Best of Forum II

Awatar użytkownika
Hien

Post 07 lis 2022 22:54

No Wujek, Ty tak się nie szarp z tym kto tu kim jest, bo już się wiele razy przejechałeś na tym, co o kim wiesz. Jazzmanów może nie ma, ale fani jazzu mogą być. I będziesz musiał tego słuchać.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 07 lis 2022 22:57

Od straszenia to są duchy.
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 lis 2022 23:16

Oj wujek, wujek...
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 07 lis 2022 23:25

Uważnie obserwuje wymianę zdań i taktycznie gryzę się w język
Awatar użytkownika
Hien

Post 08 lis 2022 00:25

Ładnie nam idzie, może by tak Dev i Mentos spięli dupy max do środy? U mnie z wrzutami listopadowymi ciasno.
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 08 lis 2022 00:51

Dragon pisze:
07 lis 2022 23:25
Uważnie obserwuje wymianę zdań i taktycznie gryzę się w język
Ja nie, bo nie kumam takiego zabetonowania się na jakiś gatunek muzyczny. No shodan stwierdził z automatu że jazz dla niego jest be, bo tak i nieważne, czy mowa o modalnym, jakimś atonalnym, bepopie, fusion czy free i elo, pora na csa. xD No ja rozumiem, że nie wszystko jest dla każdego, sam nie słucham reagge, ale jednak czasem fajnie byłoby wyjąć głowę z nie powiem skąd, albo chociaż spróbować wychylić szyję z tej platońskiej jaskini, bo ja naprawdę niczym ekstremalnym tu nie zarzuciłem.
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
Awatar użytkownika
shodan

Post 08 lis 2022 01:48

Mentos o czym Ty w ogóle do mnie mówisz? Modalny, free, fusion? Daj spokój. Nie istnieje człowiek, co lubi wszystko. A jak tak twierdzi, to jest zwykłym kłamcą. Nie powiedziałem, że Twoja propozycja jest zła. Powiedziałem, że się na niej nie znam. I szczerze mówiąc po 4 przesłuchaniach Milesa znać się nie chcę,. bo to nie dla mnie kompletnie. No chyba wiem co mówię. Każda tolerancja ma swoje granice.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 08 lis 2022 02:21

Każdy tak mówi, shodan, dopóki jednak nie trafi na coś, co zaskoczy. Muzyka MD to nie najlepszy materiał na cztery odsłuchy w szybkim czasie. Po takim doświadczeniu zostanie tylko to świadectwo odbioru czegoś pierwszy raz i tyle. Nie sądzę, żeby taka całościowa ocena nurtu zestarzała się dobrze...

I dlatego gryzę się w język, bo na stówkę ktoś coś około dżezowego jeszcze wrzuci. Zamykania się na dane gatunki też nie kumam
Awatar użytkownika
shodan

Post 08 lis 2022 07:23

Jak to mówią - nigdy nie mów nigdy. Muzyka Sinatry też jest często określana jako jazz. Ale jest tam wokal i to już robi różnicę. Taki instrumentalny jazz to coś, na co naprawdę nie mam nawet ochoty. Jest tyle innej muzyki do ogarnięcia, na którą często brakuje czasu, że nie ma potrzeby na siłę czegoś wmuszać w siebie. Jeżeli samo by nagle zatrybiło, to bronił się nie będę. Ale nie ma póki co widoków na to.
Awatar użytkownika
Hien

