Proponuję polecieć chronologicznie albumowymi "erami" jak to mamy w zwyczaju (pamiętajcie o składankach singli jak coś) i niech każdy z każdego okresu albumowego zapoda po 1 najsmutniejszym kawałku Depeche Mode - jednakże bez przymusu jeśli takiego nie widzicie w danym okresie ich twórczości. Ja sam przemyślę sprawę i wrócę ze swoimi głosami. Jak ogarniemy ten etap możemy spróbować zrobić sito lub zestawienie i wybrać 1 największy dół
Głosowanie na najsmutniejszy utwór DM
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Głosowanie na najsmutniejszy utwór DM
Postanowiłem zaryzykować i przekuć dyskusyjny temat w głosowanie.
Proponuję polecieć chronologicznie albumowymi "erami" jak to mamy w zwyczaju (pamiętajcie o składankach singli jak coś) i niech każdy z każdego okresu albumowego zapoda po 1 najsmutniejszym kawałku Depeche Mode - jednakże bez przymusu jeśli takiego nie widzicie w danym okresie ich twórczości. Ja sam przemyślę sprawę i wrócę ze swoimi głosami. Jak ogarniemy ten etap możemy spróbować zrobić sito lub zestawienie i wybrać 1 największy dół
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Hien
Będzie tu dużo dyskutowania, bo nie każdy tak samo odbiera numery. Nie każdy się zorientuje, że niektóre kawałki z wesołą muzą, mają smutny tekst, a niektóre kawałki brzmiące smutno, wcale nie sę takie smutne, itd. Jeśli chodzi o Speak & Spell, to wysuwają się tu przed szereg Tora Tora Tora (która imo jest bardziej niepokojąca niż smutna, ale dużego wyboru tu nie ma) i Ice Machine (które ma tekst bardzo melancholijny). Nie wiem co jeszcze by można było wyróżnić na tym albumie, może coś przegapiłem?
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
stripped
Może polećmy całymi zestawieniami od razu? Boję się że dyskusja się zatnie na Speak & Spell - ja sam tu akurat nie mam żadnego kandydata.
I może niekoniecznie po 1 kawałku, niech każdy wypisuje to co mu przyjdzie do głowy po prostu.
I może niekoniecznie po 1 kawałku, niech każdy wypisuje to co mu przyjdzie do głowy po prostu.
-
Hien
S&S - Tora, Ice Machine
ABF - Satellite, See You, A Photograph Of You
CTA - Told You So
SGR - Lie To Me
BC - World Full Of Nothing
MFTM - Little 15
Violator - Interlude #3
SOFAD - Judas, In Your Room
Ultra - większość albumu
Exciter - Breathe
PTA - Damaged People
SOTU - Jezebel
DM - Broken
Spirit - The Worst Crime
To tak na szybko. Myślę, że dyskusja dużo wyjaśni w tym temacie.
ABF - Satellite, See You, A Photograph Of You
CTA - Told You So
SGR - Lie To Me
MFTM - Little 15
Violator - Interlude #3
SOFAD - Judas, In Your Room
Ultra - większość albumu
Exciter - Breathe
PTA - Damaged People
SOTU - Jezebel
DM - Broken
Spirit - The Worst Crime
To tak na szybko. Myślę, że dyskusja dużo wyjaśni w tym temacie.
-
stripped
S&S - brak
ABF - Leave In Silence, Satellite, The Sun & The Rainfall
CTA - brak
SGR - Blasphemous Rumours
MFTM - Little 15
Violator - Halo
SOFAD - Walking In My Shoes
Ultra - Sister of Night
Exciter - Breathe
PTA - The Sinner in Me, Damaged People, The Darkest Star
SOTU - Jezebel
DM - Alone, The Child Inside
Spirit - The Worst Crime, Fail
ABF - Leave In Silence, Satellite, The Sun & The Rainfall
CTA - brak
SGR - Blasphemous Rumours
MFTM - Little 15
Violator - Halo
SOFAD - Walking In My Shoes
Ultra - Sister of Night
Exciter - Breathe
PTA - The Sinner in Me, Damaged People, The Darkest Star
SOTU - Jezebel
DM - Alone, The Child Inside
Spirit - The Worst Crime, Fail
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Hmm... teraz mogę rzucić propozycje, ale niech to będzie tylko taka wskazówka. Jak przejdziemy do głosowania, itp., to wtedy mogę już bardziej szczegółowo odpowiedzieć.
