DEPESZWIZJA - SEZON 8

Awatar użytkownika
Hien

Post 29 lip 2025 15:13

Chętnie
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 29 lip 2025 15:48

Wiem że to nie jest normalne z mej strony

Ale PODOBA mi się ta edycja

Leci na zapętleniu i kolejne numery mnie chwytają

Będzie walka o punkty
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 lip 2025 15:59

Walka będzie o zero, bo nie mam pojęcia komu mam je wlepić. Nikt nie zasłużył.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 01 sie 2025 21:05

no to powiem tak, nie wszystkich jeszcze mam
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 01 sie 2025 21:14

Według stopki dużo brakuje hehe
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
PACZKA
3/6
Awatar użytkownika
Dragon

Post 01 sie 2025 21:40

taką stopkę można dostać w każdym sklepie ze stopkami
Awatar użytkownika
Dragon

Post 02 sie 2025 03:33

01. SHODAN - Julia Pietrucha - Living on the Island
02. MENTOS - Primal Scream - Slip Inside This House
03. HIEN - Twin Peaks - Irene
04. STRIPPED - 3H / Trzyha - 40 stopni w cieniu
05. DRAGON - Porcupine Tree - And the Swallows Dance Above the Sun
06. DEV - Jonathan Bree - In the Sunshine
Awatar użytkownika
mintaj

Post 02 sie 2025 03:34

Kek z piątki
PACZKA
3/6
Awatar użytkownika
Dragon

Post 02 sie 2025 03:38

Nie ukrywam, fragment pewnej wypowiedzi w tym kontekście okazał się bardzo zabawny hehhe
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 02 sie 2025 05:37

HAH! Elegancko
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 02 sie 2025 07:04

Dragon pisze:
02 sie 2025 03:38
Nie ukrywam, fragment pewnej wypowiedzi w tym kontekście okazał się bardzo zabawny hehhe
Tej o Feliksie? ;) :lol:
Awatar użytkownika
Hien

Post 02 sie 2025 07:51

Damn.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 02 sie 2025 20:03

pozor pozor achtung achtung GORĄCY FINAŁ DEPESZWIZJI W TWOJEJ OKOLICY EKSPLORUJ JEGO WYNIKI

Dziś 2 sierpnia AD 2025, druga rocznica koncertu depeszowego podczas trasy promującej Memento Mori. Kurczę, była moc. Poza tym to 214. dzień roku w jego 31. tygodniu.

Dziś imieniny obchodzą m.in. Świętosław, Rutyliusz, Teodota oraz Eliasz. Wszystkiego dobrego, macie piękne imiona.

Zaczniemy ODE MNIE, wyniki przygotowałem sobie wczoraj wieczorem w pociągu. O dziwo, nie wrzuciłem ostatni... tym razem będziemy się trzymać kolejności podsyłania głosów. Rzadko jestem gospodarzem, dlatego wobec siebie wyjątek hehhe

Zaczynamy finał siedemdziesiątej trzeciej edycji konkursu Depeszwizja pod hasłem SŁONECZNEGO LO-FI.
2 (4)
1 (3)
3 (2)
6 (1)
4

Miałem kilka opcji, ale wygrało Porcupine Tree w powijakach. Pewnie tak łatwo nie wygram... solidny poziom, choć nie chciało mi się tak często wracać. Front shodana tym razem zaskakująco dobry, jakoś ten muzyczny obrazek wypada okazale. Primal Scream za zasługi, choć przy ostatnich odsłuchach ten tripowy klimat pomógł wybrać. Hienowe indie hałasy sympatyczne, Devowy moralny niepokój też całkiem całkiem. Nieźle wykorzystany cut Maanamu, ale #teamWini hehe Nie da się ukryć, że bardzo często polska klaska h-h jest ciężkostrawna bez kontekstu i tony wyrozumiałości. Tu fragmentami jest dobrze, poza tym teksańska masakra piłą mechaniczną.

pozdr... a nie, czekaj, pozdrowię na żywo podczas finału
Pozdrawiam zatem uczestników OFF Festiwalu, szczególnie tych, których ZNAM, a liczba jest większa niż jeden!