Post 08 lis 2022 08:08

Wuja, trochę sam się podkopujesz, bo sam wiesz jak często zmieniasz zdanie i to w dosyć ekstremalny sposób (z wielkiej niechęci, do wielkiego zachwytu). To w odpowiedzi na Twoje "chyba wiem co mówię". Naście lat temu odrzucałbyś 3/4 rzeczy, nad którymi się teraz roztapiasz i mówię tu o całych gatunkach.
Odpuszczenie jednego utworu nie jest zbrodnią, ale zakładanie, że zawsze tak będzie, bo nie i koniec brzmi trochę dziecinnie (hehe). Więc, nie betonuj się sam bardziej niż jesteś zabetotonowany, bo usilne zamykanie się na całe wielkie gatunki (o których nic nie wiesz) i aroganckie podejście, do niczego dobrego Cię nie zaprowadzi poza pielęgnowaniem uprzedzeń. Ty już zadecydowałeś, że będziesz do każdego jazzu podchodził myśląc, że to się nie uda, bo nie ma prawa sięudać, a to słabe. Ja się nawalczylem z Dragona propozycją zanim ją odłożyłem na potem, przesłuchałem z dziesięć razy, przeczytałem całą Wikipedię Sophie, żeby spróbować to zrozumieć, ściągnąłem sobie album (jeszcze nie słuchałem) i poświęciłem dużo czasu zastanawiając się nad tym kawałkiem i moją reakcją na niego. To samo robimy z Twoimi wrzutami, czasami sobie żartujemy o setnej pani z rzędu, ale w recenzjach masz profeske, nikt nie pisze "oooo, kolejna babka, nawet nie będę próbował, bo ile można". Ty Wuja wychodzisz z lasu, ale jeszcze Ci mocno pokory brakuje względem muzyki.
Awatar użytkownika
shodan

Post 08 lis 2022 08:26

Ale kolejna babka to nie jest żaden gatunek muzyczny. :P Już nie przeciągaj w ten sposób.
No masz dużo racji, ale u licha nie wiem co się tak uparliście, żeby ze mnie zrobić jazzmana. Ja też daję dużo szans Waszej muzyce jak widzę jakieś światełko w tunelu, ale jazzu całe życie nie czułem. I nie uważam, żebym był arogancki mówiąc, że to muzyka nie dla mnie. Ja doceniam tych muzyków, ich spore umiejętności. Tak samo jak muzyków grających muzykę poważną. Gdy widzę tych pianistów wyrabiających cuda palcami na klawiaturze, to nie mogę wyjść z podziwu. Jednocześnie nie interesuje mnie ta muzyka. Naprawdę wolę Gora grającego jednym palcem, ale to co lubię. Tak że nie zamykam się na nic, tylko mówię, że raczej jazzmana ze mnie nie będzie. Mogę posłuchać jazzujących wokalistów jak Sinatra czy Norah Jones i to z przyjemnością, no ale jak mówiłem vocal jazz to jednak trochę inny świat.
Jak kiedyś doznam olśnienia i polubię jazz, to Was na pewno powiadomię pierwszych. :)

ps. pamiętajcie, że każdy z Was ma takie rejony muzyczne, przed którymi się wzbrania już na wstępie. Ta bestka obnaża wszystkich, nie tylko mnie. :D
Awatar użytkownika
Hien

Post 08 lis 2022 08:42

No ok Wujek, ale u Ciebie to wygląda tak, że Ty już założyłeś z góry, że jak jazz to nic z tego nie będzie, zanim włączyłeś utwór. Możesz pisać, że było inaczej, ale to wynika z tego co piszesz. Sam swego czasu się trochę wkurzyłeś, że ludzie tu wachlują zwrotem "to nie moja bajka" i z góry machają na coś ręka. Twoje "to nie dla mnie", to jest w zasadzie to samo xD Ty kiedyś w ogóle instrumentalnej muzyki nie traktowałeś jak muzyki, więc się zmieniasz. Nie mówiąc o całych gatunkach, które nie były dla Ciebie, a teraz je do bestki życia wrzucasz. Nie musisz lubić wszystkiego, ale się nie nastawiaj z góry, że Ci się coś nie spodoba, bo Ty jesteś uparty i sobie potrafisz tę niechęć wmówić ;) W każdym razie, ja się trochę nie dziwię, że Mentos czuje się trochę rozczarowany taką recenzją. Po prostu widać, że tu dobrej woli nie było od początku.
Awatar użytkownika
Hien