Speak - brak
ABF - Satellite
CTA - Pipeline
SGR - brak
BC - Sometimes, World Full Of Nothing, Dressed In Black
MFTM - Pimpf, I Want You Now, Little 15
Violek - Halo, Waiting For The Night
SOFAD - In Your Room
Ultra - Sister of Night, Useless
Ex - Goodnight Lovers
PTA - Damaged People, Precious, The Darkest Star
SOTU - Jezebel
Delta - Alone, Goodbye, Broken
Spirit - Fail, Going Backwards
Speak - brak
ABF - Satellite
CTA - Pipeline
SGR - brak
BC - Sometimes, World Full Of Nothing, Dressed In Black
MFTM - Pimpf, I Want You Now, Little 15
Violek - Halo, Waiting For The Night
SOFAD - In Your Room
Ultra - Sister of Night, Useless
Ex - Goodnight Lovers
PTA - Damaged People, Precious, The Darkest Star
SOTU - Jezebel
Delta - Alone, Goodbye, Broken
Spirit - Fail, Going Backwards
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Speak - Ice Machine
ABF - The Sun & The Rainfall
CTA - brak
SGR - brak
BC - brak
MFTM - I Want You Now, Little 15
Violator - Waiting For The Night
SOFAD - Walking In My Shoes, In Your Room
Ultra - Insight
Exciter - brak
PTA - Damaged People, The Darkest Star
SOTU - Jezebel
Delta - Alone
Spirit - The Worst Crime
I bonusowo Surrender.
ABF - The Sun & The Rainfall
CTA - brak
SGR - brak
BC - brak
MFTM - I Want You Now, Little 15
SOFAD - Walking In My Shoes, In Your Room
Ultra - Insight
Exciter - brak
PTA - Damaged People, The Darkest Star
SOTU - Jezebel
Delta - Alone
Spirit - The Worst Crime
I bonusowo Surrender.
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Speak - brak
ABF - Leave In Silence, My Secret Garden, See You, Satellite
CTA - Told You So (świetnie się tego słucha, kiedy akurat coś się schrzaniło)
SGR - Lie To Me, Blasphemous Rumours
BC - A Question of Lust, World Full Of Nothing
MFTM - Little 15
SOFAD - Walking In My Shoes, Mercy In You, Judas, In Your Room
Ultra - The Love Thieves, Home, It's No Good, Sister of Night
Exciter - Breathe
PTA - The Darkest Star
SOTU - Jezebel
Delta - Broken, The Child Inside, Alone, Goodbye
Spirit - Going Backwards, The Worst Crime, No More, Fail
Tak mi się to widzi, ale może coś jeszcze zgubiłem.
ABF - Leave In Silence, My Secret Garden, See You, Satellite
CTA - Told You So (świetnie się tego słucha, kiedy akurat coś się schrzaniło)
SGR - Lie To Me, Blasphemous Rumours
BC - A Question of Lust, World Full Of Nothing
MFTM - Little 15
SOFAD - Walking In My Shoes, Mercy In You, Judas, In Your Room
Ultra - The Love Thieves, Home, It's No Good, Sister of Night
Exciter - Breathe
PTA - The Darkest Star
SOTU - Jezebel
Delta - Broken, The Child Inside, Alone, Goodbye
Spirit - Going Backwards, The Worst Crime, No More, Fail
Tak mi się to widzi, ale może coś jeszcze zgubiłem.
-
stripped
Dobra, zacznę powoli omawianie naszych typów a właściwie powiem co mi nie pasuje w Waszych bo zanim Czez się zjawi możemy znieść jajko.
Hien:
CTA - Told You So (o, co tu smutnego?)
Violator - Interlude #3 (czy jest tu o czym gadać? takie pierdoły bym pominął)
SOFAD - Judas (nigdy nie wydawał mi się przygnębiający, tekst może cierpiętniczy ale aranż lekki i przyjemny)
Ultra - większość albumu (aż tak?)
Dragon:
CTA - Pipeline (wtf)
BC - Dressed In Black (erotyki Cię smucą?)
MFTM - I Want You Now (serio?)
PTA - Precious (przez ten słodki aranż nie odczuwam tego)
Delta - Goodbye (goodbye pain to smutne niby?)
Spirit - Going Backwards (tekst może i tak ale to dla mnie za mało)
shodan:
MFTM - I Want You Now (o...k)
Ultra - Insight (tyle nadziei w tym numerze przecież!)
