Ulubiony vs. Najlepszy

Czy Twój ulubiony utwór jest wg. Ciebie również tym najlepszym w wykonaniu Depeche Mode?

Tak
2
33%
Nie
4
67%

Liczba głosów 6
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 05 mar 2021 21:48

Nie łapcie mnie za słowa, zresztą dla mnie to nie jest naprawdę aż takie AŁA. I jak mówiłem jeden czynnik to trochę mało samo w sobie dla mnie.

Pod względem tekstu najlepiej wg mnie wypada Tora! Tora! Tora! autorstwa Marta bo Vince'owe wypociny to nonsens, ale brzmieniowo nie jest to Everest :D mimo wszystko nie wiem czy cokolwiek bym wrzucił do Best Of ze Speak & Spell.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 05 mar 2021 22:17

stripped pisze:
05 mar 2021 19:48
uwielbiam I Am You ale czy to the best? Bardziej typowy fan favourite moim zdaniem. WFTN też moim zdaniem nie ma tego AŁA w sobie co Personal czy Halo.
I tu wszystko zależy od tego, kto jakich kryteriów używa. Efekt AŁA to nie wszystko. W większości przypadków jest ważny, ale nie zawsze.
I am you jest wg mnie utworem potwornie niedocenianym. Wiem, że większość ma go gdzieś, ale dla mnie od zawsze to był numer z klasą. Od lat nie wypadł z mojego top 10, bo to po prostu numer z klasą, którego nigdy przed nikim bym się nie powstydził.
Waiting for the night cenię za bajeczną melodię i klimat, który notorycznie wywołuje ciarki. Gahan i Gore znani są z tego, że w wielu utworach wspaniale śpiewają w duecie. Ale nigdzie nie robią tego tak cholernie dobrze jak w WFTN.
Awatar użytkownika
stripped

Post 05 mar 2021 22:50

Zgadzam się z wszystkim na temat I Am You z tym że wg mnie to klasyczny przykład kawałka ulubionego ale nie najlepszego. Do zbioru ulubionych zawsze ale best to nie.
Awatar użytkownika
dejmien

Post 05 mar 2021 23:02

Ulubiony, ale chyba tylko na tym forum. "True depesz" powie pewnie, że to shit.
Awatar użytkownika
shodan

Post 05 mar 2021 23:09

No przecież mówię. True depesz się nie zna.
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 06 mar 2021 00:22

stripped pisze:
05 mar 2021 18:08
Postawilibyście Rush w jednym rzędzie z I Feel You czy WIMS? Ja nie. Nie ma takiej melodii która wryła by się w pamięć, no nie jest to ta sama liga moim zdaniem. Z SOFADa to chyba IFY, WIMS i In Your Room jak coś. I bez bawienia się w jakieś wersje, on jest zajebisty w obu.
Condemnation też jest bardzo mocne, tylko inaczej oddziałuje, bo tam raczej nie ma mocnego bitu, tylko ten quasi-gospelowy śpiew i cała aura. Rush w warstwie rytmicznej ma sporo ciekawego, a już remiksy są znakomite. Chyba za często utożsamia się "najlepszość" z mocnym bitem i krótkim, charakterystycznym, chwytliwym motywem, a są też znakomite utwory nastrojowe: i tu świetnie pasują Black Celebration czy It's No Good czy nawet Shine.

@Dragon - mnie WIMS chwycił od razu razem z I Feel You, chociaż to pierwszy singiel z SOFAD ma chyba większą siłę przebicia, drugi za to głębiej oddziałuje.