KWALIFIKACJA:

Kod: Zaznacz cały

1. MENTOS - Primal Scream - Slip Inside The House - 4 pkt
2. SHODAN - Julia Pietrucha - Living On The Island - 3 pkt
3. HIEN - Twin Peaks - Irene - 2 pkt
4. DEV - Jonathan Bree - In the Sunshine - 1 pkt
5. STRIPPED - 3H / Trzyha - 40 stopni w cieniu
DRAGON - Porcupine Tree - And the Swallows Dance Above The Sun - 0 pkt
Seba na prowadzeniu, a prowadzący ostatni! Poza tym dopiero zaczynamy, ale na razie hip-hopy i wilsony pilnują pleców reszty.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 02 sie 2025 20:08

Ważne zjawiska tego dnia:
- obchodzimy Dzień Pamięci o Zagładzie Romów i Sinti
- koniec obrad konferencji poczdamskiej,
- w 1967 roku założono klub Trabzonspor,
- w 1990 roku rozpoczęła się pierwsza wojna w Zatoce Perskiej.

Pierwszy głosy podesłał DEV. Zrobił to (prawie) w samo południe w środę. Całkiem szybko... ale za to miał coś więcej do powiedzenia, a to zawsze na plus.
Numer 1 - Hmmm, trudne się wylosowało. Z jednej strony wakajki na pełnej, z drugiej potwornie denerwuje mnie akcentowanie wokalistki. Pachnie czymś, co mogłem dawno temu znaleźć na jakieś kompilacji Radia RAM, albo innej Fabryki Trzciny. Brzmi znajomo... niestety, nie kojarzę. Ale czilera utopia na pełnej, złocista plaża, palmy, czyste niebo i ocean. Może w końcu wybiorę się na jakąś taką rajską wyspę. Tymczasem 1 pkt

Numer 2 - Trudno bardzo przy tak dobrej edycji rozdawać jajca, ale komuś trzeba. I robię to z naprawdę ciężkim sercem, albowiem numer mi się bardzo podoba, po prostu konkurencja jest tak ostra, że głowa mała. Tbh nie ma w tej Dwizji złego numeru. Więc bardzo proszę osobę wrzucającą o wybaczenie i wyrozumiałość dla mej decyzji, 0 pkt

Numer 3 - Cudowny, lajtowy klimat Beach Fossils czy czegoś takiego, a że Beach Fossils tłuką fajną, low-fi i momentami shoegaze'ową muzę o czilowaniu, nie mógłbym tego nie zapropsować. Mniej plaża i opalanko nad oceanem, a bardziej popołudniowe bieganie po ośrodku wczasowym, albo szybki spacer promenadą nad jeziorem. Słońce praży, kukurydza też się praży. 3 pkt!

Numer 4 - Wzięło z zaskoczenia jak diabli, albowiem niby rapsy, niby dość tanie i aż się szykowały na baty, ale poleciał jeden odsłuch, drugi, trzeci... za czwartym zaczęło klikać solidnie, za piątym stwierdziłem, że to jest złoto, ale z bardzo konkretnego powodu - ten totalnie lo-fi klimat nagrania zrealizowanego przy pomocy tubki po mleku skondensowanym i taśmy zrobionej z trawy pachnie mi najntisami na pełnej. W dodatku oparcie wszystko o numer Jackowskiej i drużyny przypomina mi spracowaną kasetę magnetofonową mojej mamy z albumem Jackowskiego, tym, gdzie była piosenka Oprócz Błękitnego Nieba. Wszystko tak trzeszczało i skakało, taśma się wkręcała a ja przyklejałem się do rozgrzanego jak sam skurczybyk siedzenia w mamowym Maluchu. To były czasy... 2 pkt!

