Głosowanie na najsmutniejszy utwór DM
-
Hien
No to jest muszę przyznać, że czuję się emocjonalnie upośledzony, bo kompletnie nie wyczuwam smutku w Waiting For The Night. Nie zawsze negatywny wydźwięk ma smutne wibracje i ja ich tu po prostu nie czuję. Już It's No Good wydaje mi się smutniejsze. Tekst Waiting jest zwyczajnie zbyt oniryczny, to może być kolejne kpiarstwo Gore'a, na które ludzie się nabierają.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Takie jak The Darkest Star? Eee chyba nie
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Hien
Inne. Po prostu odnoszę wrażenie, że fragmenty tekstu, które przytoczyliście to tylko pozory. Ponadto robotyczne, nieemocjonalne wykonanie Gahana robi swoje. Dla mnie to jest bardzo pozytywny kawałek, bo ostatecznie Gahan, czy Gore, mają ten swój comfort zone, o którym śpiewają.
-
stripped
Co to za comfort zone kiedy całe dnie modlisz się o to by była już noc? Co to za życie?
-
Hien
To jest właśnie ten comfort zone. A jak już ma się jakiś azyl, to już jest pozytywne. Że świat jest gówniany, to akurat Gore Ameryki nie odkrywa, ale nie każdy potrafi się przed tym obronić, natomiast postać w WFTN ma swój efektywny sposób. Zresztą muzyka w tym utworze nie robi zbyt wiele żeby ewentualny smutek uwypuklić. Dla mnie to bardziej odzwierciedlenie tego spokoju i wyciszenia, o którym śpiewa Gahan. Kojące, a nie smucące.
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
No to już jest kwestia nie do przejścia, bo ja w tej gahanowej oniryczności słyszę bardzo dużo emocji - takim ich jeszcze lepszym przekaźnikiem jest zresztą wokal Martina obok, obydwaj oddają to samo, ale w swój odmienny, charakterystyczny sposób. Jak myślę o Waiting, no to ten dwugłos jest najistotniejszy, bo niby Dave na przodzie, wiadomo, ale bez wokali w tle Martina, bez tych lamentów pod koniec... to by zupełnie nie grało.
Robotyczne pasuje mi do Little Soul, Martin tam wręcz śpiewa na przekór w tej albumówce. W wersji studio session robi się już bardziej sielankowo.
Robotyczne pasuje mi do Little Soul, Martin tam wręcz śpiewa na przekór w tej albumówce. W wersji studio session robi się już bardziej sielankowo.
-
stripped
Dobra, ruszam temat dalej bo chyba z grubsza się wypowiedzieliśmy, znajdźmy wspolne mianowniki i przejdźmy do następnego etapu:
S&S - Ice Machine (3 głosy)
ABF - Satellite (4)
CTA - Told You So (2)
SGR - Lie To Me, Blasphemous Rumours (po 2)
BC - World Full Of Nothing (4)
MFTM - Little 15 (5)
Violator - Waiting For The Night (3)
SOFAD - Walking In My Shoes (3), In Your Room (4)
Ultra - Sister of Night (3)
Exciter - Breathe (3)
PTA - Damaged People, The Darkest Star (po 4)
SOTU - Jezebel (5)
DM - Alone (4), Broken (3)
Spirit - The Worst Crime (4), Fail (3)
Proponuję by z w/w każdy oddał 3 głosy punktując utwory od 3 pkt. dla najsmutniejszego i kolejno w dół
S&S - Ice Machine (3 głosy)
ABF - Satellite (4)
CTA - Told You So (2)
SGR - Lie To Me, Blasphemous Rumours (po 2)
BC - World Full Of Nothing (4)
MFTM - Little 15 (5)
Violator - Waiting For The Night (3)
SOFAD - Walking In My Shoes (3), In Your Room (4)
Ultra - Sister of Night (3)
Exciter - Breathe (3)
PTA - Damaged People, The Darkest Star (po 4)
SOTU - Jezebel (5)
DM - Alone (4), Broken (3)
Spirit - The Worst Crime (4), Fail (3)
Proponuję by z w/w każdy oddał 3 głosy punktując utwory od 3 pkt. dla najsmutniejszego i kolejno w dół
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Parę kawałków od razu do odpalenia, bo nie dorównują pozostałym (np. Little 15) pod tym względem. Ale wybór jednak był trudny:
3 - Sister of Night
2 - Fail
1 - Alone
3 - Sister of Night
2 - Fail
1 - Alone
-
Hien
3 - Breathe
2 - World Full Of Nothing
1- The Worst Crime
2 - World Full Of Nothing
1- The Worst Crime
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Satelite 3
Sister Of Night 2
Waiting For The Night 1
Sister Of Night 2
Waiting For The Night 1
Enjoy The Silence
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Połowę rzeczy łatwo było odrzucić, ale jest tutaj parę "mocnych" strzałów pod tym względem. No ale dobra, coś się udało wybrać.
3 Waiting for the Night
2 Sister of Night
1 In Your Room
Zdarza się, że TDS słucham ze względu na brzmienie, na klimat, a nie na te wszyte tam smutki i refleksje. Ale obok tej trójki postawiłbym jeszcze właśnie ten numer i Satellite.