I bonusowo Surrender (dżizas k**wa jprdl, hyh. surrender smutne?)
Melki:
z Melczetem z grubsza się zgadzam
Hien:
CTA - Told You So (o, co tu smutnego?)
Violator - Interlude #3 (czy jest tu o czym gadać? takie pierdoły bym pominął)
SOFAD - Judas (nigdy nie wydawał mi się przygnębiający, tekst może cierpiętniczy ale aranż lekki i przyjemny)
Ultra - większość albumu (aż tak?)
Dragon:
CTA - Pipeline (wtf)
BC - Dressed In Black (erotyki Cię smucą?)
MFTM - I Want You Now (serio?)
PTA - Precious (przez ten słodki aranż nie odczuwam tego)
Delta - Goodbye (goodbye pain to smutne niby?)
Spirit - Going Backwards (tekst może i tak ale to dla mnie za mało)
shodan:
MFTM - I Want You Now (o...k)
Ultra - Insight (tyle nadziei w tym numerze przecież!)
I bonusowo Surrender (dżizas k**wa jprdl, hyh. surrender smutne?)
Melki:
z Melczetem z grubsza się zgadzam
-
shodan
Ja też z niektórymi waszymi typami się nie zgadzam, np. Sinner in me, Precious, Breathe czy Fail, ale to tylko dowodzi, że każdy ma nieco inne poczucie smutku. Dla mnie decydującym czynnikiem są aranże, bo w tekstach DM nawet przetłumaczonych często nie wiem, o co Gorowi chodzi.
Dlatego też Insight mnie smuci w przeciwieństwie do reszty Ultry. A Surrender tym bardziej.
Dlatego też Insight mnie smuci w przeciwieństwie do reszty Ultry. A Surrender tym bardziej.
-
stripped
Bładzisz bracie, błądzisz i nie dajesz się sprowadzić na właściwą drogę 
I Want You Now to erotyk. Fakt że żydowski akrodeon jest tam całkiem od czapy ale to tylko psychodeliczne MFTM w całej swej okazałości pełne swych sprzeczności
Surrender to też erotyk
Fail to chyba czołówka najsmutniejszych ich kawałków, i zastanawia mnie bo Hien chyba coś mówił o jakiejś nadziei w tym numerze a ja widzę czysty nihilizm.
I Want You Now to erotyk. Fakt że żydowski akrodeon jest tam całkiem od czapy ale to tylko psychodeliczne MFTM w całej swej okazałości pełne swych sprzeczności
Surrender to też erotyk
Fail to chyba czołówka najsmutniejszych ich kawałków, i zastanawia mnie bo Hien chyba coś mówił o jakiejś nadziei w tym numerze a ja widzę czysty nihilizm.
-
shodan
stripped, jeżeli teksty mają być jedynym tu wyznacznikiem, to ja się do tego głosowania nie nadaję. Serio.
-
stripped
No właśnie nie.
A same aranże powinny być?
A same aranże powinny być?
-
shodan
No nie. Powinny być jedną ze składowych. Smutny tekst przy wesołej melodyjce nie jest tu ani trochę lepszy niż smutna melodia i aranż z erotycznym czy dającym nadzieję tekstem.
-
Hien
Tutaj przede wszystkim tekst.
Ten mini fragment brzmi jak coś co by mogło być grane na pogrzebie. O ile mnie to nie smuci jako tako, to to jednak takie konotacje popchnęły mnie do takiego typowania.stripped pisze:04 maja 2021 21:14Violator - Interlude #3 (czy jest tu o czym gadać? takie pierdoły bym pominął)
No i tu to tez miałem na myśli jak pisałem, że to temat pułapka. Mnie Judas smuci, jest jakaś taka przykra melancholia w tekście i kompletnie zrezygnowany wokal Martina. #mniesmucistripped pisze:04 maja 2021 21:14SOFAD - Judas (nigdy nie wydawał mi się przygnębiający, tekst może cierpiętniczy ale aranż lekki i przyjemny)
Zarówno lirycznie, jak i muzycznie, to jest bardzo smutny album, a apogeum tego smutku to Sister Of Night. Utwory był smutne, aranżacje smutne, okoliczności pisania i nagrywania płyty był smutne. Jest promyk nadziei w Insight, ale po całym albumie mozna mieć problemy żeby go dostrzec.
Jeśli chodzi o Wasze typy, to kilka mnie trochę zdziwiło.
