Ulubiony vs. Najlepszy

Czy Twój ulubiony utwór jest wg. Ciebie również tym najlepszym w wykonaniu Depeche Mode?

Tak
2
33%
Nie
4
67%

Liczba głosów 6
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Re: Ulubiony vs. Najlepszy

Post 10 mar 2021 17:30

No właśnie miałem pytać, czy uwzględniamy wersje singlowe. Jak nie, to też odpuszczam BTW.
Stawiam na NLMDA, TTYS i Strangelove.
Little 15 lubię za przepiękną melodię, ale jednak to za mało na The Best.

ps. I wyszło nam, że SGR jest lepsze od BC. :roll:
Awatar użytkownika
Hien

Post 10 mar 2021 18:00

shodan pisze:
10 mar 2021 17:30
Nie prawda. Na Black Celebration nie ma słabego utworu. To jest doskonały album jako całość. SGR natomiast ma kilka naprawdę przełomowych kawałków, ale ma kilka słabizn i dwa gówna. Więc ostatecznie BC wygrywa.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 10 mar 2021 18:09

Ja generalnie popieram i AQOL, i Shake'a (bardziej ten pierwszy utwór).
Zgadzamy się chyba wspólnie, że Sometimes, It Doesn't Matter Two, World Full Of Nothing, Dressed In Black i Newdress mogą trafić co najwyżej na listę ulubionych utworów (jeśli ktoś je za takie ma)?

MFTM:
Never Let Me Down Again - potężnie brzmiący (świetne są te sample) utwór, który obrósł już legendą; ciekawy, wieloznaczny tekst Martina - z pewnością jeden z faworytów z tej płyty
The Things You Said - jeden z najlepszych utworów, klimat, tekst, melodia, cymbałki, wszystko gra
Strangelove - tylko, gdybyśmy uwzględnili wersję singlową; albumowa bez szans
Sacred - trochę mało wyrazisty utwór
Little 15 - nie wiem, co bym w nim poprawił, ale ten podkład jest trochę nużący
Behind The Wheel - tylko, gdybyśmy uwzględnili wersję singlową; albumowa bez szans
I Want You Now - średnio mi się widzi
To Have And To Hold - to jest chyba zbyt ponure, moim zdaniem zupełnie się nie nadaje
Nothing - fajny, bujający kawałek, zawsze mi się tekst podobał,
Pimpf - nie wiem, czy to będzie kontrowersyjna teza, ale nad większością instrumentali nawet bym się nie zastanawiał ;) ten ma dodatkowo wątpliwe "walory" w postaci "ooo, yyy"
Pleasure Little Treasure - podobnie jak Nothing, tylko jeszcze bardziej bujający, lekki, rozrywkowy, dużo ciekawszy od tych wszystkich poważnych i posępnych kawałków
Route 66 - raz, że to cover, dwa, że chyba nie ma tu zbyt wielu zwolenników; Mart najbardziej się tu upodobnił wokalnie do Dave'a

Ostatecznie: NLMDA, TTYS, Nothing, Pleasure, Little Treasure, a nawet R66, jeśli go uwzględniamy
Awatar użytkownika
Hien

Post 10 mar 2021 18:19

Jeśli nie uwzględniamy remixów, to coverów tym bardziej. Utwór jest świetny, wersja DM też, ale to jednak cudza piosenka.

Powiem Ci, że mnie Melki rozjebales tym Pleasure Little Treasure. Lubię bardzo tę piosenkę, ale gdzie ona wśród najlepszych?
Awatar użytkownika
slick
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 10 mar 2021 18:35

Hien pisze:
10 mar 2021 18:00
shodan pisze:
Nie prawda. Na Black Celebration nie ma słabego utworu.
Black Day to mroczne gówno. Odkąd słucham DM, ten kawałek przesłuchałem „półtora raza”. Raz w całości i drugi raz na chwilę. :co:
Awatar użytkownika
Hien

Post 10 mar 2021 18:36

Dla mnie to bonus i się nie liczy.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 10 mar 2021 18:38

Black Day bym nie liczył, tak jak Breathing In Fumes; skoro nie liczymy coverów, to ok. Musiałem gdzieś przegapić info o tym.

Z tym Pleasure, Little Treasure to oczywiście żart, zapomniałem dodać emotki :lol:
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 10 mar 2021 18:53

Black Day jest cudne ❤️

MFTM:

Never Let Me Down Again
The Things You Said
Strangelove
Behind The Wheel
Nothing

Ja z tych co nie dzielą utworów na albumowe i singlowe, przecież te numery to z grubsza ta sama kompozycja i ten sam tekst.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 10 mar 2021 19:08

Malkolit pisze:
10 mar 2021 18:38
Musiałem gdzieś przegapić info o tym.
Nie przegapiłeś, bo nie było infa. Może to tylko dla mnie oczywiste, że wybierając najlepsze utwory DM, nie bierzemy pod uwagę utworów, które nie są DM xD
stripped pisze:
10 mar 2021 18:53
Ja z tych co nie dzielą utworów na albumowe i singlowe, przecież te numery to z grubsza ta sama kompozycja i ten sam tekst.
Zależy. Jeżeli autorami wersji singlowych są dm, to spoko, ale jeśli autorem jest ktoś inny, a wersje tak się różnią, że to prawie inne utwory (np In Your Room, czy właśnie BTW), to jednak czułbym się nieswojo przypisując zasługę DM. Ale ja, to ja.
Awatar użytkownika
shodan

Post 10 mar 2021 19:24

No jak z tym BTW, bo singlowy przecież to nie lada majstersztyk.
Awatar użytkownika
stripped