A I Am You to rzeczywiście utwór z klasą, jak Clean, The Sweetest Condition czy OWILM, a że nie jest bardzo poważny, tylko właśnie spokojny, dodaje mu właśnie tej klasy.
Awatar użytkownika
shodan

Post 06 mar 2021 00:49

Malkolit pisze:
06 mar 2021 00:22
A I Am You to rzeczywiście utwór z klasą, jak Clean, The Sweetest Condition czy OWILM, a że nie jest bardzo poważny
Nie jest poważny? A czemuż to? Nie znam poważniejszego utworu.
Malkolit pisze:
mnie WIMS chwycił od razu
Pamiętam jak w 1993 roku czekałem przy radio (PR 3) w oczekiwaniu na premierę płyty SOIFAD. Wreszcie puścili i po pierwszym odsłuchu zapamiętałem jedno - drugi utwór (WIMS) jest zaje.bisty. Refren wbił mi się w mózg od pierwszego przesłuchu jako jedyny.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 06 mar 2021 01:24

shodan pisze:
06 mar 2021 00:49
Malkolit pisze:
A I Am You to rzeczywiście utwór z klasą, jak Clean, The Sweetest Condition czy OWILM, a że nie jest bardzo poważny
Nie jest poważny? A czemuż to? Nie znam poważniejszego utworu.
Malkolit pisze:
mnie WIMS chwycił od razu
Pamiętam jak w 1993 roku czekałem przy radio (PR 3) w oczekiwaniu na premierę płyty SOIFAD. Wreszcie puścili i po pierwszym odsłuchu zapamiętałem jedno - drugi utwór (WIMS) jest zaje.bisty. Refren wbił mi się w mózg od pierwszego przesłuchu jako jedyny.
Może źle się wyraziłem - I Am You jest stonowany, spokojny, słychać, że to jest nagrane przez kogoś, kto ma pewne doświadczenie, kto nie podpala się byle czym, dojrzały, dobry utwór.

Refren WIMS rzeczywiście jest zaraźliwy jak mało co, ogólnie panowie mają dużo takich refrenów (a Behind The Wheel nie ma refrenu i też jest dobre).
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 06 mar 2021 03:59

Do bestki ze Speaka tylko Photographic. Albo Ice Machine i nie obchodzi mnie kwestia, że to b-side, itd. to jest kawałek kompozycji zbudowany na prostych chwytach i powtórzeniach.
Awatar użytkownika
stripped

Post 06 mar 2021 07:45

Jak dla mnie to poza różnymi singlami (tu myślę że się łatwo dogadamy) trzeba wyłuskać kawałki które zdobyły powszechne uznanie i raczej jednogłośnie uznaje się za ważne w dyskografii vide Black Celebration, Halo, Clean, nawet Corrupt bo tu chyba każdy głowił się czemu to nie było promowane bardziej. Ja Photographic uznaję też raczej za fan favourite jak But Not Tonight.

Ice Machine zgodziłbym się ale tylko na zasadzie szerokiego ujęcia i to razem z Tora! Tora! Tora! ale uważam że później trzeba by zrobić drugie sito i tak w którym oba by odpadły. Wg mnie pierwszym numerem który trzyma czołówkowy poziom w ich karierze był The Sun & The Rainfall.
Awatar użytkownika
Hien

Post 06 mar 2021 12:29

Jeżeli chodzi o debiut, to albumowe Photographic uważam jednak za naprawdę dobry numer. Ma w sobie odpowiednie proporcje wszystkiego co obiektywnie stanowi o tym, że kawałek jest dobry. Tora jest dobra, ale jednak balans w niej spycha całość bardziej w kierunku eksperymentu. Od siebie dodałbym coś między Puppets, a Nodisco. Zawsze zadziwiała mnie popularność Ice Machine wśród fanów. Nie jest to ani oryginalny, ani przełomowy, ani zbyt "dobry" kawałek. Nie wrzuciłbym go ani do mojego top ulubionych, ani top najlepszych S&S.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
shodan

Post 06 mar 2021 14:54

Hien naprawdę tylko oryginalne i przełomowe utwory mogą być dobre?
Awatar użytkownika
stripped

Post 06 mar 2021 15:23

Trzeba popchnąć tę dyskusję trochę więc zarzucę listą po prostu jak to widzę:

