Best of Forum

Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 27 maja 2022 22:21

Kurde, melczet, to na pewno forum o szachach a nie jakaś debatawka? XD
Nie wiem ile tam przebywa typa i tak dalej, ale dziwi mnie to szczerze, bo ja tam zarządzam sobie jedną grupą na fejsiku, gdzie członków jest jakieś 7 koła może z kilka razy kogoś wywaliłem za pieprzenie skrajnych głupot
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
Awatar użytkownika
Hien

Post 27 maja 2022 22:27

Melki to chyba na czacie moderuje. Fora już nie istnieją.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 27 maja 2022 22:28

Wszystkich tych typów wywaliliśmy po raz kolejny, aż tak wielu łobuzów to znowu nie ma. Jeszcze plagą są używający kompa do gry.
Generalnie jednak większość dyskusji jest na poziomie.
Czaty i discorda moderuję. Sporo u nas młodzieży, więc spory bywają ogniste. Właściwie to ja jestem stary dziad w porównaniu z wieloma innymi ludźmi :lol:.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 27 maja 2022 22:41

Debatawka to jest przedstawicielka najgorszego raczyska internetu, już lepiej wycinać jakichś przegrywów na czacie
Awatar użytkownika
mintaj

Post 27 maja 2022 23:40

Lykke Li - No Rest For The Wicked

To jest w sumie dobry przykład na to, że ocenianie waszych wrzut na szybcika nie ma sensu i że trzeba trochę odczekać, wrócić do nich na spokojnie i takie tam. Po pierwszym razie chciałem ten utwór zdissować, przekląć i złorzeczyć argumentując to tym, że osłuchałem się tego typu popu w tej zabawie tak dużo, że nim rzygam. I może trochę tak jest, ale jak tak teraz sobie wracam, to zadaję sobie pytanie: no i co kurfa z tego? xD Ładna piosenka taka o. Raczej nie mam szczególnej ochoty na to, by teraz nadrabiać twórczość pani Li (znam tylko jeden wiadomy hicior, który lubię), ale nie ma co się czepiać.

Vangelis - Memories of Green

Z Vangelisem mam bardzo podobny przypadek co kolega Drenda-Musiał - szanuję, doceniam etc., ale za wiele to nie znam. Na święta 2010 dostałem w ramach prezentu od brata dość losowo jego składankę best of - co było dość dziwne, bo ani ja nie byłem jego fanem, ani on tym bardziej. xD Spodobała mi się, ale ofc nie na tyle, bym poznawał coś innego poza słynnym soundtrackiem do Blade Runnera. To chyba jedna z bardziej uniwersalnych płyt, bo nie znam nikogo, kto by ją dissował, przeklinał czy złorzeczył.
Nie wiem generalnie skąd wyście wzięli pomysł, by stwierdzić, że ta muzyka nadaje się jako soundtrack do jakiegokolwiek programu telewizyjnego xD - tu się stanowczo za dużo dzieje i za dużo tu emocji, by potraktować to jako tło pod cokolwiek. Znaczy się ja wiem, że niby TVP kiedyś wykorzystywała często Tangerine Dream w swoich programach itd., ale ciągle to mi nie pasuje.
Słyszę tu za to dużo smutku, melancholii i - jakkolwiek to zabrzmi - kunsztu, bo jednak trzeba mieć talent, by stworzyć taki klimat bądź co bądź oszczędnymi środkami. Muszę w końcu nadrobić ten film (tak, nie oglądałem - jak na kogoś po kulturoznawstwie generalnie nie widziałem zbyt wielu klasyków kina xD), acz i w oderwaniu od niego jest świetny. Zwycięzca kolejki, łot co.