Post 10 mar 2021 19:41

No i singlowy różni się bitem, plus pojedynczym synthem. Ale cała atmosfera kawałka, to jak się nabudowuje paranoicznie że tak powiem to zasługa DM.
Awatar użytkownika
Hien

Post 10 mar 2021 20:13

Zasługa, ale jeśli dało się utwór zaaranżować lepiej, to nie może u mnie dostać 100%. Wiele kawałków, które u mnie otarły się o best, być może przeszłoby gdyby wersja była lepsza. Np Strangelove liczyłbym wersję singlową, bo to było 100% DM. Nawet bardziej niż albumowa, bo tam wykorzystali elementy z remiksu Millera, ale zrobili to świadomie więc oczywiście też wliczam.
Awatar użytkownika
shodan

Post 10 mar 2021 20:31

No dobra, jak nie braliśmy pod uwagę singlowego Strangelove, to dla BTW też nie ma co robić wyjątku.
Można ewentualnie na koniec zrobić osobne głosowanie na najlepsze single (nie mylić z ulubionymi). :D
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 10 mar 2021 20:35

Hien pisze:
10 mar 2021 18:00
shodan pisze:
Nie prawda. Na Black Celebration nie ma słabego utworu. To jest doskonały album jako całość. SGR natomiast ma kilka naprawdę przełomowych kawałków, ale ma kilka słabizn i dwa gówna. Więc ostatecznie BC wygrywa.
Niewątpliwie Black Celebration jako całość jest lepsza od Some Great Reward, bo płynie od początku do końca, a jej poprzedniczka jest dość rwana, co chwila wyhamowuje. Na pewno jednak SGR ma bardziej wyraziste single, taki AQOT zostaje w tyle za PAP czy M&S, nawet jeśli jest ogólnie lepszym kawałkiem. Chętniej też posłucham Sometimes niż If You Want.
Awatar użytkownika
shodan

Post 10 mar 2021 20:42

Melki piszesz dokładnie na odwrót, niż ja myślę. :P
Awatar użytkownika
stripped

Post 10 mar 2021 20:45

Róbcie jak uważacie z tymi singlami. Miałem na myśli że ja nie mam tego problemu co Wy bo dla mnie obie wersje są równie dobre tylko każda ma swoją funkcję którą spełnia w 100% (mam tak ze Strangelove, Behind The Wheel, In Your Room, Useless, Freelove).

Dla mnie to trochę czepialskie już, to są mimo wszystko utwory z ich dyskografii, no ale zaraz powiecie że skoro tak to trzeba wszystkie remiksy brać pod uwagę. I przyznam Wam rację. Bo w sumie to dlaczego nie. Skoro są najlepszymi kawałkami w ich dyskografii.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 10 mar 2021 20:53

Singlowa wersja Behind The Wheel jest gorsza. ;) Odwrotnie mam w przypadku Strangelove.

Nie chce mi się rozpisywać o tej płycie, mój stosunek do niej jest dość znany po takim czasie. Hien zaproponował Little 15 i to jest jeden z ciekawszych wyborów, ja bym się na niego zgodził.

Czyli wybieram Nevera tak jak poprzednio i Little 15. Dołożyłem jeszcze The Things You Said, pierwszy taki wyróżniający się numer Martina zbudowany z niewielu elementów - ale efekt piorunujący.
Awatar użytkownika
stripped

Post 10 mar 2021 21:19

Little 15 imponuje wpływem Alanowej produkcji i to tyle. Lirycznie mnie nie przekonuje.

Wypowiedzcie się na temat remiksów. Bo ja nie widzę powodów by je odrzucać, podobnie jak coverów.
Awatar użytkownika
Hien

Post 10 mar 2021 21:30

Ja uważam, że jeśli oceniamy najlepsze utwory DM, to pod każdym kątem, również tekstowym i kompozycyjnym. I to IMO wyklucza covery, bo to po prostu nie jest robota DM. Nie oni mieli napad mega inspiry i skomponowali So Cruel, więc nie wiem z jakiej paki miałbym brać ten numer po uwagę. Taka jest moja opinia. Remiksów nie biorę pod uwagę. Cudzych, z powodów wymienionych wyżej, a tych autorstwa Dm, bo jednak każdy utwór ma jakąś wyjściową, podstawową wersję i to ona stanowi ten utwór. Zaraz zaczniemy głosować na różne remiksy i wersję tych samych kawałów i zrobi się mega burdel. Ale mówię za siebie, jak chcecie głosować na remiksy, to spoko.

W takim razie przechodzą Never, Things U Said, Nothing i Strangelove. Little 15 i BTW dostają za mało żeby przejść. Jaram się, że przyszło Nothing, myślałem, że nikt nie zagłosuje.

Aktualna lista:

Photographic
Leave In Silence
Everything Counts
Pipeline
Blasphemous Rumors
Somebody
Master & Servant
Shake The Disease
Stripped
Black Celebration
Never Let Me Down Again
Strangelove
The Things You Said
Nothing
stripped pisze:
10 mar 2021 21:19
Little 15 imponuje wpływem Alanowej produkcji i to tyle. Lirycznie mnie nie przekonuje.
Ja tego Alana za bardzo nie słyszę. Równie dobrze to by mogło być solo demo Martina.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 10 mar 2021 21:32

Znaczy ja bym odrzucał wszystkie remiksy poza tymi, które wypuszcza zespół w ramach wypuszczenia singla. Reszta to już jest bliżej lub dalej idąca wariacja nt. danego utworu.

Cover to już jest wariacja utworu, ale ten odmienny pomysł należy do zespołu. Dlatego ja je też bym uwzględniał.