Best of Forum

Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Re: Best of Forum

Post 01 lip 2022 21:07

Ja zrobię top-25 bez względu na to, czy utwór znałem, czy nie. Czemu te znane miałbym dyskryminować tylko dlatego, że je znałem?
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 01 lip 2022 21:12

Jak na prawdziwego lewaka przystało prędzej mi do "pozytywnej dyskryminacji", bo co mi z tej zabawy, kiedy skupię się na tym, co sam poznałem i tylko te wybory mnie w tym utrzymają? Wolę docenić to, co poznałem za sprawą waszych wrzutek.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 01 lip 2022 21:23

No ja na pewno to rozdzielę, tak jak recenzując z reguły po prostu piszę że utwór znam i lubię więc większą wygraną będzie mi coś nieznanego.

Ale zanim podsumujemy mintajowi się skończy net na dyskietkach
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 01 lip 2022 23:40

Dobra, już jestem

Boards of Canada - Kid for Today

Tradycyjnie dragon podsyła dragoncore'y, w sumie to dziwne, ze BoC w tej zabawie pojawiło się dopiero teraz i że taki munlup prawie w ogóle ich nie zna. No ale spokojna jego rozczochrana, już ja ze smokiem i musiałem zadbamy o to, by się z nimi zapoznał. ;] Uwielbiam, generalnie to jest jeden z tych projektów muzycznych, gdzie uwielbiam praktycznie WSZYSTKO, co zostało przezeń nagrane - zaczęło się od 2013 i premiery Tomorrow's Harvest, a potem to już poszło z górki. Uwielbiam, jest w tej muzyce coś faktycznie duchologicznego, ale mimo wszystko w mniej oczywisty sposób niż poprzez nałożenie paru filtrów na jakieś stare gówno, a przy tym klimatycznego i dziwnego. No takie rzeczy lubię, takie rzeczy szanuję. Tę epkę to akurat znam relatywnie słabo, ale jest bardzo spoko, imo spoko wprowadzenie do tego zespołu. Ale koloru nie będzie mimo wszystko, aczkolwiek było blisko.

Travis - Boxes

Prawdziwa el sensacione - no pierwszy raz w tej zabawie NIE siadła mi wrzuta munlupa xD No prędzej czy później musiało się to stać, takie rzeczy się dzieją czy coś. No kilka razy podchodziłem, jak boga daję bez żadnych uprzedzeń, bo nazwa Travis jedynie kojarzy mi się z czymś maksymalnie brytolskim i nic mi poza tym nie mówi, ale pruut dupa. No nie jest to jakaś maksymalna chała, po prostu czasem tak się ma, że nie można jakiemuś kawałkowi niczego konkretnego zarzucić, ale człowiek się od niego odbija jak piłka kauczukowa od powierzchni i tak mam właśnie teraz. Sorry, NO BONUS XDD

Gong - The Isle of Everywhere

No i jest ciąg dalszy poprzedniej wrzuty. Też słuchałem Gonga, oni mieli chyba jakąś tam trylogię powiązanych concept albumów czy coś, co nie? Nie pamiętam, dawno to było, zespół niby spoko, ale jakoś prawie wcale do niego nie wracam, trochę beka, bo czasem zdarzyło mi się zapuszczać nawet to koszmarne Emerson, Lake and Palmer, a ich to ni chu. xD Pisałem w poprzednich reckach o tym jak poznałem ten zespół, to się powtarzać nie będe, ale tylko napiszę, że w sumie to ta wrzuta jest gicik. Nie jest to rzecz wielka, raczej nie pokocham Gonga na nowo i nie rzucę się na ich dyskografię, ale nie bolało mnie te 10 minut, chociaż w sumie za drugim razem to jednak przeszła mi przez sekundę myśl, by to wyłączyć w połowie. xD Jest tu fajny groove, fajnie to buja, no przyjemnie repetytywne, ale bez jakiejś podniety. Kciuczek w góre.

