DM track by track #1: Speak & Spell

Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 06 cze 2022 11:46

Podtrzymując tradycje z 2013 roku w temacie odkopywania martwych tematów stawiam się w temacie...

Muppets

Moje dobre opinie nt. utworów ze Speaka zazwyczaj opierają się na ich wersjach koncertowych. Do wielu utworów podanych w formie studyjnej mogłem już nie wracać latami. Tak jest np. z Puppets, przede wszystkim częściej zabieram się za remiks Royksoppów i live'y z ostatniej trasy, na której były grane, czyli SGR Tour. Albumówka po tak długim czasie brzmi jak demo. Cichutkie wokale, liche brzmienie syntezatorów i automatów, dopiero gdzieś w połowie coś konkretniejszego zaczyna się dziać, ale w porównaniu do wspomnianych wariantów tego numeru to dla mnie jakiś mało zgrabny minimalizm. Harmonie wokalne lepiej wychodziły im na żywo, mocniej wypadał ten rytm z charakterystycznym pogłosem, chyba tylko na See You Tour brzmiało to tak ewidentnie jarmarcznie. Następny powrót oczekiwany za jakiś dwa lata najprędzej :D Speak to nie jest dobra płyta, to bardzo dobry zapis pierwszego poważniejszego doświadczenia zespołu, ale muzycznie w takich momentach nie dojeżdża zupełnie.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 06 cze 2022 12:04

Puppets

Z Papec od zawsze średnio było mi po drodze. Ten numer zwyczajnie mnie nie grzeje, jest to kawałek rzetelnego synthpopu ale to takiego na poziomie album tracka właśnie. Nie wyróżnia się, trzyma pewien poziom i tyle. Pamiętam że przed laty podobał mi się remix autorstwa Röyksopp ale po wróceniu do niego stwierdzam że w sumie do zapomnienia, już oryginał jest lepszy. Niby fajne melodie itd. a jednak to jeden z tych numerów DM których co rusz nie pamiętam jak brzmią.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 06 cze 2022 14:50

Ponaglałem ostatnio Hiena, a sam zapomniałem, żeby napisać w temacie. :wstyd:

Puppets

Zawsze uważałem Puppets za jeden z najlepszych utworów ze S&S. Zawsze właściwie w pierwszej trójce. I tak jest nadal.
Nie pamiętam już, jak brzmiały wersje live, ale albumówka jest spoko. Fajne intro, potem wchodzi niezły bicik. Przyjemnie pogrywają syntezatory. Ładna i ciekawa melodia. No i refren też tyleż fajny, co nietypowy, bo instrumentalny. Zresztą tych instrumentalnych fragmentów jest tutaj więcej i właściwie one mi się najbardziej podobają. Może dlatego ten wycofany wokal wcale mi nie przeszkadza.
Sezon 1 - 7 liga, 15 miejsce
Sezon 2 - 7 liga, 14 miejsce
Sezon 3 - 7 liga, 15 miejsce
Czyli cały czas równiutko w jednej lidze.
Tak więc na razie album całkiem przyjemny na przestrzeni tych trzech pierwszych utworów. Później już będzie różnie.

ps. Jakby Hien nie wiedział, to Puppts i tak nie ma polotu do późniejszych hitów. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hien

Post 06 cze 2022 14:54

Jak na jeden z najlepszych wg Ciebie kawałków z S7S, to żeś za dużo nie napisał. Ja pod wieczorek coś wrzucę, bo teraz nie za bardzo mogę na spokojnie pisać.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
shodan

Post 06 cze 2022 15:03

Bo to nadal tylko utwór ze S&S.
Na pewno o Halo napiszę więcej.
Awatar użytkownika
Hien

Post 06 cze 2022 15:16

A to właśnie o to chodziło, żeby się postarać przy okazji mniej lubianych i znanych rzeczy. O tym, że o Halo możesz napisać dwie strony to wiem. Pewnie większość już w innych tematach się pojawiło
Awatar użytkownika
Dragon

