Best of Forum

Awatar użytkownika
Hien

Re:

Post 23 sty 2022 23:40

devotional pisze:
23 sty 2022 18:35
O.Rang (czyli jakby cały czas Talk Talk lol, zresztą na Dustsuckerze gra przecież Lee Harris
Przede wszystkim Graham z BP gra na Herd of Instinct.
mintaj pisze:
23 sty 2022 22:34
na studiach - w czasach dziwnych i mrocznych, ale których niezaprzeczalną zaletą była bardzo duża ilość wolnego czasu, który mogłem pożytkować na
byłem pewien, że będzie "picie" xD
mintaj pisze:
23 sty 2022 22:34
nawet jakiś czas temu mój znajomy stwierdził, że to brzmi jak polski Slint xD
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 24 sty 2022 00:21

devotional pisze:
23 sty 2022 18:37
Czez pisze:
23 sty 2022 16:36
A wracajac do Simple Minds, wczoraj w radio byl z nim wywiad, chyba ze 2 godziny trwala audycja. A na koncu polecial ich najnowszy utwor.
To ja tak bez żadnego trybu, ten ich najnowszy kawałek to tak naprawdę ich najstarszy kawałek, który nagrali chyba w 1977 jeszcze, i teraz po prostu nagrali go ponownie. Zbliżają się do świętowania 45-lecia chyba xD mogliby do Polski wpaść :(
Tak, 44 lata temu mieli pierwszy koncert
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 24 sty 2022 00:25

byłem pewien, że będzie "picie" xD
Aj tam, na studiach w sumie nie piłem jakoś szczególnie dużo. W sumie żadnych, bo podejść miałem parę xd, a ten okres który miałem na myśli to po prostu była jakaś totalnie przerabana jazda, o której nie chce mi się w sumie nawet pisać
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
No jak teraz sobie o tym pomyślę to to dość... losowa rozkmina, ale Slinta w sumie też setki lat nie słuchałem (muszę mieć odpowiednio zrąbany nastrój, by ta muza mi wchodziła)
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 24 sty 2022 00:38

Mintaj, koniec lat osiemdziesiatych, prawie wszedzie w radio, na dyskotekach muzyka... dyskotekowa, polski rock albo italianska. Oczywiscie tu i owdzie pojawia sie jakas inna muza. Ja gowniarz tez tego sluchalem i chlonalem. Zawsze lubilem tanczyc, wiec mi to pasowalo. Chodzilo sie na dyskoteki... szkolne i nozka chodzila. Malo tego, od 5 klasy podstawowki tanczylem w zespole, takie tam poleczki, krakowiaczki itp. Gdzies przebijalo sie cos "innego", zazwyczaj w postaci jingli, czy czolowek programow w tv. A trzeba pamietac, ze byly tylko dwa programy w tv. Mam na mysli takie programy jak Sonda, czy Kwant. W taki sposob tez poznalem Jean Michela Jarre i jego Magnetic Fields. To bylo cos nowego i innego. Geba sie sama otwierala na maksa. Wokol szaro i ponuro. Obywatele nie mogli miec paszportow, dewizy to byl czarny rynek, a rozglosnie radiowe wolna europa czy glos ameryki byly zakazane ( ale sie sluchalo na falach dlugich )
I nagle z tego calego dymu wylonilo sie cos totalnie innego. Industrial... Tak, bylo jakies grono ludzi, ktorzy cos tam wiedzieli, ale to byla garstka. Ja o DM slyszalem pierwszy raz w okolicach 1986/7 roku, bo zobaczylem ich plakat w gazecie. Potem w technikum, kiedy juz sluchalem depechow, okazalo sie, ze sa ludzie, ktorzy tez sa zafascynowani DM. Reszta jest historia...
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sty 2022 00:50

mintaj pisze:
24 sty 2022 00:25
No jak teraz sobie o tym pomyślę to to dość... losowa rozkmina, ale Slinta w sumie też setki lat nie słuchałem (muszę mieć odpowiednio zrąbany nastrój, by ta muza mi wchodziła)
Nie wiem, może jestem zrąbany, ale już prędzej bym skojarzył Świetliki z jakimś wczesnym Kultem, chyba że chodzi o typowo gitarowe surowe granie na cleanie, to może, ale tbh jest pierdyliard innych zespołów po drodze. Co ciekawe, Slint to był pierwszy band do jakiego mnie odesłano kiedy miałem fazę na Bark Psychosis. I to miało dużo większy sens.