New Order - Blue Monday

O, to ta słynna wrzuta, którą mi ukradziono xD Murzyn poleciał klasykiem, ale cóż - no to jest jedna z moich ulubionych rzeczy w muzyce rozrywkowej ever. Poznałem ten kawałek jakoś w 2010 roku - w sumie to na 99% też przez Vice City Stories tak jak murzyn. Matko, to w sumie fenomen jakiś, że ta gra, w którą nie grałem bóg wie jak dużo, była tak ważna dla rozwoju mojego gustu muzycznego. No w każdym razie mam podobnie jak murzyn, przez te 12 lat nigdy mi się ten kawałek nie znudził, a puszczam go sam z siebie bardzo często, kocham ten groove, kocham ten motyw z początku, kocham ten bas, prostytutka, wszystko tu jest zajebiste, w dodatku jest w tym ten MHROK, który bardzo często wybrzmiewał nawet w pozornie poptymistycznych ejtisach. Rzecz wielka, nawet jeśli ten słynny niebieski poniedziałek to ściema nad ściemy xd
PS planowałem wrzucić ten kawałek tuż po Atmosphere, tak że wiecie no, by nawiąząć do zmiany Joy Division w New Order, ale się rozmyśliłem. Cholera wie czemu. xD

Colin Vearnconbe - Water On Snow

ZDziwiłem się, że to nie shodan wrzucił słysząc ten syreni wokal na początku. xD A potem sobie przypomniałem, że nie dość, że wrzucił to Musiał, to jeszcze to jest ten kolo od Wonderful Life, które w sumie lubię i w dupie to mam, że jest przeroochane na sposobów różnych sto. W sumie nawet nie zdawałem sobie sprawy, że facet miał tak interesującą biografię, ale jak widać siedzenie na forum o Depeche Mode czasem bawiąc uczy czy jakoś tak. Generalnie przyjemniasta balladka po prostu, z każym kolejnym odsłuchem sprawia co raz lepsze wrażenie i może jakoś się nią nie zachwycam, ale imo to jest potencjalny grower i kto wie, może zaskoczy bardziej i wskoczy na półkę wyższą niż RZETELNIE.

Recoil - Luscious Apparatus

Recoil to jest ten typ muzyki, która jak tu trafia to zawsze kręcę nosem, a jak ją puszczam to w sumie stwierdzam, że ooo w sumie to fajne jest jednak. Nie wiem, chyba zrobienie z tego projektu jakiegoś ukrytego arcydzieła niedocenionego geniusza trochę mnie od Recoil odrzuca. Produkcja jak zawsze spoko, ale to już wszyscy tutaj wymieniliście, w sumie no nawet mnie to bierze, bo w sumie lubię melodeklamację do podkładu muzycznego i aż dziw bierze, że wrzucił to shodan, który jest tak negatywnie nastawiony do hip-hopu... A tak serio to nie znałem tego, trochę mi się to kojarzy z Coil - Things Happen, bo wiadomo, że musi się kojarzyć, skoro i tu i tu jakaś poetka deklamuje coś do creeepy muzy xd, czyli dobrze mi się kojarzy i pewnie będę do tego wracać. Jest gicik.

No więc czarnuch wygrał, bo wrzucił coś niby oczywistego, ale genialnego, smoku też spoko, shodan w sumie trochę zaskoczył mimo tego, że wiem, że lubi Recoil, Gong daje radę, Colin też, no tylko Travis trochę meh, ale też znowu bez tragedii xd Fajna kolejeczka, ta z gatunku dobrych
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
Awatar użytkownika
Hien

Post 01 lip 2022 23:51

Kiedy przez tyle kolejek Mentos udaje, że się zna, żeby na końcu wyjebać se zęby o Travis. Szok.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
stripped

Post 01 lip 2022 23:53

devotional pisze:
01 lip 2022 13:44
sampel z Uranium (jestem zaskoczony, ze Golas nie wiedzial tbh),
Tbh nie wiem czemu wszyscy są tym zdziwieni jak ja Kraftwerk znam dwie płyty może i ze dwa single do tego może xd
Poza tym jak mówiłem brzmiało to dla mnie jak coś z klawisza a nie sampel. Serio nie myślałem że w tym numerze są jakieś sample.
Awatar użytkownika
shodan

Post 02 lip 2022 00:01

mintaj pisze:
01 lip 2022 23:40
i aż dziw bierze, że wrzucił to shodan, który jest tak negatywnie nastawiony do hip-hopu...
Pan jeszcze wielu rzeczy o mnie nie wiesz. :D
Ja negatywnie? Wolne żarty. Kiedy to było. :o
Awatar użytkownika
Hien

Post 02 lip 2022 00:03

shodan pisze:
02 lip 2022 00:01
Może w jakimś 2007 r, poszukamy xd
Awatar użytkownika
mintaj

Post 02 lip 2022 00:09

shodan pisze:
02 lip 2022 00:01
mintaj pisze:
01 lip 2022 23:40
i aż dziw bierze, że wrzucił to shodan, który jest tak negatywnie nastawiony do hip-hopu...
Pan jeszcze wielu rzeczy o mnie nie wiesz. :D
Niech no tylko dogrzebę się do archiwum Forum Gminy Orzesze....
PACZKA
Awatar użytkownika
shodan