Post 09 cze 2022 13:37

Hien pisze:
06 cze 2022 14:54
Ja pod wieczorek coś wrzucę, bo teraz nie za bardzo mogę na spokojnie pisać.
Choroba zajmowania się różnymi rzeczami i zapominania tematów dotyka nas wszystkich. Ważne jest zachowanie wyrozumiałości. :D

Dzisiaj raczej nie wrzucę nic o Boysach, ale jutro jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 cze 2022 13:51

Nie zapomniałem, ale chciałem najpierw popchnąć bestkę albumów, bo to co tam się dzieje, to jest cyrk. Zaraz będę wrzucał Puppets.
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 cze 2022 14:07

Puppets

"Speak & Spell" to prawdziwa czkawka na początku płyty. Najpierw "New Life" czyli coś, po co zjawili się ludzie, którzy zostali zwabieni singlami (zwłaszcza w 1981 r., kiedy nie było nic innego), potem kek-numer "I Sometimes...", a potem jeb, kolejna zmiana klimatu i pierwszy mroczniejszy kawałek na płycie - Papec.
Mój drugi ulubiony z ESENESA. Trochę mroczniejszy, ale nadal bardzo przystępny, wręcz dyskotekowy. Bardzo nocne klimaty, co mi przypomina kiedy dostałem kasetę "Speak & Spell" i przeżywałem olśnienie, że ten album to nie są tylko klimaty z singli. Brałem sobie często walkmana na nocne spacery po osiedlu i "Puppets" był tak perfekcyjnym soundtrackiem do tego, że do dziś mam przed oczami starą, opuszczoną fabrykę kolo bloku, w której zawsze paliło się jakieś tajemnicze światło. Tekst do "Puppets", to też jest coś w innym klimacie, niż to czym dotychczas chwalili się DM. Trochę creepy, trochę cheesy, czyli cały Vince. Syntezatory przypominają mi trochę (a nawet bardzo) ost z "Escape from New York", który znacie i możecie sami się wypowiedzieć, czy słyszycie te podobieństwa. Z tego co mi wiadomo, Carpenter używał trochę innego sprzętu, a z drugiej strony, film wyszedł dokładnie w tym samym roku co S&S, więc coś jest na rzeczy. Wokale, to jest też coś innego. Gahan śpiewa delikatniej, a najbardziej rozwalają mnie totalnie creepy chórki Martina i Vince'a, startujące w ostatniej zwrotce od 2:45. Oni wiedzieli dokładnie jaki klimat chcą tu uzyskać i nie zgodzę się, że ich samoświadomość przy nagrywaniu S&S była minimalna i po prostu lecieli ze wszystkim na rympał. Nie chcę tutaj rzucać tekstami, że S&S, to jest "niezrozumiana" płyta, bo zaraz mnie wyśmiejecie, a ja sam też nie jestem pewien, czy o to właśnie mi chodzi. Niemniej, jestem przekonany, że większość osób nie traktuje tej płyty poważnie, a przynajmniej nie w takim stopniu, na jaki zasługuje.

W przeciwieństwie do Dragona, podobnie jak pisałem wcześniej, im dalsze wykonania na żywo, tym gorsze ze względu na oddalanie się od oryginalnych synthów, a już zwłaszcza na SGR gdzie zwalali wszystko na podkład, a resztę na yolo Alan podobierał z tego co akurat najbardziej pasowało ze sprzętu, który posiadał. O wokalu Gahana nie będę pisał, bo się Shodan uruchomi. Te kawałki są dla mnie zaklęte w czasie kiedy były nagrywane i większość (nie mówię, że wszystkie, dojdziemy do tego) prób unowocześnienia lub dostosowania ich do bieżącego poziomu, po prostu się nie udaje. Co innego gdyby wzorem Jarra wystąpili z oryginalnym sprzętem na scenie, ale wiadomo, że to się nigdy nie wydarzy.
Awatar użytkownika
shodan

