Best of Forum

Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 22 mar 2022 11:48

Peacock Palace - Like a Snake

https://www.youtube.com/watch?v=_CAHsLeYaQ4

Po zespołach których nikt by się po mnie nie spodziewał, po zespole którego nie cierpię oraz po Radiohead tym razem dla odmiany czas na zespół o ktorym praktycznie nic nie wiem xD
Na swoje usprawiedliwienie jeno napiszę, że internet nie jest zbyt szczodry jeśli chodzi o jakiekolwiek informacje na jego temat: ziomeczkowie pochodzą z Niemec i działali w pierwszej połowie lat 90, rozpadli się gdzieś pod koniec tejże dekady (bo kto to wtedy widział takie rzeczy w Niemczech, by nie grać techno albo jak Rammstein), nie ma ich praktycznie wcale na żadnych rymach, wikiach etc. o streamingach nie mówiac, ale skoro ich klipy leciały w MTV to jednak mimo wszystko można załozyć że to nie była jakaś maksymalnie niszowa i obskurna kapelka.
Poznałem te piosenkę w dość osobliwy sposób, mianowicie poprzez program Za chwilę dalszy ciąg programu. Tu też nie ma jakiejś ciekawej historii, po prostu było ją słychać w napisach końcowych jednego z odcinków xd Wrzucam wersję teledyskową, bo to jeden z nielicznych materiałów audiowizualnych tej kapeli w szeroko pojętym internecie (btw kiedyś w opisie wisiał link do RAPIDSHARE, pod którym najprawdopodobniej można było pobrać cały LP, ale już od dawna go nie ma :( ) i ma megasexy końcówkę, przez którą totalnie jaram się tym kawałkiem.
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 23 mar 2022 01:20

Melczet czekamy :)
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
stripped

Post 23 mar 2022 08:59

Panowie podrzucam lepszej jakości link do kawałka zapodanego przez Mentosa czyli Like A Snake od Peacock Palace, wrzucę też na plejkę jak Melki dorzuci ostatni kawałek. Słuchajcie w lepszej jakości i szukajcie linków w dobrej jakości bo to czasem zmienia odbiór...

https://youtu.be/VQ921cApPzw
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 23 mar 2022 09:23

Ja właściwie wszystko co jest wrzucane tutaj i tak sprawdzam na Spotify.
Awatar użytkownika
Hien

Post 23 mar 2022 11:16

Żeby jeszcze wszystko na spotify było.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Dragon

Post 23 mar 2022 11:28

Dla Dead Sea Navigators robiłem wyjątek, między innymi. :P
Awatar użytkownika
Hien

Post 23 mar 2022 11:43

Podejrzewam, że nie będzie problemu z większością moich numerów i albumów, ale zawsze służę odpowiedniej jakości flacami, zwłaszcza jeśli ktoś na takową zwraca uwagę, bo stream Spotify jakością raczej nie grzeszy.
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 23 mar 2022 12:20

Aha, ja zapomniałem. Zaraz wrzucę. :)
Awatar użytkownika
Hien

Post 23 mar 2022 12:44

Melki, Ty chcesz chyba żebyśmy Ci założyli taką pikającą obroże xD
Awatar użytkownika
stripped

Post 23 mar 2022 12:51

Melki to się chwilami prosi o mukę xd

Opierdalamy Melczeta, koloryzowane

W rolach głównych:

Mel jako Linda
Murzyn jako Machulski
Hien jako Lubaszenko

https://youtu.be/1N4OdRx48BI

P.S.

"dni mijają a wrzutki Melczeta nie ma"

"Co tu gadać, tu trzeba lać"

"Sorki zapomniałem"

"Co on pier*oli?"

;(
Awatar użytkownika
Hien

Post 23 mar 2022 12:54

Melki to nas testuje, jak zwykle. Wszyscy czekają, a on "oo no zapomniałem, tak się wczoraj zalatałem na mieście, że straciłem przytomność w drzwiach" xD
Czez na to "AM I A JOKE TO YOU?".
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 23 mar 2022 13:56

Enya - Only Time
https://www.youtube.com/watch?v=7wfYIMyS_dI

Pamiętam, że jak byłem mały, to ta muzyka ciągle gdzieś mi towarzyszyła. Nie tylko dlatego, że album A Day Without Rain wyszedł akurat wtedy, kiedy miałem moje pierwsze kontakty z muzyką popularną (inną niż klasyka polskiej piosenki i polska poezja śpiewana, ewentualnie zespoły muzyki dziecięcej jak Fasolki - ile się przy tym nacieszyliśmy, to nasze!), ani dlatego, że szereg piosenek stale grało radio, ale też dlatego, że na komputerze taty zgrane były piosenki Enyi. Największy jej hit z tego okresu był przez długi czas najchętniej słuchaną przeze mnie jej piosenką, nawet Orinoco i Caribbean Blue, nie mówiąc o takim Wild Child, były za nim. Ale Sail away, sail away, sail away też wspominam bardzo dobrze.