Vangelis - La petite fille de la mer

Ciężko pisać o drugim utworze Vangelisa bez porównań z poprzednim. Szczerze mówiąc, trochę dissuję, przeklinam i złorzeczę na samego siebie, bo ciężko mi tu coś napisać bez popadania w banały - też jest smutno i melancholijnie, na moje ucho to znacznie smutniej. I klimat jakiś inny, zamiast dystopijnej wizji przyszłości panuje tutaj bardziej… no cjhciałem napisać klimat śródziemnomorski, ale jakoś mi to nie pasuje. xD No w każdym razie kojarzy mi się z jesienią i Grecją. Oraz trochę z soundtrackiem do pierwszej części gry Professor Layton na NDSa. A to są raczej miłe wspomnienia (chyba, bo w Grecji nie byłem).

Sandra - Don't Be Aggressive

Melczet z tą Sandrą zaskoczył mnie tak jak ja z Lamarem czy zima drogowców. Ale nie będę tego kawałka dissował, przeklinał i złorzeczył. Nie wiem, ja to zaryzykuję tezę, że typiara jest trochę niedoceniania, bo odnoszę wrażenie, że dla wielu ludzi jest jakimś few hits wonder i jej sluchanie w wielu kręgach może uchodzić za coś a'la guilty pleasure. Acz propsik dla melczeta za wybór czegoś mniej oklepanego.
Bardzo dobra piosenka - ot, tak po prostu. Szczerze mówiąc trochę mnie zaskoczyła ta ciekawostka z samplowaniem MA i może to przez nią, a może przez fakt, ze moda na triphopowe brzmienia pojawiła się w muzyce popularnej parę lat później byłem pewien, że to rzecz przynajmniej z późnych 90sów, jeśli nie bliższych współczesności czasów. Bardzo fajne brzmienie generalnie i słyszę tu spoko produkcję i parę fajnych patentów brzmieniowych. Daję okejkę.

Helene Segara - Elle, tu l'aimes

Intro lekko mnie zryło - miałem to dziwne uczucie słyszenia czegoś co znam, ale nie pamiętam skąd i co to. Po chwili mnie olśniło, że te bębny brzmią jak Tan Kultu xDD Po tym szoku już reszta kawałka nie zrobiła na mnie szczerze mówiąc żadnego większego wrażenia. Ot, nie wiem, jakoś tego nie czuję - dla mnie to brzmi trochę jak jakaś orientalna Celine Dion czy inna muzyka do serialu telewizyjnego, z gatunku tych, które dissuję, przeklinam, złorzeczę. Raczej nie widzę siebie słuchającego tego na co dzień.

Brian Eno - And Then So Clear

Ehhhh tyle Eno fajnej muzy nagral w latach 70 i 80, to dev wynajduje jakieś cholera wie co. xD
I o ile muzycznie to się to nawet broni (dobrze czytać czasem wasze recki, bo te skojarzenia z Hopkinsem miałem gdzieś z tyłu głowy, ale jakoś nie powiązałem, że to brzmi jak on), tak ten wokal to wszystko masakruje. Może i vocoder przy odpowiednim użyciu brzmi spoko, ale tutaj mi pasuje jak pięść do nosa i dosłownie wszystko masakruje. Nie wiem czy się śmiać zcy dissować, przeklinać i złorzeczyć, bo serio zarżnięto porcję fajnej muzyki, która w innych warunkach byłaby wysoko :(

Także ten… w sumie jak zwykle okazało się być nie tak źle. Vangelisy wygrywają, Sandra daje radę, Lykke Li w suuumie też, tylko ta Helena i Eno odstają, ale i summa summarum jest spoko. Jestem w miarę ukontentowany.
PACZKA
Awatar użytkownika
Hien

Post 27 maja 2022 23:55

Ej Mentos, ale obejrzyj sobie Blade Runnera i nie mówię tego jako fellow kulturoznawca, tylko zwykły typ, który lubi sobie obejrzeć spoko film czasami xd (właśnie skończyłem jakiś tani horror na jedynce, nie żałuję)
Ja mam spore zaległości jako filmoznawca, nigdy ojca chrzestnego nie oglądałem, żadnej części. Planuję to zrobić, ale mi się nie spieszy.
mintaj pisze:
27 maja 2022 23:40
olśniło, że te bębny brzmią jak Tan Kultu xDD .
Skisłem
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 27 maja 2022 23:57