Post 09 cze 2022 16:10

Hien pisze:
09 cze 2022 14:07
Nie chcę tutaj rzucać tekstami, że S&S, to jest "niezrozumiana" płyta, bo zaraz mnie wyśmiejecie, a ja sam też nie jestem pewien, czy o to właśnie mi chodzi. Niemniej, jestem przekonany, że większość osób nie traktuje tej płyty poważnie, a przynajmniej nie w takim stopniu, na jaki zasługuje.
Coś w tym chyba rzeczywiście jest.
Hien pisze:
Syntezatory przypominają mi trochę (a nawet bardzo) ost z "Escape from New York", który znacie i możecie sami się wypowiedzieć, czy słyszycie te podobieństwa.
No ja nie wychwyciłem. Teraz jak będę słuchał Carpentera, to zwrócę uwagę.
Hien pisze:
najbardziej rozwalają mnie totalnie creepy chórki Martina i Vince'a, startujące w ostatniej zwrotce od 2:45.
I na to nigdy nie zwróciłem uwagi. :/
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 cze 2022 17:10

Dlatego właśnie powstał ten temat i chciałem żeby każdy poważnie podszedł do pisania o tych kawałkach, czasami z przesłuchaniem pod tym kątem, żeby można było na nowo odkryć DM, a nie rzucić dwa zdania, że fajny kawałek, ale są lepsze xD
Awatar użytkownika
shodan

Post 09 cze 2022 21:39

Hien pisze:
W przeciwieństwie do Dragona, podobnie jak pisałem wcześniej, im dalsze wykonania na żywo, tym gorsze ze względu na oddalanie się od oryginalnych synthów, a już zwłaszcza na SGR gdzie zwalali wszystko na podkład, a resztę na yolo Alan podobierał z tego co akurat najbardziej pasowało ze sprzętu, który posiadał. O wokalu Gahana nie będę pisał, bo się Shodan uruchomi.
To musiało Ci się Hien jednak pozmieniać. Bo wszedłem sobie w temat live'ów, żeby posłuchać dla przypomnienia Puppets z różnych tras i pisałeś tam jednak zupełnie na odwrót.
No ale ja sam już kompletnie nie pamiętałem, co pisałem i które wersje mi się najbardziej podobały. Fakt jest taki, że każda wersja ma jakieś plusy, ale i minusy w stosunku do pozostałych.
Ten link z S&S Tour ma a na dodatek fatalną jakość.
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 cze 2022 22:00

Też wszedłem i zdziwiłem się, że tak wtedy uważałem. Przesłuchałem i skłaniam się teraz w kierunku starszych wersji, ale ta wersja SGR nie jest taka zła, musiało mi się pomylić z innym utworem.
Awatar użytkownika
shodan

Post 09 cze 2022 22:05

Rzadko się takich rzeczy słucha, to i pamięć zawodzi.
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 cze 2022 22:18

W ogóle fajnie się tamten temat (tematy) czyta, od razu ma się ochotę posłuchać tych wszystkich wersji.
Awatar użytkownika
shodan

Post 09 cze 2022 22:29

Ja z racji recenzowania utworów track by track mam zamiar sobie właśnie troszkę odświeżać tamte tematy live.
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 cze 2022 22:33

Ale studyjne też sobie odświeżaj. Niby znamy na pamięć, a tu szczegóły umykają.
Awatar użytkownika
shodan

Post 09 cze 2022 22:42

Ja zawsze przy tej okazji przesłuchuję. Tym bardziej, że takiego S&S nie słucham za często.
Awatar użytkownika
Hien

Post 11 cze 2022 18:53

Chyba wszyscy co chcieli to się wypowiedzieli? Jakieś podsumowania, odniesienie się do opinii innych, czy coś?

Jak nie, to chyba możemy jechać dalej.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 12 cze 2022 11:07

W przypadku Fappets jak najbardziej, idziemy dalej.