Liga - sezon 2 - podsumowanie

Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 19 gru 2021 23:00

Może nie 10 no, ale uważam że to średniak, gdyby go wrzucić do 2 ligi nie jestem wcale pewien że awansowałby do 1. Jest umiarkowanie lubiany na tyle by nie spaść ale jednak nie dość by wygrać/awansować, myślę że jest kilka takich numerów które w ten sposób blokują miejsce innym i zajmie kilka sezonów by je wykosić bo zostały źle umiejscowione na starcie :D ale dojdziemy do tego :D
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 19 gru 2021 23:08

Tu się zgodzę z Mudżynem, że jednak dobór utworów w pierwszym sezonie nie podlegał tym samym zasadom, co migracja utworów teraz. Dobrym przykładem jest But Not Tonight, który jakimś cudem zaczął od pierwszej ligi, i teraz będzie przez kolejne parę lat co sezon schodził niżej. Gdyby TSC zaczynał od ligi 10, to nigdy nie dotarłby do 1. Nigdy.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 19 gru 2021 23:21

Tego nie wiesz. Jakoś przez dwa sezony wyprzedzał wielu uznanych rywali w tabeli.
Zresztą choćby o takim Breathe można by pewnie powiedzieć to samo. A jednak jego obecność w 1 lidze jakoś Ci Hien nie przeszkadza. :P
No ale ok. Przyszłość zweryfikuje wszystko. Chyba, że teraz dopiero co zawiązana spółka Hien-stripped postawi sobie za punkt honoru spuścić z ligi TSC i Halo. ;)
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 20 gru 2021 00:22

Uważam że w przypadku obecności TSC w 1. lidze dyskusja jest absolutnie zbędna!
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 gru 2021 01:17

Punkt honoru to nie realia. Wątpię żeby Halo dało się spuscic, podobnie WIME. TSC zobaczymy, mnie bardziej zależy żeby pewne utwory uchronić przed spadkiem niż inne zrzucać.
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 22 gru 2021 20:18

III liga:
4 piosenki Martina (Home, Jezebel, Macro, Somebody)
16 piosenek Gahana

0 instrumentali
0 b-side'ów
Ghost z bonusowej płyty Sounds of the Universe

Speak&Spell - 1 utwór
Construction Time Again - 2 utwory (spadek The Landscape Is Changing)
Some Great Reward - 2 utwory
The Singles 81>85 - 1 utwór
Black Celebration - 2 utwory
Music for the Masses - 2 utwory (Sacred i Strangelove, oba spadły)
Violator - 1 utwór (wicemistrz - Personal Jesus)
Ultra - 1 utwór (4. Home, awans)
Playing the Angel - 2 utwory
Sounds of the Universe - 2 utwory (w tym zwycięski Ghost)
Delta Machine - 3 utwory (awans 3. Slow, spadek 19. Angel)
Spirit - 1 utwór

Wystąpiły już wszystkie (!) utwory z Violatora. Mamy już reprezentantów wszystkich albumów studyjnych, nie pojawiły się tylko niektóre utwory niealbumowe.
Udział poszczególnych płyt: 1 utwór ze S&S, 1 z ABF, 2 z CTA, 2 z SGR, 1 z TS81>85, 5 z BC, 6 z MFTM, 9 z Violatora, 6 z SOFAD, 7 z Ultry, 2 z OWILM, 7 z Excitera, 2 z PTA, 4 z SOTU, 4 z Delty, 1 ze Spirit.

Niezagrożony był awans Ghosta (61 pkt) i Personala (59 pkt). Slow (51 pkt) i Home (50) nieznacznie wyprzedziły Jezebel (48).
Beniaminki: Personal Jesus, Ghost, Home awansowały po raz drugi z rzędu, Welcome to My World na świetnym 6. miejscu. Sezon zdecydowanie należał do nich! Slow był sezon wcześniej na 15. miejscu. Duży progres!

Spadkowicze: Strangelove (20, drugi z rzędu spadek z ostatniego miejsca, 18 pkt, 10 straty do Shake The Disease na 16. i Sacred na 17. miejscu), Blasphemous Rumours (11), Photographic (10), Fly on the Windscreen (8), czyli trzy wyniki bez szału i jedna spektakularna katastrofa.
Spadły utwory, które w pierwszym sezonie były na miejscach 11-12 i 14 i miały małą (max 4 pkt) przewagę nad spadkowiczami.