I co my tu mamy: powoli, leniwie wędrującą naprzód elektroniczną muzykę w stylu new age (późno się dowiedziałem, że to się tak nazywa ;( ), spokojny śpiew Enyi, rozmarzony, budujący dookoła muzyki mnóstwo pozamuzycznych skojarzeń (tak właściwie jest na każdej jej płycie, może poza ostatnimi). Nigdy mocno wyeksponowanego rytmu, chociaż on tam jest ;( . Mimo wszystko kiepsko się to nadaje do zasypiania przy tym (sprawdzone). W dużej mierze chodzi o tę eteryczność i zwiewność muzyki, o ten klimat, emocje, skojarzenia, które budzi, niekoniecznie o to, o czym pani śpiewa i w tylko pewnym stopniu o chwytliwość. Tekst piosenki można odnieść właściwie do wszystkiego. Nierozłącznie ta muzyka kojarzy mi się z moimi nastoletnimi latami, może nawet początkiem studiów, potem już nie wracałem do niej tak chętnie. Ale sympatia pozostała.

Następnym razem muszę wrzucić coś, czego kontrkultury bardzo nie lubią, ba, uważają wręcz za swojego ideologicznego wroga. Kij im w oko! I tak będzie! ;( A potem może coś folk-rockowego? I coś na kształt muzyki świata?
Awatar użytkownika
Hien

Post 23 mar 2022 14:28

Wrzucaj co chcesz, byle w terminie xd
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 23 mar 2022 14:44

Następnym razem muszę wrzucić coś, czego kontrkultury bardzo nie lubią, ba, uważają wręcz za swojego ideologicznego wroga. Kij im w oko! I tak będzie!
Nie wiem o czym piszesz, ale masz ode mnie 7 punktów!
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
Awatar użytkownika
Dragon

Post 23 mar 2022 17:19

mintaj pisze:
22 mar 2022 11:48
nie ma ich praktycznie wcale na żadnych rymach, wikiach etc.
Panie, Pan niedokładnie szukał, proszę Pana. Na RYMie nawet ktoś osobno wrzucił ten singiel, ale faktycznie skalą popularności przypominają polskie zespoły disco-polo chociażby.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 23 mar 2022 17:24

Dragon pisze:
23 mar 2022 17:19
mintaj pisze:
22 mar 2022 11:48
nie ma ich praktycznie wcale na żadnych rymach, wikiach etc.
Panie, Pan niedokładnie szukał, proszę Pana. Na RYMie nawet ktoś osobno wrzucił ten singiel, ale faktycznie skalą popularności przypominają polskie zespoły disco-polo chociażby.
To dużo czy mało?
Mnie się zawsze zdawało, że muzyką typowo rozrywkową tego rodzaju portale się nie zajmują (w ogóle to stanowi spory problem u nas; jej oceny rzadko są tam miarodajne), ale jej bardziej radykalnymi odmianami, a słuchaczy trzeba szukać wśród ludzi, których hobby raczej nie stanowi pisanie o muzyce w necie.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 23 mar 2022 17:31

Pojedyncze osoby praktycznie, zdecydowanie sprawdza się w tym przypadku to, o czym piszesz, Melki. Potencjalnych kojarzących ten numer z ZCDCP jest pewnie więcej, ale żeby na tyle szukać w internecie to prawie nikt nie ma takiej potrzeby aż. Podobnie z aktywnymi użytkownikami RYMa, którzy poszukują i odsłuchują zgrywek z kaset DP z początku lat 90'.
Awatar użytkownika
stripped

Post 23 mar 2022 17:49

Numery kolejki, Like a Snake wrzucam w obu wersjach - słabe vhs video i dobre audio.

https://youtube.com/playlist?list=PL9wm ... TowX0m1hWY
Awatar użytkownika
Dragon

Post 23 mar 2022 17:52

Już jestem po pierwszych odsłuchach i muszę przyznać... dobry stuff zapodany w większości, po tej kolejce będą wycieczki do całych płyt.
Awatar użytkownika
stripped

Post 23 mar 2022 18:41

Eric Brosius - South Quarter

Hien kolejny raz wrzuca muzykę z gry, tym bardziej już całkiem idąc w growy ambiencik i daje mi powody bym się wstrzymywał z wrzucaniem takich rzeczy. Ta muzyka wyjęta z kontekstu po prostu mi nie robi. Po czwartym i piątym odsłuchu stwierdzam że numer ma fajny, gesty, mroczny klimat i kojarzy mi się z pierwszym sezonem serialu True Detective, wpasowałby się. Jednak muzyka z gier ma przewagę u graczy samą ilością mimowolnych nieświadomych odsłuchów podczas rozgrywki.

Television - Guiding Light

Prosiłem Dragona o zmianę klimatu to mam za swoje. Wlecze się ten numer nieubłaganie, niehlujny wokal nieco przypomina Micka Jaggera ale kawałek mnie męczy. O jakieś dwie minuty za długi. Po czwartym odsłuchu brzmi to nieco lepiej, muzycznie jest spoko choć nadal męczy mnie maniera wokalna. Kapeli nieznam, wydaje mi się być trochę obskjur a klimatem kojarzy mi się z serialem Vinyl, końcówką lat 70. i ówczesnym wypaleniem w muzyce rockowej. Nie wiem, nie wiem, może jakiś album musiałbym cały sprawdzić żeby w to wsiąknąć.