3 Waiting for the Night
2 Sister of Night
1 In Your Room
Zdarza się, że TDS słucham ze względu na brzmienie, na klimat, a nie na te wszyte tam smutki i refleksje. Ale obok tej trójki postawiłbym jeszcze właśnie ten numer i Satellite.
-
stripped
3 The Worst Crime
2 Fail
1 The Darkest Star
2 Fail
1 The Darkest Star
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Lubię oddawać głosy rzetelnie, więc posłuchałem sobie wczoraj wszystkich wytypowanych utworów i poczytałem tłumaczenia tekstów. Jeżeli chodzi o teksty, to właściwie wszystkie są mniej lub bardziej smutne. Ale dla mnie smutny czy dołujący tekst, to za mało, żeby go wskazać. Musi być jeszcze odpowiednia aranżacja. Dlatego nie pasuje mi zbytnio do tego zestawienia np. Satellite czy Breathe. Z kolei w Ice Machine ni cholery nie jarzę, o czym w ogóle jest mowa. Chyba, że trafiłem na jakiś dziwny przekład. Zresztą nigdy nie byłem dobry we wszelkiego rodzaju interpretacjach utworów czy wierszy.
3 Waiting for the Night
2 Damage People
1 Jezebel
W przypadku smutnych utworów zawsze wyobrażam sobie, jak by dany utwór na mnie działał, jeżeli rzeczywiście miałbym potężnego doła. I te w/w chyba najbardziej by tego doła pogłębiły.
3 Waiting for the Night
2 Damage People
1 Jezebel
W przypadku smutnych utworów zawsze wyobrażam sobie, jak by dany utwór na mnie działał, jeżeli rzeczywiście miałbym potężnego doła. I te w/w chyba najbardziej by tego doła pogłębiły.
-
Hien
Breathe muzycznie nie jest smutny? To nie wiem co jest.
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Tak, Breathe jest bardzo smutny, wybór trzech kawałków z tego zestawu - trudny. Zastanawiałem się jeszcze nad World Full Of Nothing, Blasphemous Rumours (przygnębiający klimat i ten tekst), The Worst Crime - no, sporo tego jest, także wśród tych utworów, które nie weszły do finału.
-
shodan
Breathe nie nazwałbym smutnym. Nawet tekst jest chyba najmniej smutny z całej stawki.
No chyba, że koniecznie chcemy wynaleźć coś z Excitera.
Ja tak to widzę. Ale to już każdego indywidualne podejście.
No chyba, że koniecznie chcemy wynaleźć coś z Excitera.
Ja tak to widzę. Ale to już każdego indywidualne podejście.
-
Hien
Tekst Breathe najmniej smutny? Xddd Shodan, coś Ty pił?
Ja chyba odpadam z tej zabawy, bo widzę, że rozstrzał w punktach widzenia jest tutaj zbyt duży, w niektórych przypadkach to wręcz przepaść. Nie ma szans żeby tu wyrobić jakiś konsensus.
-
shodan
No właśnie jeszcze nic nie piłem.
Rozumiem, że Breathe jest o plotkowaniu, zdradzie, rozstaniu. Niewesoła rzecz. Ale są jednak smutniejsze rzeczy na świecie.
Rozumiem, że Breathe jest o plotkowaniu, zdradzie, rozstaniu. Niewesoła rzecz. Ale są jednak smutniejsze rzeczy na świecie.
-
stripped
7 Waiting For The Night
7 Sister of Night
4 Fail
4 The Worst Crime
3 Breathe
3 Satellite
2 World Full of Nothing
2 Damaged People
1 The Darkest Star
1 Alone
1 Jezebel
1 In Your Room
Rozstrzał jest duży i zaskakujący również dla mnie. Myślałem że numery ze Spirit to murowani faworyci.
7 Sister of Night
4 Fail
4 The Worst Crime
3 Breathe
3 Satellite
2 World Full of Nothing
2 Damaged People
1 The Darkest Star
1 Alone
1 Jezebel
1 In Your Room
Rozstrzał jest duży i zaskakujący również dla mnie. Myślałem że numery ze Spirit to murowani faworyci.
-
Hien
Wiadomo, że np. takie rzeczy jak głód w Afryce są smutniejsze, ale czy bliższe człowiekowi? Bo mnie jednak bliżej do takich przyziemnych ludzkich spraw, które mnie samego na jakimś etapie dotknęły, a nie dotyczą pośrednio jedynie na moralnym podłożu. Inna sprawa, że niewiele jest u Martina tekstów tak jednoznacznych i prostych, a jednocześnie pięknie napisanych (jak Breathe). Dużo z tego co facet napisał, to liryczny impresjonizm, metafory, drugie dna, itd. Czasami, tak jak w TDS, nie wiadomo, czy on pisze serio, czy robi sobie jaja. O czym zasadniczo jest ten utwór? U Gore'a te smuty często przechodzą w bełkot. Tyle interpretacji, co fanów. Jeśli chodzi o muzykę, to widać że każdy tu będzie miał inny punkt widzenia. Dla jednych takie The Darkest Star będzie mega smutne, dla innych tak przerysowane, że aż śmieszne.