Generalnie w tej lidze pojawiło się sporo utworów starszych (6 sprzed Black Celebration) i nowszych (8 po Exciterze), bo z tutejszych ulubieńców wiele utworów zostało wybranych do lig I i II.
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 22 gru 2021 23:12

Jesli moge dorzucic swoje skromne zdanie, to mimo wszystko utwory w poszczegolnych ligach sa na odpowiednim miejscu, choc prawda jest taka, ze jest to proces ciagly i ciagle sie ksztaltujacy. Podam dwa przyklady: BNT i PJ. Jak dla mnie BNT powinna byc stalym uczestnikiem 1 ligi. Ale nie jest, bo to nie moja, tylko NASZA liga. Wy nie przepadacie za tym utworem i juz go tam nie ma. Takie sa zasady demokracji, wiec nie plakac mi tu bobaski, ze zestaw utworow jest nie taki jaki powinien byc. Zaprawde powiadam Wam, ze jest taki jaki sami wybralismy i ciagle wybieramy. A teraz PJ... zaczynal od nizszej ligi, ale awansowal w cuglach. Jedna czy nawet dwie osoby nie przepchnelyby tego.
Reasumujac, uwazam ze wspolnie wypracowalismy dobry kompromis i tego bym sie trzymal. Kazdy z nas chcialby te ligi, choc moze w nieco innej formie. Jakos po mozolnych debatach wypracowalismy to co mamy, wiec tego sie trzymajmy.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 22 gru 2021 23:16

Strangelove ma pecha, dziesiąta liga jest naprawdę jeszcze daleko.

Rozumiem Czeza! Shouldn't Have Done That jeszcze długo będzie spadać, ale to naturalna konsekwencja tego, że właściwie tylko ja tak wysoko cenię ten numer, więc
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 26 gru 2021 13:33

IV liga:
Liga zmniejszona z 22 do 20 utworów.

5 piosenek Marta (Judas - awans, Eternal, Always, Sometimes, Death's Door)
1 instrumental (Jazz Thieves) - pierwszy w naszej zabawie (!)
14 piosenek Gahana

Ice Machine z okresu Speak & Spell
Death's Door
Light - bonus z Sounds of the Universe
Always - bonus z Delta Machine

Z podziałem na płyty:

Speak&Spell - 1 utwór, bonusowy Ice Machine
A Broken Frame - 1 utwór
Some Great Reward - 1 utwór, Lie To Me spadło z 17. miejsca
Black Celebration - 2 utwory (spadek New Dress z 19. miejsca)
utwór niealbumowy - Death's Door
Songs of Faith and Devotion - 2 utwory - awans Judasa z 2. miejsca
Ultra - 1 utwór
Exciter - 1 utwór
Playing The Angel - 4 utwory, same single, awans Precious z 1. miejsca, Jasia z 3., spadek Suffer Well (18), Pain bez zmian ligowych
Sounds of the Universe - 1 utwór (z bonusowej płyty) - Light - zdobywca 4. miejsca, 1 z podstawowej wersji (Come Back, ostatnie miejsce w tabeli)
Delta Machine - 1 utwór (z bonusowej płyty) - Always
Spirit - 3 utwory

Udział poszczególnych płyt: 2 utwory ze S&S, 2 z ABF, 2 z CTA, 3 z SGR, 1 z TS81>85, 7 z BC, 6 z MFTM, 9 z Violatora, Death's Door, 7 z SOFAD, 8 z Ultry, 2 z OWILM, 8 z Excitera, 6 z PTA, 6 z SOTU, 5 z Delty, 4 ze Spirit.

Stosunkowo niewielka liczba punktów czołowych zawodników: Precious 53, Judas 52, John The Revelator i Light po 49, na miejscach 5-6 Eternal i Always po 45. Z kolei spadające Lie To Me zgromadziło aż 29 pkt, tyle samo co Death's Door, a punkt mniej od Ice Machine. Bardzo wyrównana liga (nie licząc Come Back, które zdobyło 11 punktów i spadło z ligi z ostatniego miejsca po raz drugi z rzędu - jak wcześniej But Not Tonight i albumowe Strangelove).
Pierwszy raz w lidze zaprezentował się instrumental - Jazz Thieves z Ultry, który zajął solidne 9. miejsce.

