Najlepszy wokal
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Re: Najlepszy wokal
Blasphemous Rumours rzeczywiście najlepsze pod względem wokalu, ale mnie już całe SGR podoba się pod tym względem. Tu już się zaczyna Gahan z tą swoją charakterystyczną niską i silną barwą głosu, którą będzie prezentował z coraz lepszym skutkiem aż do Violator. Zupełnie odmienną od pastelowej i nosowej barwy jak na wcześniejszych płytach.
Jeszcze szczególne wyróżnienie dla Something To Do ode mnie.
Martin oczywiście bez zarzutu.
Jeszcze szczególne wyróżnienie dla Something To Do ode mnie.
Martin oczywiście bez zarzutu.
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Tak, to zdecydowanie najlepsze, co pokazał. Ale i tak Mart lepszy. Somebody zjada inne kawałki jeśli nie na śniadanie, to na pewno na obiad.
Lie To Me jest bardzo spoko(jne).
-
Hien
Martin najlepsze czasy miał od połowy lat 80 tak do Excitera. Potem już tremolo dokonuje zniszczenia, na pewno starych rzeczy.
Gahan natomiast im starszy, tym lepszy. Od Ultry w górę można dopiero o nim mówić jak o takim wokaliście na 100%.
Gahan natomiast im starszy, tym lepszy. Od Ultry w górę można dopiero o nim mówić jak o takim wokaliście na 100%.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Ok jedzmy chyba z Black Celebration bo wszystko już powiedziane raczej, jakie przemyślenia?
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Największą różnicą w porównaniu do poprzedniczki jest wokal Gahana w... It's Called a Heart. Na Blacku też już słychać pewne zmiany, zaczyna się robić głębiej (ale z drugiej strony są zaśpiewy w tytułowym czy But Not Tonight). Wyróżnikiem jednak dalej Martin i jego popis w najróżniejszych formach.
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Też mi się rzuca w uszy It's Called A Heart, a także Shake The Disease, słychać, że Gahan śpiewa równo (i nie ma już takich zmian jak choćby w Told You So). Potem to wróciło do stanu poprzedniego. Dressed In Black i wysokie zaśpiewy są dość nieprzekonujące. Świetny duet panów w Here Is The House, doskonale się uzupełniają. Martin i tak najlepszy (Sometimes, AQOL). Generalnie martinowska płyta, po raz kolejny. Głos Gahana za to dobrze pasuje do dość dusznej i nastrojowej (czytaj: pogrzebowej) muzyki.
-
shodan
Bardzo dobry wokal na tej płycie. Takiego Gahana przyjemnie mi się słucha. Nie mówię, że najlepszy w karierze, ale jest dobrze. A słuchając But Not Tonight chyba już wiem, o co chodziło Hienowi, gdy mówił o wokalnej manierze Gahana w tym okresie. Ale mi ta maniera akurat bardzo pasuje.
Wspaniale też prezentuje się Gore, który prezentuje swoje szczyty. Doskonały technicznie wokal.
Wspaniale też prezentuje się Gore, który prezentuje swoje szczyty. Doskonały technicznie wokal.
-
Hien
BC to jedyna płyta z tamtego okresu gdzie ta sztuczna maniera Gahana mi nie przeszkadza, pasuje do pogrzebowego charakteru większość kawałków. Najlepiej wypada chyba w Stripped. Natomiast warto zwrócić uwagę na Martina, zwłaszcza tę ładną harmonię na końcu Sometimes (zalatującą trochę Bohemian Rhapsody).
-
stripped
Sometimes jest najbardziej interesujący pod względem wykorzystania wokalu i reverbu. Poza tym jeszcze mamy ten filtr radiowy nałożony na wokal w New Dress właśnie na tą frazę "Princess Di is wearing a new dress". Nie uważam żeby Martin tu naprawdę jakoś wybitnie śpiewał na tej płycie, tzn. lepiej niż na SGR czy MFTM.
-
shodan
Nie mówię, że wokal Gora na BC jest lepszy, niż na sąsiednich płytach. Pisząc o jego wokalnych szczytach chodziło mi raczej o pewien okres, niż o pojedynczą płytę.
-
shodan
Mudżyn, a co tu tak ucichło w temacie?
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Bo Gahan zalatwil sprawe wokalem na Imposter 

Enjoy The Silence
-
stripped
Bo Murzyna pokroili i ma amnezję po narkozie
Music For The Masses następny, czy tu mamy jakieś interesujące wokale?
-
Czez
Bezapelacyjnie To Have And To Hold. Jakze ten wokal plynie ze strumieniem muzyki. Normalnie majstersztyk.
Enjoy The Silence
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Po takim wokalu to jak Drozda w śmiesznym filmiku: pora umierać.
-
Czez
I niech Ci ziemia lekka bedzie 

Enjoy The Silence
-
stripped
Szczerze nie bawi mnie wyróżnianie Martina tylko dlatego że to Mart, uważam że należy wyróżnić Marta spośród jego własnych ballad i Gahana spośród utworów które on sam spiewa. Na MFTM nie słyszę nic ciekawego tak naprawdę.
-
Hien
Nie ma tu nic wyjątkowego na tej płycie jeśli chodzi o wokal. Bardzo monotonny album.
-
shodan
Taki powiedziałbym standardowy album. Ale takiego Gahan lubiłem.
I też wyróżniłbym THATH. Nie dlatego, że Gahan tu wyczynia jakieś cuda. Podoba mi się po prostu jak śpiewa. Barwa jego głosu. Od dawna może tylko o takiej pomarzyć. Klimatyczny wokal do klimatycznego utworu.
I też wyróżniłbym THATH. Nie dlatego, że Gahan tu wyczynia jakieś cuda. Podoba mi się po prostu jak śpiewa. Barwa jego głosu. Od dawna może tylko o takiej pomarzyć. Klimatyczny wokal do klimatycznego utworu.
-
stripped
Miał po prostu silniejszy głos, bardziej się darł, teraz śpiewa inaczej bo wiek nie ten no i struny głosowe też po wódzie i prochach nie te.