Numer 5 - Mniej lo-fi, bardziej, hmmm, creepy i może nawet mało letnio, choć klimat zachowany. Lato, dajmy na to w mieście, ale nocą i to taką mało letnią. Główny bohater zagubiony gdzieś na tegoż miasta ulicach, biega w tę i we w tę, względnie słucha sobie muzy na swoim walkmanie, jest rok 1996 taki gdański Nowy Port musiał być bardzo odstraszający... całkowite zwycięstwo! 4 pkt. Na marginesie, skądś kojarzę głos wokalisty, ale skąd to sobie teraz nie przypomnę. I lekko skisłem z penisa. Bo chyba o penisa tam chodzi?

Numer 6 - A ode mnie Jonathan Bree, który już raz zagościł w bestce ze swoim ikonicznym You're So Cool. Kiedyś facet Princess Chelsea i jej producent, dzisiaj to nawet nie wiem. Nie słuchałem jego ostatniego albumu, zaś moja wrzuta pochodzi z krążka, który ukazał się w pandemii. Co prawda wiele jego kawałków brzmi strasznie podobnie do siebie, ale te oszczędne bębny i lekko zdetune'owane smyki moim zdaniem klimat robią srogi. Więc nic, tylko się smażyć na słońcu w wiktoriańskim entourage'u pośród naćpanych ludzi w perukach i zbyt ciężkim makijażu. 0 pkt
Pierwszy nierozpoznany Wilson, hihhi. Jak wygląda wobec powyższego KULMINACJA?

1. HIEN - Twin Peaks - Irene - 5 pkt
2. MENTOS - Primal Scream - Slip Inside The House - 4 pkt
SHODAN - Julia Pietrucha - Living On The Island - 4 pkt
DRAGON - Porcupine Tree - And the Swallows Dance Above The Sun - 4 pkt
5. STRIPPED - 3H / Trzyha - 40 stopni w cieniu - 2 pkt
6. DEV - Jonathan Bree - In the Sunshine - 1 pkt
Hien przejął stolec lidera. Odbijamy z Jacą od dna, Dev niestety sobie nie pomug... zapowiada się mocna batalia o zwycięstwo?
Awatar użytkownika
mintaj

Post 02 sie 2025 20:13

Zawsze dostaje zera od musiała z jakimś wytłumaczeniem z dupy. ZAWSZE
PACZKA
3/6
Awatar użytkownika
Dragon

Post 02 sie 2025 20:15

2 sierpnia urodzili się:
- Wes Craven, ps. Pan Reżyser,
- Leo Beenhakker, ps. Pan Trener,
- Krystyna Czubówna, ps. Pani Lektor (ale i Panoramę prowadziła),
- Charli XCX, ps. Szefowa

Następnego dnia jako drugi do mego Messengera zapukał MUDŻYN. Zrobił to też przed południem i to jeszcze wcześniej... ale wciąż po jedenastej xD Dziękuje za wyrozumiałość, rano jestem szalenie niedos... co uważa na temat bieżącej edycji?
EDYCJA SŁONECZNEGO LO-FI

Naprawdę udana edycja, wszystko właściwie było dobre i był zgryz gdy przyszło mi rozdawać punkty. W ogóle ta paczka mocno rosła w uszach z odsłuchu na odsłuch i co chwila miałem innego faworyta - coś co nie zdarzyło się u mnie chyba w ogóle odkąd gramy w tę grę.

Ode mnie spontaniczna bardzo wrzutka bo numer na który wpadłem przypadkiem szukając kawałka do tej edycji, Trzyha (3H) czyli skład Tede, Ceube i DJ JanMario, numer pochodzi z ich nielegalu WuWuA z roku 1997. Kiedy usłyszałem ten kawałek wiedziałem od razu że mam wrzutę no bo zarówno SŁONECZNY to numer jak i mocno LO-FI heh. A że całość oparta na samplu z klasyka Manaamu tym bardziej uznałem że może łatwiej podejdzie.

