Najlepszy potencjalny B-Side

Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Najlepszy potencjalny B-Side

Post 17 kwie 2021 13:51

Ha, tego jeszcze nie było ale chodzą mi po głowie ostatnio takie numery właśnie które moim zdaniem odstają od albumów na których się znalazły i o wiele lepiej sprawdziłyby się jako B-Side jakiegoś singla. Myślę że możemy na ten temat podyskutować a przy okazji dla zabicia czasu zrobić jakieś staromodne głosowanko 😎

Może polećmy dyskografię chronilogicznie albumami, każdy niech zaproponuje max. 3 numery z albumu (mogą być nawet te które zostały singlami jeśli tak uważacie) które Waszym zdaniem do albumu danego nie pasują lub zyskałyby lepszą promocję będąc ekskluzywnym B-Sidem jakiegoś singla (dla rozwinięcia dyskusji dopiszcie jakiego Waszym zdaniem singla mógłby być to B-Side).

Z każdej płyty wybierzemy te z największą ilością głosów (1 lub 2 czy 3 jeśli będzie remis) i potem zrobimy drugą turę :)

Spoko temat? To co, lecimy od Speak & Spell? :D
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
stripped

Post 17 kwie 2021 16:44

To może zacznę i powiem że jeśli chodzi o Speak & Spell to nie widzę tu akurat żadnego kandydata do przeniesienia go na b-side, ale są takie albumy gdzie mam zdecydowanych faworytów :D
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 17 kwie 2021 16:47

No ja też na S&S nic nie widzę.
Awatar użytkownika
stripped

Post 17 kwie 2021 16:57

Poczekam jak się inni wypowiedzą i przejdziemy dalej.
Awatar użytkownika
Hien

Post 17 kwie 2021 20:26

Wypowiem się późną nocą.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 17 kwie 2021 20:45

Jak dla mnie tylko numer Martina do wywalenia na B-side, trochę zapowiada coś znacznie poważniejszego niż taki skoczny Just na koniec. W ogóle trochę klimatem się gryzie z całością Speaka. Ale nie jest na tej płycie najgorsze, co to to nie ;)
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 17 kwie 2021 21:17

Myslac o S&S w kontekscie b side, a co sie z tym wiaze i singla, to mysle ze jest tu pewne pole do manewru. Wedlug mnie Photographic mogloby byc singlem i to w wersji Bizarre, a jako b side widzialbym tu Any Second Now w wersji instrumentalnej.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
stripped

Post 17 kwie 2021 21:21

@Dragon - Rzecz w tym że ja bym go nie wywalał bo już przywykłem że jest chociaż 1 slot na balladę Marta i ten moment jest potrzebny na płycie, poza tym B-sidem jest instrumental Any Second Now i to pasuje. Przyznam szczerze że jesli o mnie chodzi to pierwszego kandydata do wywalenia widzę dopiero na płycie Black Celebration i to tak na siłę trochę. Ale dam się innym wypowiedzieć, może mają inne pomysły.

@Czez - ale nie o tym jest temat. Temat jest jaki numer albumowy czy nawet taki który był singlem lepiej by działał jako b-side. O potencjalnych singlach były 2 inne tematy (jeden jako dyskusja w dziale Dyskografia i drugi jako najlepszy kandydat na singiel w dziale Rankingi).
Awatar użytkownika
Dragon

Post 17 kwie 2021 22:06

Ale Speak jest pierwszy, na Broken ballady Marta nie ma, ten typowy dla zespołu szkielet płyty się jeszcze kształtuje dopiero. Zresztą tutaj głównym szefem jest Vince, tym bardziej nie mam problemu, by z tą drobiną pokombinować i zmienić jej miejsce. ;)

Mówiąc szczerze ja jedynie zmniejszyłbym trochę listę utworów na Delcie, może też drobne zmiany zaproponowałbym w SOTU - i tyle z mojej strony jeśli chodzi o ten temat.
Awatar użytkownika
Hien

Post 17 kwie 2021 23:43

Od rana się zastanawiam co by tu napisać o S&S. Z jednej strony mamy Just Can't Get Enough, What's Your Name, I Sometimes Wish, z drugiej Photographic, Tora Tora Tora, Puppets.. a jednak to się jakoś klei. Jedyny numer, który na tej płycie odstaje już jest b-side'em. To jest w ogóle trudny temat, bo po tylu latach nie wiem czy potrafię jakieś numery z płyty wyrzucić jako kompletnie nie pasujące.
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 17 kwie 2021 23:53

Poczekaj aż dojdziemy do MFTM. :D
Awatar użytkownika
Hien

Post 18 kwie 2021 00:34

MFTM do tego tematu właśnie nie pasuje kompletnie, bo tam wszystko jest b-sidem i nie jest. To jest po prostu DM best of 87.
Awatar użytkownika
stripped

