Teatr

em.

Teatr

Post 06 wrz 2010 16:17

Wiem, że temat wielkiego wzięcia miał nie będzie :)
ale osobiście interesuje mnie to, co ktoś miałby ewentualnie do polecenia i do podzielenia się w kwestii spektakli i teatru samego w sobie. Lub, co też widział ostatnio.

Na ten przykład, obejrzałam wczoraj sztukę teatru tv "Od czasu do czasu" i polecam, nie tylko ze względu na dobrą obsadę :)
gwiazdy...
Awatar użytkownika
dejmien

Post 06 wrz 2010 23:08

Ja ostatnio oglądałem 13 Południk w reżyserii Juliusza Machulskiego, w którym główną rolę zagrał A. Grabowski wcielając się w świeżo wybranego prezydenta RP, który swoją krótkowzrocznością, zacietrzewieniem i małostkowością doprowadził do izolacji kraju na arenie międzynarodowej oraz do ochłodzenia relacji z sąsiadami. Sądzę, że była to odpowiedź Machulskiego na sposób prowadzenia polityki przez braci Kaczyńskich. Momentami bardzo zabawne. :)
WladkoKo

Post 27 sie 2020 12:35

Obejrzyjcie sobie "Kontrabasistę" w wykonaniu Jerzego Stuhra. Rewelacyjna sztuka i doskonała kreacja aktorska.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 27 sie 2020 14:23

Rewelacyjne, doskonałe. Szczególnie w takiej dziedzinie jak teatr taka "recenzja" brzmi żenująco. Generalnie przydałoby się dowiedzieć gdzie, co, jak, na jakiej podstawie, no ale cóż... forum Depeche Mode to doskonała miejscówka na takie shorty anonimów :lol:
Awatar użytkownika
Dragon

Post 19 lis 2024 22:08

Jako, że trochę już tych postów napisałem na forumie, a jednocześnie w sekcji filmowej potrafią czasem dziać się Rzeczy... to otwieram Teatralną.

Raczej zakładam, że ewoluuje w moje posty pod postami nt. różnych wydarzeń, ale:
- zawsze to szansa kogoś bardziej zainteresować lub ośmielić do pójścia gdziekolwiek
- mam kolejne miejsce, w którym zachowuję różne refleksje o tym, co widziałem,
- generalnie teatr jest c z a d o w y, więc im więcej miejsc, w których się o nim mówi, tym lepiej.

Myślałem o takim poście dłuższą chwilę w ostatnim czasie, więc... zostawiam wolne miejsce.

Sam szykuje się na małą porcję wycieczek teatralnych w najbliższym czasie. To mnie dodatkowo zmobilizowało do puszczenia tematu w obieg. Jeśli ktoś na raz na rok COŚ - nie krępujcie się hehhe
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 20 lis 2024 07:39

W piatek ide do teatru w Poznaniu na Depeszy
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
slick
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 20 lis 2024 09:21

Ja byłem ostatnio w teatrze Polonia na Słonecznej Linii z Szycem i Boczarską. Akurat to było jubileuszowe, setne przedstawienie tej sztuki. Bardzo mi się podobało.

Generalnie zawsze teatr miałem gdzieś a jednocześnie ceniłem aktorów za to, że grają live i nie ma drugiego podejścia czy miejsca na pomyłkę. Za to szanuję aktorów teatralnych.
Awatar użytkownika
Czez

Post 20 lis 2024 21:26

Slick, powinienes isc na kolejne przedstawienie, numer 101 ;)
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Dragon

Post 20 lis 2024 22:55

Teatr najlepsza rzecz na świecie, Szefie. Pieczołowite przygotowania rzeczy, która za każdym razem i tak wygląda inaczej.

Mam lekki dystans do Teatru Polonia i tych prywatnych warszawskich scen. Tam większą robotę robią nazwiska niż właściwe sztuki, ale paradoksalnie właśnie ze względu na znane 'gęby' warto pewnie przyjść.