Punkciki (zaczynam tym razem od końca):

0 punktów - utwór nr 6, ze względu na to po prostu że najbardziej odstaje klimatem, jest nieco smętny i minimalnie pozostawia to odrobinę gorzki posmak po tej całkiem lekkiej i luźnej edycji. Pobrzmiewa mi to nieco Perrym Blake'm i ogólnie gdybym miał strzelać obstawiałbym że to wrzutka deva.

1 punkt - tu... ogromne zaskoczenie bo ostatecznie ląduje tu numer którym się najbardziej podjarałem na początku i był moim faworytem czyli utwór nr 5. Kawałek skojarzył mi się z Bomb The Bass podsyłanym przez Hiena w ś.p. bestce samplowej, strasznie mnie kupił ten klimat tego numeru, bit, gitara itd. a pozniej jakoś... inne numery go przeskoczyły po prostu? Gdybym miał strzelać obstawiałbym tu... w sumie nie wiem, początkowo byłem pewien że to Hien ale teraz w tym zestawie patrząc całościowo to chyba Dragon.

2 punkty - utwór nr 3, tu z kolei kawałek który początkowo szykowałem do jajca ale ostatecznie ma on taki lekki słoneczny vibe który mnie kupił i nawet przestał mnie tak denerwować lekko przesterowany wokal (wiem że lofi itd. no ale mnie jakoś drażni). Po prostu fajna pioseneczka! I tu po namyśle obstawiałbym Kubę, tytuł edycji pasuje mi tu najbardziej pod kawałek.

3 punkty - utwór nr 2, mam może nawet lekkie wyrzuty sumienia bo przeważnie staram się forsować nowości a ten numer znam bo to Slip Inside This House grupy Primal Scream i tu zaskoczka - to zdaje się jest cover numeru wrzucanego przez mentosa autorstwa 13th Floor Elevators. Zapomniałem o tym całkowicie. W każdym razie tu znów mentos który przypomniał mi że to TEŻ był fajny numer z tej płyty Primali. I za to miłe odświeżenie taka ilość punktów tym razem.

4 punkty - no i tu giga zaskoczenie bo nawet się ciut skrzywiłem na ten kawałek w pierwszej chwili ale jednak maxa w tej edycji zbiera utwór nr 1 proszę Państwa! Nie wiem co to ale jest mega lekkie, sielskie i z czasem skojarzyło mi się z wrzucanym przeze mnie onegdaj albumem Honeyroot, podejrzewam że numer ten zapodał nam nasz wakacyjny Wujas i chwała mu za to. Czasem jak widać nie potrzeba wiele, wystarczy śpiewająca Pani z ukulele.

Hehe.
Hehe.

Jestem na bieżąco ze Ślizgawką oraz sytuacją beefową, ale ten Maanam i klimacik... robi robotę. Nie dziwię się wierze hip-hopowej! Chyba mocniejszego ataku na celniejsze dopasowanie do tematu tutaj nie mieliśmy. Ciekawe, jak głosy Jacka przełożą się na SKARYFIKACJĘ po trzech uczestnikach?

1. SHODAN - Julia Pietrucha - Living On The Island - 8 pkt
2. MENTOS - Primal Scream - Slip Inside The House - 7 pkt
HIEN - Twin Peaks - Irene - 7 pkt
4. DRAGON - Porcupine Tree - And the Swallows Dance Above The Sun - 5 pkt
5. STRIPPED - 3H / Trzyha - 40 stopni w cieniu - 2 pkt
Nie odwracaj niczego, Wujas jako pierwszy w edycji i jako pierwszy na liście. Jakoś tak szło to powiedzenie... Tym razem mocniej obudowane plecy lidera, chyba wśród tej czwórki możemy upatrywać potencjalnego wygranego/wygraną. Konf... znaczy Trzyha i Jonathan Bree zaczynają tracić, ale czeluść zera im nie grozi.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 02 sie 2025 20:20

Chcecie znać pogodę? A proszę Was bardzo:
- w Duszanbe (Tadżykistan) 28 stopni, bezchmurnie, dość wietrznie
- w Antananarywie (Madagaskar) 12 stopni, umiarkowane zachmurzenie, lekki wiatr,
- w Quito (Ekwador) 21 stopni, ale odczuwalna wyższa, duże zachmurzenie
- w Sokołowsku (gmina Mieroszów, powiat wałbrzyski) 15 stopni, pada deszcz, odczuwalna trochę niższa [IMGW]

Czas na jednego z szczęściarzy, którzy mieli przyjemność widzieć i słyszeć Kraftwerk na żywo - SEBA. Zameldował się o słusznej porze, tj. w nocy z czwartku na piątek. Ja o takiej godzinie dopiero zaczynam intensywnie myśleć, szanuję. Dziś zapewne też w szale koncertowym. A co o depeszwizji?
4 pkt. - 5
3 pkt. - 4
2 pkt. - 3
1 pkt. - 1

Kolejka z gatunku tych równych i fajnych - może się nie podjarałem jak jakiś MURZYN, wszak jestem jesieniarą, ale generalnie siadło. Jak się okaże że piątka to Wilson to się zesrom, ale nic nie poradzę - siadło mi to najbardziej. Dalej jakieś coś, co na poziomie konceptu brzmi jak rzecz która powinna albo dostać komplet albo zero, więc dostaje 3 punkty. Trójka taki solidniak o, na dwa punkty w sam raz, tak samo jak jedynka. Szóstka nie była zła, ale to jedna z tych edycji, gdzie powodów szukam na siłę, więc niech będzie to, że to nie brzmi mi na letniaka.

Czemu Primal Scream? Nie mam pojęcia w sumie, nie mam jakichś szczególnych wspomnień z tym utworem, a co dopiero takich związanych z latem, ale mi tu po prostu pasuje. Jestem ciekaw czy podejdziecie do tego kawąłka wyzej niż do oryginału, który kiedyś tam wrzucałem do utworowej.

Pozdrawiam nie wiem kogo, może znajdę chwilę na przeczytanie finału NA OFFIE ale szczerze w to wątpie...
Również pozdrawiamy Nie Wiem. Chyba nie jest tak źle z czasem, skoro widzimy, czytamy!

kek z Wilsona

KWADRYGA po czterech podesłanych rankingach:

1. SHODAN - Julia Pietrucha - Living On The Island - 9 pkt
HIEN - Twin Peaks - Irene - 9 pkt
DRAGON - Porcupine Tree - And the Swallows Dance Above The Sun - 9 pkt
4. MENTOS - Primal Scream - Slip Inside The House - 7 pkt
5. STRIPPED - 3H / Trzyha - 40 stopni w cieniu - 5 pkt
Ulala, tridente na czele! Jaca z warszawiakami tanio skóry nie sprzedają, za to Jonathan może już tego nie odrobić. Szykujcie precelki, paluszki, kisiele i budynie... tu się jeszcze może zadziać!
Awatar użytkownika
Dragon

Post 02 sie 2025 20:25

2 sierpnia odeszli od nas:
- w 1849 Muhammad Ali, wicekról Egiptu,
- w 1976 Fritz Lang, niemiecki reżyser,
- w 1997 William Burroughs, szef pisarstwa amerykańskiego,
- w tym samym roku również Fela Kuti, twórca afrobeatu

Wczorajszy wieczór był intensywny w kwestii ostatnich odsłuchów oraz szykowania głosów. Chwilę po uporaniu się z zestawem, nadleciał kolejny ranking - tym razem od SHODANA. Pozostawił go bez komentarza, co pozostawię bez komentarza.
D2 - 1
D4 - 2
D5 - 4
D6 - 3
Hmm... Hien bez głosów! Shodan nie mógł dorzucić sobie, a w związku z tym KONURBACJA wygląda tak:

