Ulubiony vs. Najlepszy

Czy Twój ulubiony utwór jest wg. Ciebie również tym najlepszym w wykonaniu Depeche Mode?

Tak
2
33%
Nie
4
67%

Liczba głosów 6
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Re: Ulubiony vs. Najlepszy

Post 03 mar 2021 22:28

To ja też się pobawię, ale, żeby było ciekawiej, rzucę innymi przykładami niż Stripped.

Najlepsze:
Never Let Me Down Again
Walking In My Shoes
Useless

Ulubione (i raczej niewymieniane wśród najwspanialszych piosenek DM):
Sea of Sin
Breathe (to jest świetny przykład)
Slow
Awatar użytkownika
dejmien

Post 03 mar 2021 22:47

Breathe to moim zdaniem jeden z najlepszych utworów Martina i w ogóle DM. Zabawny tekst, mimo, że gorzki w wymowie, a wykon zarejestrowany w Paryżu, podczas Exciter Tour, taki w punkt. Mart beczy jak koza, ale słychać żal i tęsknotę w jego głosie, więc jest w tym jakaś koherencja.
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 03 mar 2021 23:04

Logując się do forum akurat słuchałem Breathe. Niezły zbieg okoliczności. :D
Melki twoim propozycjom najlepszych utworów blisko do moich, bo i nawet nad NLMDA się zastanawiałem.
stripped pisze:
03 mar 2021 20:58
No nie, jednego to nie. Myślę że 20-30 to taka sprawiedliwa pula dopiero bez ustawiania ich na żadnych pozycjach. Po prostu best of.
W takiej puli to by się u mnie chyba całe Violator zmieściło.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 04 mar 2021 02:12

Podstawowy problem w temacie ulubione vs najlepsze stanowi chyba właśnie... grono, które wpływa na danego utworu. Utwierdzeni w pewnych wyborach i rozkochani w wybranych stylistykach słuchacze, a często też i dziennikarze muzyczni właśnie... ostatnio widziałem na Facebooku skan z Machiny, w której Prokop recenzując Excitera brzmi jak rozczarowany violatorowiec :lol:
Awatar użytkownika
shodan

Post 04 mar 2021 07:38

Pewnie odnosi się to pośrednio do mojego ostatniego zadnia. I może być w tym sporo racji. Ale z drugiej strony nie może to dziwić, skoro zespół w tamtym czasie był u szczytu formy i tworzył najlepsze rzeczy. To, że odpowiada mi stylistyka Violator to jedno, ale prawdziwa wartość tej płyty i samych kompozycji to druga sprawa.
Na pewno w takim zestawieniu znalazło by się też parę utworów z ostatnich płyt. Bo kilka na to zasługuje. Choć było by ich oczywiście mniej niż tych z lat 90'.
Awatar użytkownika
Hien

Post 04 mar 2021 22:34

Jako, że pośrednio rozdmuchałem sprawę, to się wypowiem. Dla mnie "najlepsze", to te subiektywnie najlepsze, bez patrzenia na popularność jakąkolwiek (radio, fani, krytycy, itd). Np. World In My Eyes to jeden z, moim zdaniem, najlepszych kawałków DM pod względem kompozycji, tekstu, brzmienia, tak zwanego impactu na scenę, źródeł itd. Mimo to, nie znalazłby się w moim top10 ulubionych. Muszę solidnie pomyśleć nad tym, co obecnie znajduje się w moich top. To jest trudne zadanie.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 05 mar 2021 14:13

Impactu na scenę czyt. tzw. "efekt AŁA" :D

To jest takie nieokreślone coś właśnie że numer z miejsca przyciąga uwagę, jakaś taka charyzma jego. Wypisujcie, ciekawe jaka pula nam wyjdzie :)
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
dejmien

Post 05 mar 2021 16:34

Black Celebration, Strangelove, Nothing, Dangerous, World In My Eyes, Halo, Rush, Barrel Of a Gun, Freestate. Coś pewnie mógłbym jeszcze dorzucić, ale to jest zestaw utworów, które z miejsca przychodzą mi na myśl.
Awatar użytkownika
stripped

Post 05 mar 2021 17:03

Nothing i Rush to wydaje mi się ryzykowna teza. Naciągana, o. Zwłaszcza Rush. Moim zdaniem przeciętniak, lepsze Mercy In You lub Higher Love.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 05 mar 2021 17:22

Co od razu przyciąga uwagę? Shake The Disease, Policy of Truth, Freelove singlowe, Strangelove singlowe, I Feel You, Walking In My Shoes, It's No Good, Halo, World In My Eyes, Precious. Przy czym trudno mi uznać Precla za ulubiony, a Shake chyba też jest bardziej intrygujący niż jest jednym z najlepszych. Dejmien rzucił dobre propozycje, popieram. Rush ma ten motoryczny, dynamiczny rytm, łatwo przyciąga uwagę, myślę, że szybciej niż Higher Love czy Mercy.