Beniaminki: najlepiej spisał się Judas, który zajął 2. miejsce i awansował po raz kolejny. Niewiele do awansu zabrakło Eternal (5. miejsce) i Sometimes (7. miejsce), generalnie dużo kawałków Martina uplasowało się tuż za czołówką, a Jazz Thieves zajął wspomniane wyżej 9. miejsce.
Spadkowicze: Come Back zleciał z hukiem, chyba żaden inny utwór dotąd nie spadał w takim stylu (po zsumowaniu punktów z obu sezonów nadal wychodzi ostatnie miejsce). Drugi spadek z rzędu New Dress, choć ten spadał w lepszym stylu (25 pkt, 4 straty do 16. miejsca). A Pain That I'm Used To 11, a Poison Heart 13, z czego wynika, że ogólnie możliwości tego kwartetu były przeszacowane lub mocno zmieniły się upodobania.

Jak to się różnie układa... Precel był 5. w pierwszym sezonie, w drugim 1. i awansował. Light z 6. wskoczył na 4. Lie To Me z 7... zleciało na 17. i zleciało też z ligi. Z 10. na 3. awansował John The Revelator. Zmienne były też losy Always (od ledwie unikniętego spadku do miejsca tuż za czołową czwórką).
Połowę ligi stanowiły utwory od PTA do czasów dzisiejszych. 1/4 ligi to kawałki śpiewane przez Gore'a. Myślę, że na koniec dobrze będzie podsumować wyczyny poszczególnych albumów, na razie PTA i SOTU prezentują się najbardziej chwiejnie, SOFAD wręcz najgorzej.
Awatar użytkownika
shodan

Post 26 gru 2021 20:03

Malkolit pisze:
26 gru 2021 13:33
Come Back zleciał z hukiem, chyba żaden inny utwór dotąd nie spadał w takim stylu (po zsumowaniu punktów z obu sezonów nadal wychodzi ostatnie miejsce)
Pod tym względem najgorsze jest Better Days, które w dwóch sezonach zdobyło tylko 14 pkt. Choć fakt, że w drugim sezonie nie spadło, bo już nie miało gdzie spaść.
Awatar użytkownika
shodan

Post 28 gru 2021 20:39

W drugim sezonie:

Violator:
- 6 utworów w 1 lidze,
- 2 utwory w 2 lidze,
- 1 utwór w 3 lidze (z awansem do 2 ligi).

To zdecydowanie najlepsza płyta pod tym względem.

Exciter:
- 4 utworów w 1 lidze,
- 3 utwory w 2 lidze (2 z awansem),
- 1 utwór w 4 lidze,
- 1 utwór w 5 lidze (z awansem),
- 3 utwory w 7 lidze (1 z awansem),
- 1 utwór w 8 lidze (z awansem).

W 7 lidze pozostają tylko 2 instrumentale. Comatose z kolei bardzo nisko zaczął, ale wciąż awansuje.
To potwierdza popularność Exciter. Przynajmniej w 2 sezonie.
Awatar użytkownika
shodan

Post 14 sty 2022 18:12

Melki a gdzie pozostałe analizy? Pozostało Ci bratku jeszcze 6 lig do omówienia. :D
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 14 sty 2022 19:26

Wybacz, shodan, chłopaki, ale nie miałem głowy w tym tygodniu, żeby się tym zająć.
Awatar użytkownika
Hien

Post 14 sty 2022 19:27

Melki, Ty ostatnio jakiś smutnawy. Wszystko ok?
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 16 sty 2022 09:31

Nie wiem. Te wszystkie zachorowania dookoła chyba jednak się odbiły na mnie. Ale nie chce mi się uzewnętrzniać w necie. Powiem tylko, że od dawna nie spotkałem ludzi wokół mnie w komplecie i to bez kaszlu, kataru, charczenia itd. Łatwo się jakimś świństwem zarazić.

V liga:
19 piosenek Gahana
2 kawałki Gore'a (The Child Inside, World Full of Nothing)
1 instrumental (Zenstation)
2 b-side'y (Dangerous, Zenstation)

4 awanse, 6 spadków
Liga zmniejszona do 20 utworów.

Z podziałem na płyty:
A Broken Frame - 1 utwór
Construction Time Again - 1 utwór (spadek Everything Counts z 21. miejsca)
Some Great Reward - 2 utwory (spadek Stories of Old z 17. miejsca, 16. Something To Do miało tyle samo punktów)
The Singles 81>85 - 1 utwór (It's Called A Heart, ostatnie miejsce w tabeli beniaminka)
Black Celebration - 2 utwory (spadki A Question of Time i World Full of Nothing)
Violator - 1 utwór
Songs of Faith and Devotion - 2 utwory (spadek Get Right With Me z 18. miejsca)
Ultra - 2 utwory
Exciter - 2 utwory (awans I Feel Loved z 3. miejsca)
Playing The Angel - 1 utwór
Martyr
Sounds of The Universe - 4 utwory, w tym dwa najlepsze: In Sympathy i In Chains
Delta Machine - 1 utwór
Spirit - 1 utwór - awans Cover Me

Udział poszczególnych płyt: 2 utwory ze S&S, 3 z ABF, 3 z CTA, 5 z SGR, 2 z TS81>85, 9 z BC, 6 z MFTM, 10 z Violatora, Death's Door, 9 z SOFAD, 10 z Ultry, 2 z OWILM, 10 z Excitera, 7 z PTA, Martyr, 10 z SOTU, 6 z Delty, 5 ze Spirit. Bilans w połowie rozgrywek.

