Najlepszy riff klawiszowy - bracket
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
No ja miałem głównie na myśli właśnie melodię wokalu.Hien pisze:19 maja 2021 22:51Ale jest melodia wokalu, jest melodia muzyki, a każdy utwór ma tych muzycznych melodii kilka. Nie ma czegoś takiego jak jedna melodia dla jednego utwory, przynajmniej ja nie umiem tak tego odbierać.
-
Hien
Trochę zbyt subiektywne. Dobry temat na fajną dyskusję, ale nie na bracketa gdzie się człowiek kieruję dosyć zerojedynkowo.Murzyn pisze:20 maja 2021 06:02A co byście powiedzieli nt. turnieju o tytuł najlepszego brzmienia (produkcji)?
Przykładowo ja np. wolę obecnie singlowe Useless ale nie mam wątpliwości że wersja albumowa bije ją na głowę swym brzmieniem (cała głębia w singlu zniknęła)
A to mnie średnio kręci taka opcja. Rzadko zwracam uwagę na melodię wokalu.shodan pisze:20 maja 2021 06:52No ja miałem głównie na myśli właśnie melodię wokalu.Hien pisze:19 maja 2021 22:51Ale jest melodia wokalu, jest melodia muzyki, a każdy utwór ma tych muzycznych melodii kilka. Nie ma czegoś takiego jak jedna melodia dla jednego utwory, przynajmniej ja nie umiem tak tego odbierać.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
stripped
Masz rację. Trudno, został mi zatem jeden ostatni plan który uruchomię na koniec jak pokończymy inne sprawy.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Hien
Ja cały czas jestem za tymi basami.
-
stripped
Linia basu powiadasz. Często niezauważana a bez niej nie byłoby dobrego numeru nieraz tak naprawdę.
I jak to ugryźć, po albumach najoierw selekcja?
I jak to ugryźć, po albumach najoierw selekcja?
-
Hien
Myślę, że tak. W wolnych chwilach sprawdzam 5.1 żeby wyodrębnić pewne zagrywki, na szczęście w niektórych utworach bas wychodzi na front (WIME, Behind The Wheel, Everything Counts, itd). Myślę, że tu akurat będzie znacznie łatwiej niż z ew. riffami na klawiszu.
-
stripped
Dobra, to ja powiem od siebie coś żeby dyskusję/selekcję popchnąć (myślę że obgadajmy to tutaj bo częściowo bedą to riffy basu z klawisza a temat się zrobi jak będziemy pewni że się rozumiemy i mamy oczywistych kandydatów)
Dla mnie zdecydowanym faworytem na Speak & Spell jest linia basu z Just Can't Get Enough. O ile na tym albumie część basów to po prostu sequencery grające jakieś proste arpeggio (Nodisco) tak JCGE ma moim zdaniem bas grany live z klawisza w prosty lecz efektywny sposób. Poprzez odpowiednie akcentowanie czuć w tej lini basu funk, jest groove zamiast czystej automatyki.
Inne wyróżniające się na tej płycie to moim zdaniem Tora! Tora! Tora! oraz Any Second Now. Bas tu jest po prostu bardziej znaczącą częścią melodii niż w innych numerach i wydaje mi się że nie są to zwykłe sequencery lecz grane z palca.
Dla mnie zdecydowanym faworytem na Speak & Spell jest linia basu z Just Can't Get Enough. O ile na tym albumie część basów to po prostu sequencery grające jakieś proste arpeggio (Nodisco) tak JCGE ma moim zdaniem bas grany live z klawisza w prosty lecz efektywny sposób. Poprzez odpowiednie akcentowanie czuć w tej lini basu funk, jest groove zamiast czystej automatyki.
Inne wyróżniające się na tej płycie to moim zdaniem Tora! Tora! Tora! oraz Any Second Now. Bas tu jest po prostu bardziej znaczącą częścią melodii niż w innych numerach i wydaje mi się że nie są to zwykłe sequencery lecz grane z palca.
-
Hien
Ja bym dodał do typów Mudżyna (z którymi się zgadzam) Boys Say Go (zwłaszcza w wersjach live ten bas wychodzi na pierwszy plan). Rzucę jeszcze dziś uchem na S&S.
-
stripped
O tak, moje przeoczenie. Myślałem o nim i zapomniałem.
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Murzyn, a zeby bylo ciekawiej, to ten bas na JCGE gra Andrew 
Enjoy The Silence
-
Hien
Na koncertach, ale w studiu wątpię.
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Bas byłby znacznie prostszy do ustalenia niż wszystkie te klawiszowe zagrania, nawet bez rozróżniania na gitarowy, syntezatorowy czy jakiś sampel grający rolę niskich tonów.