Najlepszy riff klawiszowy - bracket
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
No ok, macie rację. Im dalej w las tym prościej w ich przypadku.
World In My Eyes to przede wszystkim linia basu która wita słuchacza już na wstępie oraz lead grający w refrenie - ten numer zasadniczo stoi na tych melodiach bardziej niż wokalnym refrenie którym są najwyżej słowa "let me show you the world in my eyes". Podobnie rzecz ma się z Policy of Truth - melodię grającą w refrenie zanuci nawet szary Kowalski.
Enjoy The Silence ma linię basu ale słuchacz kojarzy ten numer przede wszystkim z riffem gitarowym więc nie wiem czy jest to warte wspominania.
World In My Eyes to przede wszystkim linia basu która wita słuchacza już na wstępie oraz lead grający w refrenie - ten numer zasadniczo stoi na tych melodiach bardziej niż wokalnym refrenie którym są najwyżej słowa "let me show you the world in my eyes". Podobnie rzecz ma się z Policy of Truth - melodię grającą w refrenie zanuci nawet szary Kowalski.
Enjoy The Silence ma linię basu ale słuchacz kojarzy ten numer przede wszystkim z riffem gitarowym więc nie wiem czy jest to warte wspominania.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
A Halo i Clean to co?
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
W Halo to jest ta pierwsza partia na wejściu zaraz po pierwszych pojawiających się dźwiękach, w ostatnim refrenie też jakiś gra.
W Clean znalazłbym ten taki grany na wysokich dźwiękach, no bo reszta nie bardzo.
W Clean znalazłbym ten taki grany na wysokich dźwiękach, no bo reszta nie bardzo.
-
stripped
Spokojnie, jeszcze nie skończyłem
Halo jak najbardziej, ale Clean?
-
Hien
Clean ma jeden z charakterystyczniejszych main riffów na płycie i w zasadzie tylko jeden, co znacznie ułatwia nam sprawę.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
stripped
Zależy o czym mówisz. Ma jeden riff w zwrotkach (taki "smyczkowaty") i drugi w przerwach w sumie
-
Hien
Smyczkowaty raczej nie, ten drugi ciągnie się przez większość utworu.
-
stripped
No widzisz, dla mnie ta smykowata melodia ładniejsza i ciekawsza od tego co po refrenach
-
stripped
Serio, dla mnie w Clean klawisze są mało istotne, nie ma tam nic wpadającego w ucho dla mnie.
WIME
POT
Halo
To są numery "stojące" klawiszami.
A dlaczego nie Waiting For The Night?
Bo ten numer chętnie wyróżnię ale jak dojdziemy do tematu najlepszego brzmienia (produkcji).
WIME
POT
Halo
To są numery "stojące" klawiszami.
A dlaczego nie Waiting For The Night?
Bo ten numer chętnie wyróżnię ale jak dojdziemy do tematu najlepszego brzmienia (produkcji).
-
shodan
W sumie zgadzam się z Murzynem. Te trzy utwory są najlepsze jeżeli chodzi o klawiszowy riff.
-
Hien
Obawiam się, że do niczego nie dojdziemy w tym temacie.
-
shodan
Czemu? Chodzi Ci o ten Clean jeszcze?
-
stripped
Aż tak Cię grzeje Clean? 
Wiem, temat jest dość mglisty, z gitarą łatwiej bo jest jedna i ciul.
Wiem, temat jest dość mglisty, z gitarą łatwiej bo jest jedna i ciul.
-
Hien
No imo Clean ma ten motyw bardzo charakterystyczny. Jeżeli z całego Violatora mamy wybrać tylko trzy numery, to trochę śmiech.
-
shodan
Nie no spoko, dla mnie Cleam może być, bo sam to proponowałem na początku. Chodziło mi tylko o to, że zagrywki z WIME, Halo i POT są najbardziej wyraziste i zauważalne na Violator.
-
Hien
Nie zgadzam z Halo. Enjoy, Waiting For The Night, czy nawet Blue Dress zapadają w pamięć znacznie bardziej.
-
shodan
Właściwie z Violator to prawie wszytko się kwalifikuje.
Teraz jeszcze jedno pytanie celem wyjaśnienia niejasności - mam wskazywać ewentualnie na riff najłatwiej zapadający w pamięć, czy wg mnie najlepszy?
Teraz jeszcze jedno pytanie celem wyjaśnienia niejasności - mam wskazywać ewentualnie na riff najłatwiej zapadający w pamięć, czy wg mnie najlepszy?
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Właśnie, gdzie Blue Dress i to "łuuu" na początku? To jest bardzo charakterystyczne, aż se zaraz włączę.
Waiting For The Night też, ta transowa partia jest bardzo przyjemna, zmysłowa, tajemnicza, świetny nastrój wprowadza, Halo i ta partia przed refrenem, wiodący motyw też jest w dechę, to jedna z najlepszych partii na Violatorze, WIME i wiodący motyw, Clean i te "smyczki"... Dużo tego jest. A jest jeszcze charakterystyczny motyw Sea of Sin (w sumie to dwa motywy) i Memphisto (prawie jak Pimpf).
Waiting For The Night też, ta transowa partia jest bardzo przyjemna, zmysłowa, tajemnicza, świetny nastrój wprowadza, Halo i ta partia przed refrenem, wiodący motyw też jest w dechę, to jedna z najlepszych partii na Violatorze, WIME i wiodący motyw, Clean i te "smyczki"... Dużo tego jest. A jest jeszcze charakterystyczny motyw Sea of Sin (w sumie to dwa motywy) i Memphisto (prawie jak Pimpf).
-
stripped
Ten temat to porażka 
-
Hien
Jak się uprzeć to ten wiodący motyw w Halo nie jest nawet riffem klawiszowym, bo to sekwenser.