S&S
-
ABF
"The Sun & The Rainfall"
CTA
"Everything Counts"
SGR
"People Are People"
"Somebody"
"Blasphemous Rumours"
Singles 81-85
"Shake The Disease"
BC
"Black Celebration"
"Fly On The Windscreen"
"Stripped"
MFTM
"Never Let Me Down Again"
"Strangelove"
"Behind The Wheel"
V
"World In My Eyes"
"Personal Jesus"
"Halo"
"Enjoy The Silence"
"Policy of Truth"
"Clean"
"Dangerous"
SOFAD
"I Feel You"
"Walking In My Shoes"
"In Your Room"
"Higher Love"
U
"Barrel Of A Gun"
"It's No Good"
"Home"
"Useless"
"Freestate"
Singles 86-98
"Only When I Lose Myself"
"Surrender"
E
"Dream On"
"Freelove"
PTA
"Precious"
"A Pain That I'm Used To"
"John The Revelator"
SOTU
"Corrupt"
Delta Machine
"Angel"
"Always"
Spirit
"Where's The Revolution"
"Going Backwards"
"Cover Me"
"Fail"

Co daje w sumie... 42 utwory!
Jak wyłuskamy best of weźmiemy się za ulubione.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 06 mar 2021 16:43

shodan pisze:
06 mar 2021 14:54
Ice Machine imo stanowi przełom w ich dyskografii, taki rzeczywiście pierwszy dojrzały numer z ciekawym tekstem w którym nie ma jakichś absolutnych pierdół. Ale rzeczywiście, ten punkt widzenia fana tutaj może dominować. :D

Dangerous... to jest dopiero fan favourite. Okropnie przehypeowany przez fanów poza chwytliwością niczym specjalnym się nie wyróżnia. Ogólnie te b-side'y z epoki Violatora to dziwna sprawa - kompletnie bez sensu przeprodukowany i przeciągnięty Happiest Girl, Sea of Sin też się snuje za bardzo i rozmywa. Temu drugiemu przydałaby się ostra trip-hopowa przeróbka, a Happiest Girl powinno mieć jakiś znacznie krótszy wydany pierwowzór jak w przypadku Pleasure Little Treasure.

Always jest super, ale to zdecydowanie numer dla fanów smęcików Martina w ramach grania w zespole. Nie mówiąc już o jakiejkolwiek przełomowości czy coś. Trochę przypomina mi Home pod względem budowy, tyle że jest bardziej surowe i syntetyczne. Jeden z moich ulubionych numerów DM, ale zupełnie niecharakterystyczny, wyjątek jak Christmas Island, Zenstation, Work Hard - właśnie dla fanów, którzy się wgłębią i wyczują to. ;)

No dobra, zaproponowałem shorcik, to teraz na wzór stripped'a pełen zestaw;

S&S:
Photographic

ABF:
Leave In Silence
The Sun & The Rainfall

CTA:
Everything Counts

SGR:
Master and Servant
Blashphemous Rumours
-
Shake the Disease
-
BC:
Stripped
Black Celebration
A Question of Time

MFTM:
Strangelove
Never Let Me Down Again
Behind the Wheel

V:
World In My Eyes
Halo
Sweetest Perfection
Personal Jesus

SOFAD:
In Your Room - singlowy
I Feel You
Higher Love
[upieram się, że WIMS jednak nie]

U:
Useless
Home
It's No Good
-
Only When I Lose Myself
Surrender

EX:
Dream On
Shine

PTA:
Precious
The Darkest Star

SOTU:
*In Chains
(początkowo chciałem Peace, ale nie jestem pewien, na żywo za bardzo się rozłaził np.)