W każdym razie, odnosząc się już trochę końcowo do Waszych wypowiedzi, cieszę się, że mój typ wywołał więcej reakcji pozytywnych niż negatywnych, przy czym przerzucamy się tutaj dobrą muzyką, więc raczej spodziewałem się głównie takich reakcji na te wszystkie nasze utwory (poza Shodanem, który tu rośnie na głównego hejtera :D). Każdy dał coś dobrego i co najlepsze, każdy dał kawałek z innego kojca. Później może być trochę gęściej, przynajmniej z mojej strony, bo będę dawał między innymi muzykę instrumentalną, którą nie każdy na forum traktuje poważnie. No, ale zobaczymy jak będzie.
Póki co uważam ten temat za sukces, bawimy się dobrze, poznajemy/przypominamy sobie fajną muzykę.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 24 sty 2022 01:19

Chodzi mi po głowie mieszanie w tej prezentowanej dwudziestce piątce, bo na serio mam przygotowaną stówkę, ale w przypadku paru wykonawców mam jeszcze drobne wątpliwości co do tego jednego utworu. Będę uważnie obserwował reakcje, ewentualnie podmianki mogą być z powodu tych ciekawszych odpowiedzi na propozycje. :D

Ja tam jestem po tej pierwszej "kolejce" zadowolony, bo zabawa spełnia swoją rolę - już teraz często propozycje nie z mojego świata, ale potrafią do mnie trafić i zachęcają do zgłębiania bardziej. Na to liczyłem w sumie, brakuje tylko teraz kawałka, od którego odbiję się jak od ściany.
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 24 sty 2022 09:09

Hien pisze:
24 sty 2022 00:50
W każdym razie, odnosząc się już trochę końcowo do Waszych wypowiedzi, cieszę się, że mój typ wywołał więcej reakcji pozytywnych niż negatywnych, przy czym przerzucamy się tutaj dobrą muzyką, więc raczej spodziewałem się głównie takich reakcji na te wszystkie nasze utwory (poza Shodanem, który tu rośnie na głównego hejtera :D).
To nie tak. Każdy ma gatunki muzyczne, których nie lubi, nie toleruje. I jeżeli ktoś zapoda coś, co mi ewidentnie nie pasuje, to nie będę na siłę kurtuazyjny, tylko napiszę, że mi się nie podoba. Wy pewnie też nie raz zganicie moje typy. Nie da się, żeby wszyscy polubili typy wszystkich. To jest niemożliwe. Chodzi raczej o to, żeby poznać lepiej gusta muzyczne innych forumowiczów i wyłowić coś fajnego dla siebie. Parę fajnych wykonawców już dzięki Wam poznałem i mam nadzieję na więcej.
No i wychodzi na to, że jestem tu jedynym, który nie tylko nie znał, ale nawet o żadnych Świetlikach nigdy nie słyszał. :roll:
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 24 sty 2022 09:28

Eee chyba nie, nie wiem czy Czez ich kojarzył też w ogóle a przeważnie jeśli już ktoś kojarzy to przez słynną Filandię recytowaną przez Bogusława Lindę. Muzyka niszowa, żadna pozycja obowiązkowa na pewno więc nieznajomość o niczym tu nie świadczy w żaden sposób.

Mintaj, skoro już mamy ten przyszły tydzień to czekamy na ciąg dalszy, chyba nie tylko ja nabrałem apetytu na więcej kawałków:)
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sty 2022 09:34

Bo Ty Shodan siedzisz w swoim grajdolku i boisz się z niego wyjść :D Widać, że jesteś uprzedzony do wielu rzeczy, jak nikt inny, nawet Czez. Pamiętaj, że na przykładzie DM możesz, sam sobie udowodnić, że nie wszystko co się z początku nie podoba, nie zrobi potem u Ciebie furory. Twoje zeszłoroczne odkrycia w r'nb zaskoczymy chyba całe forum. A akurat Świetliki to zespół, o którym już średnio słychać w eterze. Ja zdawałem sobie sprawę z istnienia Świetlickiego na długo zanim faktycznie posłuchałem muzyki, ale to nie było jakieś wielkie wydarzenie w moim życiu. Zresztą, skoro unikasz polskiej muzyki jak ognia, to z jakiej paki miałeś znać Świetliki? Od tego masz nas xd
Awatar użytkownika
shodan

Post 24 sty 2022 10:02

Dawno temu słuchałem polskiej muzyki. Ba nawet słuchałem przez chwilę polskich gadaczy. :wstyd: Al mi przeszło.
Hien pisze:
24 sty 2022 09:34
Bo Ty Shodan siedzisz w swoim grajdolku i boisz się z niego wyjść
To nie tak. Co jakiś czas odkrywam coś fajnego, ale chyba jestem za bardzo wybredny. Zauważyłem, że Ty Hien pochłaniasz co miesiąc tony nowości, do których później często nawet nie wracasz. Ale dzięki temu znasz dużo muzyki. Ja interesuję się tylko tymi wykonawcami, którzy mnie naprawdę zainteresują swoją twórczością i są wstanie przytrzymać mnie przy niej na dłużej. Większość ich dyskografii musi mi się podobać. A to się zdarza rzadko.
Moje upodobania muzyczne ewoluują, inaczej nie słuchałbym Alicii Keys. Ale o ile r'n'b było mi wcześniej po prostu obojętne, o tyle są gatunki muzyczne, których po prostu nienawidzę od zawsze. I żadna dobra wola tu nie pomoże.
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sty 2022 10:10

shodan pisze:
24 sty 2022 10:02
Zauważyłem, że Ty Hien pochłaniasz co miesiąc tony nowości, do których później często nawet nie wracasz.
Mylisz mnie z Dragonem.
Awatar użytkownika
shodan

