipie to ja dziekuje. Żeby chociarz faktycznie zooperowali go na babę..
-
marecki129
oj tam, oj tam ...

:sex:

:sex:
-
Szaman
Niezły wisior. 
Ciekawe na kogo będziecie głosować ci, którzy piszecie, że raz na Palikota i już wystarczy.
Ja oprócz TR kibicuję mocno tej partii http://racjapolskiejlewicy.pl
Kiedyś szli razem z Palikotem. Teraz chyba już osobno.
Ciekawe na kogo będziecie głosować ci, którzy piszecie, że raz na Palikota i już wystarczy.
Ja oprócz TR kibicuję mocno tej partii http://racjapolskiejlewicy.pl
Kiedyś szli razem z Palikotem. Teraz chyba już osobno.
-
Strange69
To nie jest ten śmieszny twór, który zrzesza przyjaciół "Faktów i Mitów" i ludzi typu Piotrowski, morderca Popiełuszki?
Polska scena antyklerykalna jest równie rozmemłana i słaba co polski KRK. Nie ma tam autentycznych person, są tylko karierki.
Co do Palikota - jest jak gad, który za często zmieniał skórę, teraz ledwo dyszy wyczerpany kolejnymi metamorfozami.
Współpraca z osobistościami typu Robert "Ratunku, policja mnie bije" Biedroń i Krzysztof "Płakałam bo Korwin mnie obraził" Bęgowski tylko go pogrążyła.
Polska scena antyklerykalna jest równie rozmemłana i słaba co polski KRK. Nie ma tam autentycznych person, są tylko karierki.
Co do Palikota - jest jak gad, który za często zmieniał skórę, teraz ledwo dyszy wyczerpany kolejnymi metamorfozami.
Współpraca z osobistościami typu Robert "Ratunku, policja mnie bije" Biedroń i Krzysztof "Płakałam bo Korwin mnie obraził" Bęgowski tylko go pogrążyła.
-
Peter
Twarzy mu według mnie kompletnie nie zmienili. A Amerykanie potrafili zrobić cuda.Rob=t pisze:Jak już pisałem jestem dość tolerancyjny ale jeśli ma sie grodzkie w ekipie to ja dziekuje. Żeby chociarz faktycznie zooperowali go na babę..
Solidarna Polska bądź Gowin.Szaman pisze:Niezły wisior.
-
marecki129
co racja to racja ... do tej pory z rozrzewnieniem niektórzy w SLD wspominają jak w jednym tygodniu Januszek likwidował bezrobocie (choć najczęściej na plakatach ...Strange69 pisze:Co do Palikota - jest jak gad, który za często zmieniał skórę, teraz ledwo dyszy wyczerpany kolejnymi metamorfozami.
(nieśmiało tylko chcę zauważyć, że o Januszu ... w kontekście Kościoła tym razem było "sza"
-
Peter
Według mnie wyrzucenie Nowickiej to była jedna z niewielu rzeczy za co go ceniłem, ale gusta są różne.
-
Strange69
A wcześniej chciał zalewać wodą i betonem protestującychmarecki129 pisze:co racja to racja ... do tej pory z rozrzewnieniem niektórzy w SLD wspominają jak w jednym tygodniu Januszek likwidował bezrobocie (choć najczęściej na plakatach ...Strange69 pisze:Co do Palikota - jest jak gad, który za często zmieniał skórę, teraz ledwo dyszy wyczerpany kolejnymi metamorfozami.) by w następnym walnąć kwestię, że jednak bezrobocie jest cacy ... albo jak najpierw tak ślicznie opowiadał o parytetach płci itd. , a następnie wyjechał z k.urestwem politycznym pod adresem Nowackiej ... a to wszystko na przestrzeni niecałego pół roku ... :bouncy:
(nieśmiało tylko chcę zauważyć, że o Januszu ... w kontekście Kościoła tym razem było "sza")
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/byla-zon ... iach/ty3p9
KRK nie ma co w to mieszać, ja sobie np. mogę tyłek wycierać niektórymi fragmentami Starego Testamentu, ale stosunek jakiegokolwiek polityka do jakiejkolwiek religii zawsze powinien być drugorzędny jak nie trzeciorzędny.
Polityk ma ogarniać tematy prawno-ekonomiczne.
-
marecki129
No wlasnie, a nasz Januszek zrobil ze stosunku do religii (+ do tzw "mniejszosci seksualnych") podstawe ideolo tej "swojej" partii. Przy czym umowmy sie: jesli jednego dnia, wbrew zasadom gramatycznym i zdrowemu rozsadkowi lansuje nasz Januszek takie potworki jezykowe jak "ministra" (niby dla podkreslenia podmiotowosci kobiet w walce o ich pozycje w meskim, "szowinistycznym" swiecie), by za dni pare zasugerowac Nowackiej, z wrodzonym wdziekiem "k.urestwo polityczne" ... no chyba cos tu nie "abla"Strange69 pisze:stosunek jakiegokolwiek polityka do jakiejkolwiek religii zawsze powinien być drugorzędny jak nie trzeciorzędny.
Polityk ma ogarniać tematy prawno-ekonomiczne.