DM:
Heaven
*Welcome To My World
(wcześniej Happens All the Time)

Spirit:
Going Backwards
Fail
Awatar użytkownika
stripped

Post 06 mar 2021 17:09

S&S:
Photographic

ABF:
Leave In Silence
The Sun & The Rainfall

CTA:
Everything Counts

SGR:
Master and Servant
Blashphemous Rumours
-
Shake the Disease
-
BC:
Stripped
Black Celebration

A Question of Time

MFTM:
Strangelove
Never Let Me Down Again
Behind the Wheel

V:
World In My Eyes
Halo

Sweetest Perfection
Personal Jesus

SOFAD:
In Your Room - singlowy
I Feel You
Higher Love

[upieram się, że WIMS jednak nie]

U:
Useless
Home
It's No Good

-
Only When I Lose Myself
Surrender

EX:
Dream On
Shine

PTA:
Precious
The Darkest Star

SOTU:
*In Chains
(początkowo chciałem Peace, ale nie jestem pewien, na żywo za bardzo się rozłaził np.)

DM:
Heaven
*Welcome To My World
(wcześniej Happens All the Time)

Spirit:
Going Backwards
Fail

Na tą chwilę 24 utwory jednogłośnie. Nie mówię że inne już są bez szans ale powoli coś się wykrystalizuje.

Ale i tak bestka bez endżoja i walkinga to byłaby dla mnie beczka. Ale po to to jest żeby podyskutować i poprzerzucać sie na argumenty. Gadka w stylu change my mind. Walking to moim zdaniem nr 2 po I Feel You z SOFADA. nie wiem czy nie top 10 w dyskografii. Basik buczy, smyczki śmigają, solówka pieczętuje doła zawartego w tekście.
Awatar użytkownika
Hien

Post 06 mar 2021 20:12

O, widzę, że ch.uj strzelił analizę album po albumie. Ja takiej wielkiej listy nie będę wrzucał, myślałem, że na spokojnie się przedyskutuje każdy album, a tak to nie ma nawet jak się odnieść do tak gigantycznych zestawień.
shodan pisze:
06 mar 2021 14:54
Różne mogą być dobre, ale my tu mamy wyciągnąć za uszy najlepsze.

Np. ABF. Lubię wszystkie utwory z tej płyty, uważam że większość jest naprawdę dobra. Ale jeśli mam odrzucić sentymenty i utwory, którym mimo wszystko brakuje czegoś żeby trafiły do absolutnego top, to jedynym utworem z tego albumu, do którego naprawdę nie da się przyczepić jest Leave In Silence. Jest doskonały w 100%.
Awatar użytkownika
stripped

Post 06 mar 2021 20:29

Hien jak będziemy się bawić w analizę album po albumie to nie dojdziemy do ładu ze S&S do Bożego Narodzenia pewnie. Myślę że prościej będzie najpierw znaleźć wspólne mianowniki a potem dopieścić bestkę o parę dyskusyjnych pozycji.
Awatar użytkownika
Hien

Post 06 mar 2021 20:41

No ok, niech będzie. Myślę, że dyskusja mogłaby być fajna, bo chociaż szło by zrozumieć czemu ktoś dany utwór wybrał i dzięki temu sami być może wybieralibyśmy inaczej. No, ale dobra, zrobimy najpierw listy. Zaraz coś zmontuje.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 06 mar 2021 21:20

Nie jestem entuzjastą listy, tym bardziej, że spodziewam się wysokich notowań popularnych singli, czyli koncertowego Best Of, o którym dyskusja - w innej formie - regularnie się pojawia. Ale pomyślę.
Awatar użytkownika
stripped

Post 06 mar 2021 21:21

Myślę że jak jesteśmy jednogłośni w pewnych kwestiach to szkoda strzępić palców na peany na cześć takich kawałków, każdy wie dlaczego jest naj, wykrystalizuje się nam beton (lol ale zwrot) a do reszty dojdziemy poprzez dyskusję. Będę stopniowo zbierał listy do kupy i dzielił kawałki wg liczby głosów kolorami, zielone to będzie jednogłośny beton i potem wyjdą nam różnice i pole do dyskusji.