Post 18 kwie 2021 15:36

Powiem tak, dla mnie pierwszym ewentualnym kandydatem na b-side byłoby dopiero Sometimes z Black Celebration. Na przykład jako strona B do AQOT. Ale to i tak na upartego bo album ma zdaje się raptem 41 minut więc nie byłoby sensu go jeszcze obcinać. Ale trzy kawałki Marta z rzędu na albumie to dużo (rekord) a Sometimes ze swoim minimalistycznym aranżem i krótkim czasem trwania (niecałe 2 min.) czyni go dla mnie miniaturką doskonałą na stronę B jakiegoś singla.
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 18 kwie 2021 16:08

Nawet nie wiem za bardzo, co tu napisać, mnie Speak & Spell wydaje się całkiem poukładany, najmniej chyba faktycznie pasuje Any Second Now, ewentualnie Big Muff. Just Can't... przez to, że zamyka płytę, daje się łatwo zapamiętać. Nie wiem, czy w ogóle jest potrzeba coś zmieniać.
Awatar użytkownika
stripped

Post 18 kwie 2021 16:11

Ok, luknij inne albumy i daj znać xzy coś przychodzi do głowy
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 18 kwie 2021 16:47

Martyr mógłby być B-side'em Suffer Well. :mrgreen:
A poważniej: to się chyba zaczyna od The Singles 81>85, tam może by się coś znalazło. Zastanowię się i napiszę, jak mi coś przyjdzie do głowy, bo na takim CTA czy SGR też chyba niczego takiego nie ma.
Awatar użytkownika
stripped

Post 18 kwie 2021 17:23

Dobrze kombinujesz bo ja też myslalem to samo o Martyrze :D

Mi tak prosto z głowy przychodzi:

Little Soul (jako np. B-side do Peace)
My Little Universe (jako B-side do Soothe My Soul czy Should Be Higher)

W przypadku SOFAD np. najbardziej odstający numer już był b-sidem (One Caress na stronie B singla I Feel You)

Z Violatora wyrzuciłbym Sweetest Perfection bo nie pasował mi nigdy do albumu a lepiej by zabrzmiał na stronie B np. Personala.

Poorman od początku uważałem za świetny potencjalny B-Side do Where's The Revolution.

Little 15 byłoby moim zdaniem fajnym B-sidem dla Behind The Wheel.

Lilian też srednio pasuje na PTA i wystarczyłoby jej być B-sidem dla Johna.
Awatar użytkownika
Hien

Post 18 kwie 2021 17:29

Ja, tak jak pisałem już Mudżynowi, mam problem z definicją b-side'a jako kawałka niepasującego, odstającego, bo imo to nie jest żadna reguła i nie zawsze takie są powody lądowania kawałków poza albumem. Wydaje mi się, że DM dosyć dobrze rozporządzali materiałem i większość z tego co znalazło się na płytach, zasłużyło na to, czy ze względów płynności flow płyty, czy ze względów jakościowych, czy innych. To nie jest scenariusz jak w Porcupine Tree, że kompilacja b-side'ów jest lepsza niż większość albumów w dyskografii. Z typami Mudżyna nie zgadzam się kompletnie, uważam że te kawałki doskonale pasują do tych płyt, a w części przypadków są wręcz ich ozdobami.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 18 kwie 2021 18:32

W pełni zgadzam się z Hienem i w kwestii MFTM jak i samego podejścia do stron B.

MFTM jako właściwie produkcja kompilacyjna wymagałaby totalnego zamieszania, co udowodniła pośrednio nasza zabawa w układanie własnych wersji płyt. W tym przypadku na pojedynczych wymianach nie mogłoby się skończyć.

Z b-side'ami problem jest jeszcze większy. W ogóle trzeba byłoby zacząć od tego, na jakiej zasadzie te numery nie pasują. To po pierwsze. Po drugie ta dyskusyjna zasada niepasowania do płyty. Równie dobrze można w Violatora wszczepić taki szkielet jak na Ultrze, czyli parę utworów przerywanych instrumentalami. Znalazłoby się miejsce i dla Sibeling i dla Memphisto, które w oryginalną koncepcję nijak się wpisują. Kwestia podejścia.

Little Soul? Idealnie tonuje tempo płyty z tym swoim bossanova zacięciem. My Little Universe? Jeden z tych numerów, przez które Deltę można odbierać nie tylko jako ten lekko smęcący, balladowy, powolny krążek bluesowy. I miejsce na płycie też idealne, ta techno wariacja pod koniec świetnie jest zestawiona z tym sennym początkiem Slow. Sweetest Perfection? Jeden z numerów, którzy w ogóle produkcyjnie się nie zestarzał i stanowi jedną z perełek do odkrywania po zapoznaniu się z singlami. Też uważam, że te typy mocno chybione.

Pogłówkowałem wcześniej jeszcze nad tym i ja bym co najwyżej... dołożył strony B, szczególnie sięgając po Violence i All by Themselves. Ten pierwszy to można byłoby i na płytę wsadzić zamiast mhocznego If You Want.
Awatar użytkownika
stripped

Post 18 kwie 2021 18:36

/thread