Post 08 lis 2022 08:47

Zobaczymy jak u Deva będzie, bo on też lubi z góry stękać na jazz, zanim usłyszy.
Awatar użytkownika
shodan

Post 08 lis 2022 09:14

Ale ja odsłuchałem Milesa uczciwie jak wszystkie inne utwory. I wcale nie poczułem jakiejś niechęci czy czegoś w tym stylu. Po prostu nie poczułem żadnego zaciekawienia. Ja naprawdę tego nie czuję na tę chwilę, więc jak mam coś konkretniej w ogóle o tym napisać. To jest inna sytuacja niż np. z Loveless. Tam się nastroszyłem, bo muzyka zwyczajnie mnie odrzuciła. W przypadku Milesa żadnego odrzucania nie ma tylko zwyczajna obojętność. W tle może sobie ten jazz lecieć cały dzień i nie będzie problemu. Ale sam świadomie do posłuchania nie włączę. Tak jak dobrowolnie nie pójdę na operę.
A Mentos to sam jest mistrzem "NO NIE WIEM", więc go tak znowu nie żałuj. Już zapomniałeś jak gagatek chciał się wymigać od obejrzenia i wypowiedzenia się na temat filmu Czeza? :8
Awatar użytkownika
Dragon

Post 08 lis 2022 09:18

shodan pisze:
08 lis 2022 08:26
ale u licha nie wiem co się tak uparliście, żeby ze mnie zrobić jazzmana (...) jak mówiłem vocal jazz to jednak trochę inny świat.
Tak jak ja próbuje robić elektromana czy Mudżyn chłopca hiphopowca ;) a jednak potem wychodzą piękne kwiatki, ale może też o to chodzi
każdy z Was ma takie rejony muzyczne, przed którymi się wzbrania już na wstępie
ale nikt jeszcze enej nie wrzucił
Awatar użytkownika
shodan

Post 08 lis 2022 09:25

Dragon pisze:
08 lis 2022 09:18
Tak jak ja próbuje robić elektromana czy Mudżyn chłopca hiphopowca ;)
Ale to nie jest tak, że ja nigdy nic z h-h czy muzyki instrumentalnej nie słuchałem i nie lubiłem. Może było tego stosunkowo niewiele względem innych gatunków, ale było. A te bestki tylko szerzej uchyliły mi lekko otwarte drzwi.
Natomiast zamek w drzwiach z napisem jazz wciąż jest zacięty i nie widać na horyzoncie dobrego ślusarza. ;)
Dobra dosyć tematu jazzu. Może ktoś jeszcze coś kiedyś z tego wrzuci, to się zobaczy. Fajnie się dyskutuje, ale lepiej by było iść z tematem do przodu, więc ruszać się zawalidrogi jedne. :P
Awatar użytkownika
Hien

Post 08 lis 2022 09:30

Dev się zobligował dziś wrzucić (piszę o tym tytujej żeby go zobligować do dotrzymania słowa), więc sorry Mentos, nie masz czasu do piątku, nie będziemy trzy dni czekać na Ciebie xD
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 08 lis 2022 09:33

Dla mnie i tak beka że ja mehnąłem i mam spokój a shodan się musi Wam trzy dni tłumaczyć jak raz coś niefortunnie napisze xd
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
shodan

Post 08 lis 2022 09:39

Moja wypowiedź nie była wcale niefortunna, tylko zgodna z prawdą. A tłumaczyć się muszę, to fakt. Jak nie z jazzu, to z teledysku.
Coś musiałem sobie chyba przeskrobać. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dragon

Post 08 lis 2022 09:55

stripped pisze:
08 lis 2022 09:33
Dla mnie i tak beka że ja mehnąłem i mam spokój a shodan się musi Wam trzy dni tłumaczyć jak raz coś niefortunnie napisze xd
Po co odpisywać na 42. meh z rzędu :grins: