Najlepszy wokal

Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 15 gru 2021 17:56

Oznaki stolcówki zaczynają się już na SOFADzie, ale to jest nie ten moment, kiedy to jest często główne... zjawisko, jakie podczas śpiewania wywołuje swoim głosem Gore. The Bottom Line zaśpiewane po profesorsku, równie doskonale demówki z OWILM.

O Gahanie już tam wyżej wspomniałem - życzyć sobie takich problemów z głosem, jakie miał wtedy DG, a co dopiero metody ich zwalczenia. Sister of Night, Love Thieves, Freestate, It's No Good, poza tym po prostu efektownym ostatnim wszystkie pozostałe to są wymagające zabawy, które pokazują naprawdę na co go stać. Z drugiej strony jeszcze lepsze doły w Barrelu i Useless. Nie mam reszcie też nic do zarzucenia. Top.
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 15 gru 2021 18:56

Mi Ultra kojarzy sie wokalnie z jednym: Gahan tam spiewa, jakby mial katar. Ot tyle w temacie 🍻
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 15 gru 2021 19:10

Ilu ludzi tyle opinii ;(

Popieram to co powiedziano na plus - zachwycam się The Love Thieves, Sister of Night czy It's No Good. Uwielbiam Home, dziwne że nikt go tu nie wymienia choć może stoi bardziej aranżem to i wokal przyczynia się tu do dreszczy gdy słyszę:

Feels like home
I should have known
From my first breath

Dla mnie najlepszy wokal Gore'a w historii chyba.

Ogólnie pomimo wielkich problemów Gahana pięknie sobie z nimi poradzono i tym samym nastał początek jego wokalnej przemiany.

Surrender ciekawe wokalnie i te drapieżne zaśpiewy rrrrrra xD

Top era muzycznie i wokalnie, czekam na więcej demówek z tego okresu.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
stripped

Post 20 gru 2021 18:14

Melki coś od siebie dodaje czy lecim z Exciterem? Hien też nic nadal
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 20 gru 2021 20:25

Oba utwory z singla OWILM są w dechę, zmysłowy, nisko zaśpiewany, rozbujany Surrender i także zmysłowy, lekki, ale chyba niełatwy do zaśpiewania tytułowy.

Co do Ultry: podoba mi się Home, a co do Gahana mam wątpliwości: skoro swoim zniszczonym głosem nie umiał zaśpiewać Sister of Night, to chyba tak samo musiało być z Insight. A i The Love Thieves i Freestate, a nawet Useless (bardziej wyśpiewane niż wykrzyczane, jak to Gahan miał w zwyczaju) budzą wątpliwości.
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 20 gru 2021 21:19

No ale nie do końca wiem, o co Ci Melki chodzi z tymi wątpliwościami. To, że Gahan miał wtedy problemy z głosem każdy wie. Że niektóre utwory musieli kleić z fragmentów nagrań to też każdy wie. Ale my oceniamy to, co słychać na płycie. A na płycie jest znakomicie.
Zresztą na Ultra Party jak dla mnie Gahan też brzmi świetnie. I na nieco późniejszej trasie The Singles Tour też.
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 gru 2021 21:20

Melki, ten album był nagrywany długo, podczas wielu sesji. Bez przesady. Ja się potem szerzej wypowiem.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 gru 2021 10:48

Żeby nie blokować tematu, to napiszę tylko to co wiele razy pisałem, z problemów kondycyjnych Gaha w tamtym czasie wynikła jedna dobra rzecz - zaprowadzili go do nauczycielki śpiewu i Gahan w końcu nauczył się śpiewać. Ultra to doskonały album, między innymi ze względu na te niedoskonałości i pełen emocji wokal Gaha, który zawsze będę stawiał nad robotyczną manierę z lat 80. Melki pastwi się nad Sister of Night bo wyczytał, że Dave miał problemy z zaśpiewaniem tego kawałka, ale czy ten utwór jest źle zaśpiewany? Czy tam naprawdę można się do czegoś przypierdolić? Ja uważam, że nie.
Awatar użytkownika
shodan

Post 29 gru 2021 11:36

Na Ultra do niczego nie można się przyczepić.
No chyba, że na brak wokalu w Junior Painkiller. :D
Awatar użytkownika
stripped

Post 29 gru 2021 12:01

Ok, to jedziemy z Exciterem. Tu Gahan coraz więcej nabiera znaczenia ze swoim wokalem, pojawia się delikatniejsze śpiewanie i różne chórki w utworach, mamy piekne, mruczane Goodnight Lovers, mamy fajne niskie elvisowe zaśpiewy w The Dead of Night, warto też wspomnieć o Dirt choć tu styl śpiewu narzucony został przez oryginał.
No i wiadomo szeptane intro do Dream On oraz uciszające "shhh" na końcu płyty.
Awatar użytkownika
shodan

Post 04 sty 2022 10:27

Na Ultra z wokalem było już świetnie, ale wg mnie chyba Exciter jest pod tym względem jeszcze lepszy. Gahan śpiewa znowu bardzo różnorodnie. Pokazuje różną paletę brzmień swojego głosu.
Na Exciter jest utwór z najlepszym wg mnie wokalem Gahana nie tylko na tej płycie, ale w ogóle - The Dead of Night. Szczególnie chodzi mi o zwrotki. Genialne.
Wyróżniłbym tu jeszcze szczególnie Shine, The Sweetest Condition i I Am You.
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 07 sty 2022 14:04

Exciter: tutaj jest co wyróżniać, chociaż akurat nie głos Gore'a, bo ten się posypał, Comatose brzmi chyba lepiej niż Breathe (ale to Breathe jest dla mnie ciekawsze).
W przypadku Gahana mamy pełną gamę: łagodną kołysankę Goodnight Lovers i drapieżne The Dead Of Night (nie mogę się zgodzić z tym, że mostki i refreny w tym kawałku są słabe), bujające The Sweetest Condition i kojące When The Body Speaks, śpiewane przez pewnego siebie człowieka I Am You.
Wyróżniłbym jeszcze Dream On z tym momentem łapania oddechu w środku, nocne Shine, Freelove z tym kapitalnym przejściem "hey you, you've got to take this moment..." i to już prawie cała płyta! Ci, którzy zmusili Dave'a do wytężenia swoich umiejętności, wykonali kawał świetnej roboty.
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 sty 2022 14:26

Gahana popisy na Exciterze są pochodną jego nauki śpiewu i rozgrzania głosu na Singles Tour. Słychać, że to już bardziej świadomy Gahan, ale jeszcze szukający swojego "głosu". To nastąpiło dopiero na Paper Monsters.
Awatar użytkownika
shodan

Post 17 sty 2022 14:40

A co tu za nielegalny zastój?
Awatar użytkownika
stripped

Post 17 sty 2022 14:54

Dragon coś chce dorzucić?
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 17 sty 2022 15:55

Mogę dorzucić swoje 0.03 PLN - no to jest absolutny szczyt Gahana. Nie ma tutaj żadnych wyraźnych studyjnych objawów podrasowania, Gahan jest bardzo pewny w każdym momencie, dźwiga ballady jak nigdy dotąd, a w momentach wchodzenia w niższe tony nie elvisuje. Na PTAszku będzie już trochę gorzej...