Post 02 lip 2022 00:14

Chyba zawsze lubiłem rap (oprócz polskiego), tylko nie zawsze o tym wiedziałem. :D
Awatar użytkownika
Hien

Post 02 lip 2022 00:15

Ja będę mial trochę rapu w następnej kolejce. I to nawet białego.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 02 lip 2022 00:20

Ja też w którymś momencie mogę rzucić coś bardzo współczesnego z rapu, żaden problem. Do usług, shodan
Awatar użytkownika
Hien

Post 02 lip 2022 00:21

Współczesny rap zostawiłem sobie na albumy (może do grudnia się wyrobimy). Tutaj więcej klasyki.
Awatar użytkownika
shodan

Post 02 lip 2022 00:24

Ja Was teraz zarzucę takimi kurka wodna cudami, że z krzesełek pospadacie. :P
Awatar użytkownika
mintaj

Post 02 lip 2022 00:26

Ja to was tak zaskoczę
PACZKA
Awatar użytkownika
Dragon

Post 02 lip 2022 00:39

Ja już czekam na start kolejnej rundy, spróbuję coś zrobić z tym dragoncore przyzwyczajeniem
Awatar użytkownika
shodan

Post 02 lip 2022 00:42

Czyli wrzucisz coś z wokalem? :o
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 02 lip 2022 01:29

No ja żadnego rapu nie podeślę, bo nigdy nie słuchałem ;(.
Awatar użytkownika
Hien

Post 02 lip 2022 09:14

Hien pisze:
02 lip 2022 00:15
Ja będę mial trochę rapu w następnej kolejce. I to nawet białego.
Nie w kolejce, tylko 25ce lol.
Awatar użytkownika
stripped

Post 02 lip 2022 11:21

Finałowa kolejka Panowie, kończmy to i mamy wakacje xD

Candido - Thousand Finger Man
(1979)

W końcu nadszedł czas żeby przedstawić Wam kawałek który już od wielu lat bezkonkurencyjnie zasiada u mnie na 1 miejscu wśród ulubionych utworów. Wracamy tym samym w klimaty latin funk zainicjowane wrzutką Lonniego Listona Smitha, bo tak najprościej można by opisać ten numer, tu jednak mamy wyraźny ukłon w stronę muzyki disco i na prostym dyskotekowym 4/4 oparte jest wokół całe jazz-funkowe instrumentarium. Tym ulubionym numerem jest Thousand Finger Man od Candido Camero, który ukazał się w 1979 roku na albumie Dancin' & Prancin'.

Wspomniany utwór poznałem dzięki Grand Theft Auto V w roku 2013. Na tym etapie już granie w te gry przestało być dla mnie istotne, liczyło się to że wraz z premierą gry poznam jej soundtrack i będzie dużo nowej dla mnie muzyki do poznawania. W tamtym czasie już na dobre byłem wkręcony w muzykę klubową dzięki poprzedniej odsłonie tej gry (będę wracał do tego jeszcze) a wraz z GTA V na dobre wkręciłem się też w groove z różnych stron świata dzięki zawartej w grze stacji Worldwide FM grającej jazz, elektronikę i tzw. worldbeat. Wspomniany nurt to coś jak wymieszanie muzyki świata z bardziej współczesnymi zachodnimi brzmieniami i dzięki kilku kawałkom z tej gry zakochałem się w takim brzmieniu (konkretne przykłady dopiero wjadą). Najbardziej jednak z tej stacji przypadł mi do gustu Thousand Finger Man który łączy rytm disco, różne perkusalia na których grał Candido, klawisze (pianino, Rhodes, syntezatory), piękne nostalgiczne brzmienie flugelhornu i lekkie zwiewne damskie wokale (plus męski wokal, zapomniałbym). Ten numer (podobnie jak wrzucane wcześniej Expansions) to taki łyk wakacji w tropikach, czuć gorące słońce i chłodny powiew morskiej bryzy, człowiek leży na leżaku z drinkiem, z jednej strony prawie przysypia a z drugiej nóżka chodzi do rytmu bezustannie. Powiedziałbym że to taka relaksacyjna muzyka taneczna. Takie właśnie brzmienie jest moim ulubionym i jeszcze wiele wrzutek w tym klimacie się pojawi ale czekały na swoją kolej ze względu na różne wspominki po drodze.

https://youtu.be/-o5D1YyGDQI