U Dragona Goodnight Lovers. Tekst ogólnie wydaje mi się dosyć natchniony i pozytywny, muzycznie to już w ogóle bardzo jasny numer. To kołysanka, a ta raczej nie może być smutna.
U Shodana (u Dragona i Melkiego zresztą też) Waiting For The Night. Tekst jest dosyć mglisty, ani smutny, ani wesoły. Natomiast muzycznie? Kompletnie tego nie słyszę. Jest to utwór tajemniczy, mroczny... ale smutny? Czego ja tu nie słyszę, co Wy słyszycie?
Zaskakują mnie też takie wybory jak Goodbye, czy A Question Of Lust. Ten drugi, o ile jest wzruszający i z tym się zgodzę, to raczej mnie nigdy nie smucił.
-
stripped
W Waiting For The Night jest jednak ten wers "someone is coming to harm" i to nadaje takiego wydźwięku jakby podmiotem lirycznym był ktoś gnębiony, np. maltretowane dziecko, tak ja to widzę jeśli już, choć nie głosowałem na ten kawałek.
-
shodan
Dla mnie Waiting For The Night to chyba najsmutniejszy utwór w dyskografii DM. Równie smutny co piękny. I możecie się śmiać, ale powiedziałem swojej rodzinie, że jak kiedyś umrę, to mają mi to zagrać nad trumną.
Widać gołym okiem, że jedni bazują właściwie tylko na tekstach, inni na aranżu i melodii, a jeszcze inni starają się połączyć te czynniki. Ale myślę, że po to rzucamy te propozycje i dyskutujemy, żeby wspólnie osiągnąć jakiś konsensus. Jak grupa odrzuci mój typ na np. Surrender, to się przecież nie obrażę.
Widać gołym okiem, że jedni bazują właściwie tylko na tekstach, inni na aranżu i melodii, a jeszcze inni starają się połączyć te czynniki. Ale myślę, że po to rzucamy te propozycje i dyskutujemy, żeby wspólnie osiągnąć jakiś konsensus. Jak grupa odrzuci mój typ na np. Surrender, to się przecież nie obrażę.
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Tak, i następne wersy: "and when I squinted the world seemed rose-tinted and angels appeared to descend..." i tak aż do końca mają smutny wydźwięk, jakby coś się skończyło, jakby kogoś zupełnie pozbawić złudzeń, że "it will save us all", a wcześniejszy fragment był ironią. Sporo w tym melancholii i pogrążania się w ciemności. Jakieś to niewesołe. Tym bardziej, że trudno Waitingowi zarzucić przerysowanie.stripped pisze:04 maja 2021 22:21W Waiting For The Night jest jednak ten wers "someone is coming to harm" i to nadaje takiego wydźwięku jakby podmiotem lirycznym był ktoś gnębiony, np. maltretowane dziecko, tak ja to widzę jeśli już, choć nie głosowałem na ten kawałek.
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Ok, zaczynamy

Dla mnie to taka nostalgiczna, sentymentalna słodycz. Ale zderzasz ją z tekstem, rzeczywistością, koniecznością rozliczenia jakiegoś czasu w życiu... i to zaczyna pracować wewnątrz. Tak samo, ale nie tak samo działa przecież duchologia i cały ten vaporwave.
Tu równie mocno może oddziaływać sam tekst i muzyka, absolutnie.
Generalnie taki ogólny wniosek na podstawie paru numerów wyżej - no nie ma erotyków zawsze i wszędzie takich zerojedynkowych, bez jakichś tajemnic, wykroczeń, przełamywań tabu.
GL to oczywiście przede wszystkim kołysanka, ale ten refren gdzieś między wierszami można wiązać ze śmiercią, z nieprzepracowaną żałobą, o. Tak na przykład, przykład, który przy okazji jakiejś bliższej straty dla mnie się mocniej udzielił.
Waiting For The Night to przede wszystkim aranż, ale i ta końcówka. W takie wyjce poszedł np. Bowie na Blackstar też, tylko, że u niego jest więcej przepychu, a jednocześnie bardziej bezpośrednio wskazuje na przemijanie, jakąś pogrzebową aurę z zaświatów. Tu jest tak bardziej symbolicznie, ale może przez to też tak mocno.
Interpretacje, ja tam je bardzo lubię
Bo to jest taka sama teatralność jak w The Darkest Star, tyle że dziejąca się w innym otoczeniu. Monotonia pracy, chłód tego industrialnego tłuczenia po rurach, jakaś taka beznadzieja sytuacji... no tak szukałem. Bardziej w tekście niż aranżu.
