Slick pisze:@kawoszka,
to ja odpowiem do pierwszej czesci postu
jak znajdziesz na forum wiecej niz 3 osoby ktore przegladaja forum uzywajac systemu innego niz Micro$hit to zmienimy ankiete ;p

A znajdź mi chociaż jedną osobę która DOS-a używa. Chociaż wbrew pozorom internet na DOS-ie jest możliwy
A i zapomniałam - jest jeszcze MacOS
A jak tak bardzo kochacie Microsoft, to dodajcie jeszcze wielką kupę pt. "Windows NT 4"
Unix może być dobry do wszelkich zastosowań - również jako desktop, tak samo jak pokrewny Linux, tylko że trzeba wiedzieć chociaż trochę.
Windows można nazwać systemem dopiero od XP, tylko że ponownie pytam, kto z was za to zapłacił

?
BTW nie wiem czy wiesz, ale DOS wykluł się z nieudolnych prób Microsoftu stworzenia własnego Unixa - tylko że pod wieloma względami nawet Windows XP Unixom nie dorównuje żadną miarą. Do tego XP-ek zawiera całkiem sporo fragmentów kodu Unixa - bo Microsoft nie był w stanie opracować własnych rozwiązań na wiele wiele tematów.
Coś mi się wydaje, że tak naprawdę to chodzi o to, że pod Linuxem czy Unixem nie moglibyście sobie odpalać gier zakupionych na Stadionie XX-lecia - lub jakiejś jego lokalnej odmianie