Wysoka reprezentacja Some Great Reward (ponad pół płyty), Black Celebration (prawie cała), Music for the Masses (ponad połowa), Violatora (cała + 1 b-side), SOFAD (prawie cała), Ultry (prawie cała), Excitera (prawie cała), Playing The Angel (ponad połowa), Sounds of The Universe (ponad połowa, ale tu sprawa jest inna, bo mamy dwa wysoko notowane b-side'y), prawie pół albumowej Delty Machine, prawie pół Spirit.
Widać, które płyty albo są mniej lubiane, albo są lubiane, ale ich poszczególni przedstawiciele to już niekoniecznie.

In Sympathy (66 pkt) i In Chains (65) wygrały z dużą przewagą nad konkurencją. I Feel Loved (57) miał sporo stratę do liderów, ale i sporą przewagę nad 5. I Want It All (48), a Cover Me z 53 pkt także dość pewnie awansował. Wszystko to utwory wydane od 2001 roku.
Trzy ostatnie utwory miały sporą stratę do bezpiecznego miejsca (16. Something To Do z 35 punktami): It's Called A Heart 10 (25 pkt), Everything Counts i A Question Of Time po 7 (28 pkt). Spadły także World Full Of Nothing, Get Right With Me i Stories Of Old z minimalną stratą do bezpiecznej strefy, Tu dla odmiany spadały wyłącznie utwory z kilku pierwszych płyt (do Black Celebration). Widać, który okres jest najbardziej ceniony na forum, a który znacznie mniej.

Beniaminki: doskonały sezon I Want It All (5. miejsce, 5 punktów straty do strefy premiowanej awansem do IV ligi). Jeszcze lepszy In Chains, otwieracz z SOTU przez długi czas otwierał tabelę wspólnie z kolegą z tej samej płyty i pewnie awansował po raz kolejny. Dla World Full of Nothing i It's Called A Heart V liga okazała się zbyt silna, obie piosenki spadły.

Spadkowicze: Kolejny raz spadło Everything Counts, kolejny raz z dużą stratą do bezpiecznego miejsca. Something To Do zatrzymało się na skraju przepaści. 3 piosenki w środku tabeli, bez szans na coś więcej, bez groźby spadku (Fragile Tension 8, Wrong 10, Dangerous 11), The Child Inside miał więcej problemów, ale skończył na 13. miejscu. Czyli tendencja spadkowa, bo żadna z tych piosenek nie zakręciła się koło awansu, dwie z nich zaś będą walczyć w dolnej części zmagań ligowych o powrót.

In Sympathy, I Feel Loved - dwa najlepsze kawałki, które nie awansowały sezon wcześniej. Do tego średniak Cover Me i rewelacyjny beniaminek In Chains.
Stories of Old i A Question of Time już wcześniej ledwie się uratowały, pewnym zaskoczeniem może być spadek Get Right With Me (8. miejsce w I sezonie).
Świetny sezon "nowszych" utworów (komplet zwycięzców), bardzo słaby starszych (komplet spadkowiczów). W kolejnej lidze będzie już inaczej.
Coraz mniej przebojowych singli (tu liczymy także solidny w tym sezonie Dangerous).
Awatar użytkownika
Hien

Post 16 sty 2022 10:47

Melki tu rośnie na dyżurnego analityka :0 Czuję się znowu jak w szkole.
Malkolit pisze:
16 sty 2022 09:31
Nie wiem. Te wszystkie zachorowania dookoła chyba jednak się odbiły na mnie. Ale nie chce mi się uzewnętrzniać w necie. Powiem tylko, że od dawna nie spotkałem ludzi wokół mnie w komplecie i to bez kaszlu, kataru, charczenia itd. Łatwo się jakimś świństwem zarazić.
Dlatego masz nas xD my Cie, ani siebie nawzajem, nie zarazimy.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 16 sty 2022 23:49