A, przypomniałem sobie o jeszcze jednym kawałku, który od razu zaciekawia: People Are People.
Awatar użytkownika
shodan

Post 05 mar 2021 17:35

Ja bym jeszcze dodał oprócz wcześniej już wymieniowych OWILM, Surrender, Blasphemous rumours, Waiting for the night, Going backwards, Corrupt, I am you, Dream on. Wg mnie każdy z tych utworów z różnych względów zasługuje na wyróżnienie.
Rush bardzo dobre brzmienie.
A PAP teraz nie bardzo lubię, ale gdy w 1990 kupiłem kasetę SGR, to żeczywiście właśnie ten utwór zrobił na mnie natychmiastowe wrażenie.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 05 mar 2021 17:43

No, Dream On też pasuje. A PAP to jest świetny kawałek do rozpoczęcia przygody z DM. Gdybym miał kogoś zachęcać do zespołu, to na takiej playliście na pewno by się znalazł. Ale też jest jednym z tych utworów, które szybko się osłuchują. Ale mam ładną liczbę postów. :mrgreen:
Awatar użytkownika
stripped

Post 05 mar 2021 18:08

Postawilibyście Rush w jednym rzędzie z I Feel You czy WIMS? Ja nie. Nie ma takiej melodii która wryła by się w pamięć, no nie jest to ta sama liga moim zdaniem. Z SOFADa to chyba IFY, WIMS i In Your Room jak coś. I bez bawienia się w jakieś wersje, on jest zajebisty w obu.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 05 mar 2021 18:19

Hmm... jakie bym widział najlepsze bez jakiegoś mojego bardzo subiektywnego patrzenia...

Może od razu zarzucę całą ławą jak w kompilacji;
- World In My Eyes,
- Useless,
- Home,
- Strangelove,
- Never Let Me Down Again,
- Halo,
- Dream On,
- Precious,
- Stripped,
- Personal Jesus,
- In Your Room [singlowy],
- Heaven (!),
- Going Backwards,
- Leave In Silence,
- Master and Servant,
- Shake the Disease

Jeszcze bym parę dorzucił, ale niech będzie tyle jako punkt wyjścia - dość spory :lol: ale chciałem coś na przestrzeni całej ich kariery.
stripped pisze:
05 mar 2021 18:08
Postawilibyście Rush w jednym rzędzie z I Feel You czy WIMS? Ja nie. Nie ma takiej melodii która wryła by się w pamięć, no nie jest to ta sama liga moim zdaniem. Z SOFADa to chyba IFY, WIMS i In Your Room jak coś. I bez bawienia się w jakieś wersje, on jest zajebisty w obu.
Liga ta sama, ale nie jest tak chwytliwy, to fakt. Z drugiej strony ten Walking też wydaje mi się zbyt zagmatwany pod względem aranżu, żeby był rzeczywiście najlepszy. To w gruncie rzeczy schematycznie podobnie proste co Enjoy np.
Awatar użytkownika
shodan

Post 05 mar 2021 18:22

Ja bym postawił. Melodia to jednak nie zawsze wszystko. Zgadzam się, że IFY, WIMS i IYR to najlepsze utwory z SOFAD, ale jeżeli Rush ustępuje powyższym utworom, to nie tak znowu dużo.
Awatar użytkownika
stripped

Post 05 mar 2021 19:48

Co do propozycji shodana to chyba ja nie sięgałbym po Waiting For The Night lub I Am You. Wypowiedzcie się, to ma być śmietanka, creme de la creme DM. Jeśli chodzi o Exciter to uważam że tylko Dream On i Freelove (staram się oceniać całokształt a to dobry utwór, świetny tekst, dobry w singlu i live), uwielbiam I Am You ale czy to the best? Bardziej typowy fan favourite moim zdaniem. WFTN też moim zdaniem nie ma tego AŁA w sobie co Personal czy Halo. Rush mnie nie przekonuje, nie widzę powodu by stawiać go nad Mercy In You, Higher Love czy nawet One Caress ani też nie postawię go w rzędzie z I Feel You. Walking to klasyk, od pierwszych akordów, piękna aranżacja, słynna solówka na gitarze, świetny tekst. Rush nie ma tylu atrybutów.
Awatar użytkownika
dejmien

Post 05 mar 2021 20:24

Jak ktoś napisał pod filmikiem Rush z Devotional Tour na yt - drugs are good for singers. I chyba coś w tym jest, bo na żywo ten numer nabiera mocy.
Awatar użytkownika
Hien

Post 05 mar 2021 20:34

To może po prostu przeanalizujmy dyskografię album po albumie wybierając z płyt faktycznie i obiektywnie najlepsze rzeczy i na podstawie tego potem wyłuskamy jakąś ultimate listę?
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
stripped

Post 05 mar 2021 20:52

Popieram, od czegoś trzeba zacząć. Choć nie wiem czy coś z ich pierwszych płyt zasługuje na miejsce w czołówce.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 05 mar 2021 21:11

Pewnie, Just Can't Get Enough od razu chwyta :lol: Wiele można mu zarzucić, ale nie to, że nie zwraca na siebie uwagi.