1. DRAGON - Porcupine Tree - And the Swallows Dance Above The Sun - 13 pkt
2. SHODAN - Julia Pietrucha - Living On The Island - 9 pkt
HIEN - Twin Peaks - Irene - 9 pkt
4. MENTOS - Primal Scream - Slip Inside The House - 8 pkt
5. STRIPPED - 3H / Trzyha - 40 stopni w cieniu - 7 pkt
6. DEV - Jonathan Bree - In the Sunshine - 4 pkt
Kurde xD Dev delikatnie odbija, peleton się mocno rozszerzył, a z przodu... ja. Jeszcze jedno okrążenie i będziemy wszystko wiedzieli!
Awatar użytkownika
Dragon

Post 02 sie 2025 20:34

Co dzisiaj we sporcie:
- Widzew Łódź wygrał z GieKSą Katowice 3:0,
- a Pogoń Grodzisk Mazowiecki ośmieszyła Miedź Legnicę u siebie 4:0,
- Katerina Siniakova wygrała tenisowego challengera we Warszawie,
- półfinał męskiego badmintonowego Macau Open stosunkiem 2:1 wygrał Malezyjczyk Hoh nad Hindusem Mannepallim

HIEN wjechał ostatni. Jako inspirator obecnej edycji ma do tego prawo, ale trzeba przyznać, że to niezły (molesta) EWENEMENT.
4 pkt - utwór 2
3 pkt - utwór 4
2 pkt - utwór 5
1 pkt - utwór 1
0 pkt - utwór 6
Wedle wszelkich szacunków Komisji Gier i Zakładów Liczbowo-Cyfrowych tak by to wyglądało.
  • 1 - 3+1+4+1+0+1
    2 - 4+0+3+0+1+4
    3 - 2+3+2+2+0+0
    4 - 0+2+0+3+2+3
    5 - 0+4+1+4+4+2
    6 - 1+0+0+0+3+0
co przedkłada się na następujące wyniki:

1. DRAGON - Porcupine Tree - And the Swallows Dance Above The Sun - 15 pkt
2. MENTOS - Primal Scream - Slip Inside The House - 12 pkt
3. SHODAN - Julia Pietrucha - Living On The Island - 10 pkt
4. HIEN - Twin Peaks - Irene - 9 pkt
STRIPPED - 3H / Trzyha - 40 stopni w cieniu - 9 pkt
6. DEV - Jonathan Bree - In the Sunshine - 4 pkt
Kurde blaszka, no muszę to zrobić... Dev już nie zdobył żadnych punktów, peleton delikatnie nadrabiał, część równie spokojnie zyskiwała dystans. Pietrucha po mocnym starcie kończy na trzecim miejscu, kwasowe Primale dzięki maksowi od Hiena biorą srebro, a wygrywa...

DRAGON (tj. ja)

Jeśli Panowie pozwolą, specjalnej nagrody DLA SIEBIE nie robiłem xD Mogę za to jeszcze sieknąć drugą grafikę w ramach klamry edycji słonecznego lo-fi, tym razem obejmująca motywy uczestników tej zacnej gry. Mam nadzieję, że forumy bawiły się godnie, trzecioplanowy Zastępca Prowadzącego oddaje lejce w ręce Właściciela Zabawy, niech on podejmie decyzję, kto co był... albo kiedy i jak zaczynamy kolejną edycję.

Pozdrawiam serdecznie i dzięki za głosy ^^
Awatar użytkownika
Hien

Post 02 sie 2025 22:58

Smoku wygrywający dwizje Wilsonem, tego moje bingo by nigdy nie miało. Gratsy, bo wczesne PT warto znać i kochać.

Przejmuję ster, żeby Seba doszedł do siebie po Fontannie DC, zatem czekamy na temat od Dragona i kawałki przesyłacie do Munlupa. Sugeruję temat "zimowe hi-fi" czy coś