Post 24 sty 2022 10:16

Wiem, że Dragon śledzi wszystkie nowości. Ale Ty też dużo słuchasz.
Ja o istnieniu Exciter czy PTA dowiedziałem się po wielu miesiącach od daty premiery. Z nowszymi płytami było inaczej, bo dzięki temu forum nie da się przeoczyć takich rzeczy.
Awatar użytkownika
shodan

Post 24 sty 2022 10:21

Wiem, że Dragon śledzi wszystkie nowości. Ale Ty też dużo słuchasz.
Ja o istnieniu Exciter czy PTA dowiedziałem się po wielu miesiącach od daty premiery. Z nowszymi płytami było inaczej, bo dzięki temu forum nie da się przeoczyć takich rzeczy.
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sty 2022 10:27

Nie przypominam sobie "ton" nowości, szczerze mówiąc. Większość tego co wrzucam na utwory i płyty tygodnia, to rzeczy które już znam, a jeżeli są to nowości, to zawsze do nich wracam. Rzuciłem okiem na lasta, w styczniu przesłuchałem tylko JEDNĄ nową płytę. W zeszłym roku, przez cały rok, pojawiło się z 10 nowych wykonawców, do których, jeśli wierzyć scrobblom, wracałem często. Tak więc mylisz mnie z Dragonem.
Awatar użytkownika
shodan

Post 24 sty 2022 10:37

Zawsze mi się wydawało, że Ty też wciąż szukasz nowości. Zresztą aż 10 nowych wykonawców w roku to i tak poza moim zasięgiem.
A może Ty już po prostu wszystko znasz, więc nie masz już prawie co odkrywać. :D
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sty 2022 10:43

Ja lubię siedzieć w towarzystwie muzyki strefy komfortu, którą znam i lubię. Widać wchodzę już w ten wiek :D Ale raz na jakiś czas trzeba poznać coś nowego. Wyobraź sobie, że nigdy nie słyszałeś DM i do dziś słuchasz tylko Pet Shop Boys. Dawno temu odpuściłem jednak regularnie sprawdzanie nowości na podstawie jakichś zestawień ze stron, itd. Nie czuję takiej potrzeby, nie mam na to czasu, za dużo z tego to gówno. Nową muzykę polecają mi głównie znajomi, często znajduję ją tu na forum, lub na forum PT, ale to nie są "tony miesięcznie", bo wtedy faktycznie skończył bym z worem utworów, płyt i wykonawców, do których bym już nigdy nie wrócił. Wolę rzadkie, ale solidne odkrycia ala Fishmans. Wszystkim w tym temacie polecam odpuścić na jakiś czas podejście ala "moja córka nigdy nie wyjdzie za Niemca". Myślałem, że murzynowymi Świetlikami będę gardził, a tu szok.
Awatar użytkownika
shodan

Post 24 sty 2022 11:06

Widzę Hien, że na starość upodabniasz się do mnie. :D
Ja też poruszam się głównie w kręgach dobrze mi znanych i lubianych. Tak jest nie tylko z muzyką, ale i grami komputerowymi, filmami itp. Nową muzykę poznaję głównie dzięki temu forum lub czystemu przypadkowi. Ciężko mnie zadowolić, ale zazwyczaj wykonawcę będącego w stanie mnie zainteresować rozpoznaję prawie natychmiast. Tak było z no-man, Taylor Swift czy Susanne Sundfor. Wystarczyło parę utworów i już wiedziałem, że to jest to, czego szukam.
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sty 2022 11:20

Ciekawe ile odkryjesz jeszcze tutaj. Niby 25 utworów, ale jest nas 8 osób, co oznacza 200 utworów i 200 wykonawców. Będzie z czego przebierać.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 24 sty 2022 12:34

Nie jest powiedzianie że 200 wykonawców bo DM pewnie się powieli, może nawet jakiś utwór się jakimś cudem powieli kto wie. Ale mimo wszystko wybór będzie naprawdę duży a to zaledwie pierwsza transza po której kto wie co będzie.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sty 2022 13:02

Sorry, faktycznie z rozpędu założyłem, że to będzie 200 różnych wykonawców.