Tu już bardziej na siłę niż z Pipeline. Wykony martinowe z Exciter Tour nieźle to eksponowały, bo potem wychodziły już tylko śmieszne śpiewania chórków. Ale chodzi o tekst, też taka beznadzieja i nieumiejętność poradzenia sobie z pożądaniem, czuję w tym jakieś negatywne emocje. Mocno pod skórą takiego aranżu jak na płycie, na TOTU to już w ogóle tego nie ma, ale w większości numerów Martina zaczyna się robić beka na koncertach.BC - Dressed In Black (erotyki Cię smucą?)
Ten sam case co wyżej. Nawet na żywo nie było tej beki, a więc jest coś na rzeczy. Powiedzmy, że razem z DIB to są takie mhoczne erotyki, nie jakoś gwałtownie depresyjne, ale mające w sobie coś tajemniczego, nieokiełznanego, złego.MFTM - I Want You Now (serio?)
A No Surprises jaki ma słodki aranż!PTA - Precious (przez ten słodki aranż nie odczuwam tego)
Dla mnie to taka nostalgiczna, sentymentalna słodycz. Ale zderzasz ją z tekstem, rzeczywistością, koniecznością rozliczenia jakiegoś czasu w życiu... i to zaczyna pracować wewnątrz. Tak samo, ale nie tak samo działa przecież duchologia i cały ten vaporwave.
Tu równie mocno może oddziaływać sam tekst i muzyka, absolutnie.
No to jest absolutnie wspominkowy numer też! Tutaj już bardziej barowy klimat, ten bluesowy charakter numeru nadaje takiego dystansu, ale sam tekst no i ta końcówka, zero wątpliwości jak dla mnie. Ale żeby to był też numer gwałtownie budujący negatywny klimat - zupełnie nie.Delta - Goodbye (goodbye pain to smutne niby?)
Tekst typu żyjemy w społeczeństwie, ale oni z czasem są coraz bardziej zmyślnymi manipulatorami. Te zaśpiewy między zwrotkami, ten dziwnie zawieszony finisz... między wierszami jest tylko poważniej potraktowany temat.Spirit - Going Backwards (tekst może i tak ale to dla mnie za mało)
Generalnie taki ogólny wniosek na podstawie paru numerów wyżej - no nie ma erotyków zawsze i wszędzie takich zerojedynkowych, bez jakichś tajemnic, wykroczeń, przełamywań tabu.
GL to oczywiście przede wszystkim kołysanka, ale ten refren gdzieś między wierszami można wiązać ze śmiercią, z nieprzepracowaną żałobą, o. Tak na przykład, przykład, który przy okazji jakiejś bliższej straty dla mnie się mocniej udzielił.
Waiting For The Night to przede wszystkim aranż, ale i ta końcówka. W takie wyjce poszedł np. Bowie na Blackstar też, tylko, że u niego jest więcej przepychu, a jednocześnie bardziej bezpośrednio wskazuje na przemijanie, jakąś pogrzebową aurę z zaświatów. Tu jest tak bardziej symbolicznie, ale może przez to też tak mocno.
Interpretacje, ja tam je bardzo lubię
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Ja pierdziele, to Ci sie Stripped lampka z tematem zapalila. Toc ponad polowa dyskografii spokojnie mogla by sie tu zakwalifikowac. Tak jak Hien napisal na poczatku: jak nie muzyka, to tekst. Wiem, ze np Shodan niekoniecznie musi znac teksty. Ja tez przez wiele lat ich nie znalem, a liczyla sie tylko muzyka.
Nie wyobrazam sobie jak z tej calej masy smutnych utworow ( muzycznie lub lirycznie ) DM wybrac cos do zestawu. Ale pierwsze co mi przyszlo na mysl to Satelite i Waiting For The Night. Tu naprawde potrzeba duzo poglowkowac. A im wiecej mysle tym gorzej. Im dalej w las tym wiecej drzew.
Nie wyobrazam sobie jak z tej calej masy smutnych utworow ( muzycznie lub lirycznie ) DM wybrac cos do zestawu. Ale pierwsze co mi przyszlo na mysl to Satelite i Waiting For The Night. Tu naprawde potrzeba duzo poglowkowac. A im wiecej mysle tym gorzej. Im dalej w las tym wiecej drzew.
Enjoy The Silence