Początkowo miałem zajawę na Rampowych Depeszy, ale chyba jednak jestem bardziej teatralny niż koncertowy, chyba takiego żywiołowego młynu imitującego coś tam bym nie chciał doświadczyć. Co innego sam spektakl i pomysł na te piosenki, jeśli w ogóle tam jest jakaś nadbudowa nad samymi wykonami depeszowych piosenek.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 08 gru 2024 15:12

Od 22 listopada trzy spektakle za mną, dziś mam nadzieję zdążyć na premierę we wrocławskiej Pantomimie, w przyszłym tygodniu ostatnie fanty w roku - premiera we wrocławskim Współczesnym i świeżynka repertuarowa Polskiego w Podziemiu.
Awatar użytkownika
Czez

Post 08 gru 2024 15:23

Bardzo fajnie.
A propo Depeszy, jest tam jak to nazwales nadbudowa I to bardzo ciekawa.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Dragon

Post 08 gru 2024 15:28

Jeszcze o tych wszystkich fantach napiszę kilka zdań oczywiście, ale tak wolę podrzucić temat i skalę zjawiska choroby teatralnej heh

No to dobrze, Czezu, znaczy się warto pójść nie tylko dla wczuty fanowskiej i koncertowej... Może uda się kiedyś wpaść ;)
Awatar użytkownika
Livv
Ulubiony utwór: Blue Dress Personal Jesus

Post 10 gru 2024 08:41

Nie znalazłam wcześniej czasu, żeby odezwać się w temacie, ale generalnie uważam teatr za sztukę niesamowitą i godną pogłębionych interpretacji. Chętnie udzielę się w temacie I coś od siebie napiszę, choć jestem młodą i nie mam tak szerokiego obycia w temacie, jak wy. Chętnie dowiem się czegoś nowego!

Sama byłam w teatrze ostatnio chyba na Depeszach właśnie, w teatrze Rampa, bardzo podobały mi się interpretację piosenek i gra aktorska, jaka oddawała konwencję. Fajne aranżacje i ciekawe spojrzenie bardziej społeczne (?) związane z wpływem muzyki DM... :D
;*
Awatar użytkownika
Czez

Post 10 gru 2024 22:23

Little 15 fenomenalnie zrobili :)
Zreszta inne tez.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Livv
Ulubiony utwór: Blue Dress Personal Jesus

Post 11 gru 2024 11:03

Zgadzam się, zapadło w pamięć.
;*
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 04 sty 2025 01:28

Jednym z moich noworocznych postanowień jest to, żeby obejrzeć "Igraszki z diabłem". Oglądałem za dzieciaka i strasznie się tym jarałem. Ciekawe jak będzie teraz.
Awatar użytkownika
Czez

Post 04 sty 2025 02:33

Super spektakl. A Zapomniany diabel chyba jeszcze lepszy.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Dragon

Post 18 lut 2025 13:55

żeby uczciwie oddać skalę teatralnej choroby podrzucam rzeczy widziane w tym roku do tej pory; główne powody potencjalnych opóźnień heh

10 stycznia
Teatr Polski w Poznaniu, Querelle w reż. Piotra Pacześniaka na podstawie ksiązki Jean Geneta
25 stycznia
Teatr Modrzejewskiej w Legnicy, Chłopki. Opowieść o nas i naszych babkach od duetu Piaskowski/Sulima na motywach ksiązki o tym samym tytule
12 lutego
Teatr Wielki - Opera Narodowa w Warszawie i przedpremierowo Simon Boccanegra Verdiego w reż. Agnieszki Smoczyńskiej
14 lutego
Teatr Studio w Warszawie, The Employees w reż. Łukasza Twarkowskiego
15 lutego
Narodowy Stary Teatr im. Modrzejewskiej w Krakowie i Dzieje grzechu na motywach powieści Żeromskiego (i nie tylko...) w reż. Wojtka Rodaka

W tym tygodniu "tylko" przedpremierowe oglądanko Wspólnoty mieszkaniowej w WTW, ale na marzec już wizyta do Bydgoszczy plus kwiecień w Krakowie.
Awatar użytkownika
Hien

Post 08 mar 2025 21:17

Uwaga, Munlup był w teatrze. Spektakl nosi tytuł "Noc Szpilek", adaptacja książki Santiago Roncagliolo, i wczoraj miał prapremierę. Podobało mi się bardzo. Świetni aktorzy, niezła historia, dobra muzyka (w dużej mierze ambient). Dragonowi by się mogło podobać, bo był wątek gejowski, wprawdzie dosyć sztampowy, ale aktor wcielający się w postać geja, dostarczył (do tego, w pewnym momencie, gra na gitarze riff z "Reckonera"). Warto było wyjść z domu.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Dragon

Post 08 mar 2025 23:05

Byłeś na premierze czy dzień po? O Pacześniaku, tj. twórczości tego reżysera, coś tam skrobię, więc o spektaklu wiem, mam go na oku, brzmi dobrze. Czy były jakieś niestandardowe interakcje z widownią?

Generalnie Teatr Nowy łódzki to jest dobra firma, widziałem Mój pierwszy rave.