Oren Lavie - Her Morning Elegance

Jestem przekonany że już raz kiedyś widziałem ten wideoklip, chyba w telewizji nawet. Cieplutki chilloutowy numer, bardzo czuć 00s, wpasowałbym na playlistę obok jakiejś Katie Melua itp.
Jest ok, nie przeszkadza, relaksuje, choć klip lepszy od samego numeru moim zdaniem i pewnie ludzie tak go kojarzą ale kto i jak się nazywa to już nie bardzo i kończą takie utwory na składankach na których potem je Musiał znajduje xd youtube daje im potem drugie życie bo 35 mln wyświetleń jest, taka muzyczna zupa pomidorowa trochę bo niby nie ma się do czego przyczepić ale szału też nie ma.

Wracam z czwartym odsłuchem.. Ogólnie numer za mną chodził przez chwilę wczoraj więc ma earworm value jakieś. Nie przepadam za takimi wokalami, Musiał je lubi najwyraźniej i w tej kwestii gdzieś się różnimy. Dla mnie numer z kategorii ciekawostek do których sam raczej nie wracam ale wielu osobom się spodoba.

Julia Marcell - Andrew

Jak shodan wspomniał że będzie melancholia itd. to w głowie mignął mi mem "Aw shit, here we go again". Julii Marcel znam jedynie jeden fajny numer i to jest Cincina. Ten to taki smęcik ale w miarę to łykam, to jest Mystic Production, te same klimaty trochę co Maria Peszek czy Czesław Mozil których w pewnych ilościach trawię. Z 10 lat temu bardziej mnie kręciła taka muza, dziś do tego utworu nie wrócę już raczej. Takie toto ładne, smutne, nowopolskie, ale IMO słabo się ta muza starzeje. Nadal czekam na polski hip hop, elo.

P.S. no ale wraca i gra mi ten numer w głowie też trochę i będę na niego wrzucał odpowiedź swoją na pewno. shodan to w ogóle nieszczęście na siebie sprowadza tą wrzutką ale cicho tam xd

Peacock Palace - Like A Snake

Pisałeś że grało to w napisach do ZChDCP a dla mnie to brzmi jak z programu "Maszyna Czasu mintaja vel Mentosa". Śmierdzi stęchlizną i kasetami vhs na kilometr ale to wrażenie narzucone nieco przez jakość tego klipu. Brakowało mi tylko zamiast loga MTV w rogu słynnej grubej dwójki. Muzycznie tu się zbyt wiele nie dzieje i ta gitarowa zagrywka nieskończenie się zapętla aż mam wrażenie że słucham w kółko refrenu. Jest źle, na tą chwilę już tylko Melki może uratować tą kolejkę w moich oczach na co w sumie nie liczę nawet.

P.S. no i mamy odsłuch czwarty ale zanim co to poszukałem tej płyty nad ktorej braku mentos ubolewał, znalazłem (również na youtube bo jest cała) i posłuchałem w dobrej jakości. No i jest dzień do nocy, bez szumiącego VHS odbiór jest inny. Fajny zapomniany przebój z 90sów, przyjemnie buja, i z dna wychodzi ten numer na czołówkę kolejki momentalnie. Ale może znaczenie ma też fakt że pospałem jakieś 8-9h dzisiaj w końcu ;( niemniej jeśli będzie dalej taki zamuł panował w naszych grach zdążę pewnie jeszcze porządnie przesłuchać album Peacock Palace a kto wie może jeszcze zdąży wbić do bestki albumów ;(

Enya - Only Time

Nie skojarzyłem po tytule ale gdy włączyłem od razu było "Aaaaa, ten numer". Trochę beka bo całe życie byłem pewien że Enya ma jeden znany numer i to jest Orinoco Flow a drugi jaki znam to ten samplowany przez Fugees w Ready Or Not. Ten numer słyszałem tylko powiedz mi Melki GDZIE? Film jakiś, Titanic czy co? Swoją drogą wiadomo pasowałoby do elfowych klimatów z Tolkiena ale oni takiej muzy nie używali tylko chyba film score. Kurczę spoko jest ten numer, przyjemny, relaksujący i cieszę się że mi go przypomniałeś, razem z Mentosem wygrywacie ex equo tą kolejkę u mnie.

Ale najlepsze na koniec...

Bo kiedy odpaliłem ten numer na głośniku w domu mój młody podłapał, spodobało mu się chyba nawet po czym rzucił takim oto skojarzeniem:

"Ta piosenka wygląda jakby ktoś pił wodę"

i dorzucił "słychać butelkę"

Po pierwszym mindfucku pytam go, rozumiejąc że chodzi o ten dźwięk smyczka - "brzmi jak kapiąca woda tak?"

Pokiwał głową - "No, kapie coś".

Tym większa beka kiedy przy drugim odsłuchu dopiero spojrzałem na teledysk i pierwsze co w nim widać to kapiąca wodę xdddddd ZŁOTO!