Cholera, wywaliło mi posta! :( VI liga będzie potem.
Awatar użytkownika
Hien

Post 17 sty 2022 00:16

Melki, jak wywala Ci posta to rób od razu wstecz w przeglądarce i post jest do uratowania. U mnie działa.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 18 sty 2022 02:49

Wiem, ale wystąpił jakiś błąd, a, zanim się skapnąłem, to mnie wywaliło. :/
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 18 sty 2022 05:44

VI liga:
17 piosenek Dave’a
3 piosenki Martina (A Question of Lust – 3. miejsce, One Caress, Fail – pierwsze miejsce spadkowe)
2 instrumentale (Uselink - wicemistrz, Slowblow)
2 b-side’y (Sea of Sin, Slowblow)
2 bonusy (Oh Well, All That’s Mine)
Get The Balance Right

22 utwory, po sezonie liga zmniejszona do 20.

Skład ligi:
Speak & Spell – 1 utwór
A Broken Frame – 1 utwór (See You, 4. miejsce, awans)
Get The Balance Right (spadek, ostatnie miejsce w tabeli)
Black Celebration – 1 utwór (A Question of Lust, 3. miejsce, awans)
Music for the Masses – 1 utwór
Violator – 1 utwór
Songs of Faith and Devotion – 1 utwór
Ultra – 2 utwory (oba instrumentalne; w tym – wicemistrz, Uselink)
Playing The Angel – 3 utwory
Sounds of the Universe – 2 utwory (w tym mistrz, Little Soul)
Delta Machine – 5 utworów – fanfary! - cztery z nich spadły (All That’s Mine, Should Be Higher, Secret to the End, Alone)
Spirit – 3 utwory

Stan dolnej strefy lig – taki, jak widać powyżej. Można zauważyć, że pojawiać się już zaczęły różne niedobitki – kawałki z popularnych płyt, które z różnych względów nie znalazły uznania wcześniej. Przybyło nieco instrumentali, b-side’ów, bonusów i kawałków niealbumowych – mamy ich tutaj aż siedem, czyli niemal 1/3 składu ligi. Z tych wszystkich utworów Uselink pewnie awansował ligę wyżej, All That’s Mine spadło ligę niżej, Get The Balance Right spadło z hukiem, pozostałe zajęły lepsze czy gorsze lokaty w środku tabeli.

Beniaminki: O My Little Universe poniżej. Uselink awansował po raz drugi z kolei (57 punktów, 4 straty do mistrza Little Soul i cztery przewagi nad miejscami 5-6). Nothing 11, One Caress 14 z dwupunktową przewagą nad spadającymi Fail i All That’s Mine. Czyli mieszane uczucia pozostawił wynik tych czterech kawałków, ale generalnie należy ocenić je pozytywnie.
Awans trzech utworów z miejsc 6-8 z poprzedniego sezonu pokazał siłę stawki, w której tylko 4 z wysoko cenionych piosenek mogły wejść wyżej. 5. You Move ledwie się zatrzymało nad przepaścią (utrzymanie w ostatniej kolejce dzięki porażce All That’s Mine z Fail 2:4).

Spadkowicze: z powodu zmniejszenia V ligi pojawiło się w tej kategorii aż osiem utworów, z których w dodatku pięć spadło (czyli wypełniły niemal całą strefę spadkową). Fail, Get The Balance Right!, Should Be Higher, Alone, All That’s Mine powtórzyły wynik z pierwszego sezonu. Grupę spadkowiczów uzupełnił Secret To The End (13. miejsce sezon wcześniej). Kompletna katastrofa albumu Delta Machine, z którego tylko My Little Universe zaprezentował się dobrze, zajął 5. miejsce i do awansu brakło mu trzech oczek (zdobył 53, tyle co 6. Nodisco, o 2 mniej od 3. A Question of Lust i 4. See You). Where’s The Revolution 12., Nothing’s Impossible 13. (4 punkty przewagi nad spadającymi Fail, All That’s Mine i 3 nad ostatnim bezpiecznym You Move), czyli możliwości całej grupy były grubo przeszacowane (bo to nie jeden czy dwa kawałki spisały się fatalnie, ale prawie wszystkie). Secret stracił cztery punkty, Should Be Higher sześć, Alone dziewięć i Get The Balance Right! dziesięć do bezpiecznej strefy.

Mam już wszystkie ligi, ale będę wrzucał po jednej, żebyśmy się mogli nacieszyć poszczególnymi wynikami, a nie tylko odbębniać jedną po drugiej.