Mnie niezmiennie bawią teksty typu: "jakbyś zapodał ten albo tamten utwór tego wykonawcy, to by było coś".
To tak jakby ktoś na forum innego zespołu przy bliźniaczej zabawie i wrzutce DM biadolił - "jakbyś zapodał ETS albo PJ, to byś wygrał kolejkę". :roll:
Awatar użytkownika
mintaj

Post 28 maja 2022 00:43

Ej Mentos, ale obejrzyj sobie Blade Runnera i nie mówię tego jako fellow kulturoznawca, tylko zwykły typ, który lubi sobie obejrzeć spoko film czasami xd (właśnie skończyłem jakiś tani horror na jedynce, nie żałuję)
Ja mam spore zaległości jako filmoznawca, nigdy ojca chrzestnego nie oglądałem, żadnej części. Planuję to zrobić, ale mi się nie spieszy.
Domyślam się, że jest spoko, jest na długiej liście filmów, które chciałem oejrzeć, ale nie obejrzałem, bo coś tam coś tam. Ale tak teraz patrzę to widzę, że na tym diabolicznym netflixie jest dostępny do końca maja, więc akurat spoko czas aby nadrobić.
Ja nadal nie obejrzałem Gwiezdnych Wojen poza tym osławionym Holiday Special, który obejrzałem w któreś święta xd
Mnie niezmiennie bawią teksty typu: "jakbyś zapodał ten albo tamten utwór tego wykonawcy, to by było coś".
To tak jakby ktoś na forum innego zespołu przy bliźniaczej zabawie i wrzutce DM biadolił - "jakbyś zapodał ETS albo PJ, to byś wygrał kolejkę". :roll:
No jakby ktoś zapodał w takiej zabawie Martyra, to też bym tak napisał
PACZKA
Awatar użytkownika
shodan

Post 28 maja 2022 00:53

Chodzi mi o to, że każdy sobie sam wybiera najlepsze utwory danego wykonawcy (zazwyczaj hity, które jedynie zna) nie zważając na to, że ktoś ma jednak inne preferencje niż oczywiste, wszystkim znane hity.
To tak jakbym ja, totalny greenhorn w temacie Vangelisa napisał do Hiena - "jakbyś zapodał Rydwany ognia, to byś wygrał, a tak to jest słabo".
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 28 maja 2022 02:00

shodan pisze:
27 maja 2022 23:57
Nie chciałem tu wrzucać In The Heat of the Night, chociaż samo się to nasuwa, poniekąd właśnie dlatego - żeby nie wrzucać odpowiednika Personala w przypadku kogoś, kto tych przebojów miał bardzo dużo. Wolałem czegoś mniej oczywistego poszukać.
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 28 maja 2022 09:20

Czołobitnie biję czołem Panowie i dodałem brakującą reckę. Wybacz Melki za ten kwas :(
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
Hien

Post 28 maja 2022 09:56

To co, podsumowanko. Stworzyliśmy z Dragonem #teamvangelis - crossover, na który nie zasłużyliście, i jestem zadowolony z odbioru tych kawałków. Mam nadzieję, że nikt tu nie wciskał kitu pisząc, że sięgnie po płyty Greka (jak to Dragon po sportowemu pisze). Pewnie wszyscy wciskali i nikt nie sięgnie, ale nadzieja umiera ostatnia.
Reszta kokejki była spoko, mimo różnorodności stylistycznej miała wspólny vibe.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 28 maja 2022 10:03

Różne klimaty kolejki, ale tez zupełnie rożne poziomy wrzutek. Do przodu Lamar i Vangelis, po tej serii jak ktoś nie sprawdzi chociaż jednej płyty Warufakisa, to można śmiało uznać to za kompromitację roku. Reszta mniej lub bardziej ok rzeczy, poza Eno oczywiście.
Awatar użytkownika
shodan

Post 28 maja 2022 10:06

Dobra kolejka. Nawet ten Lamar z trochę innym wokalem byłby dobry.
Odbiór Segary też spoko.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 28 maja 2022 10:06

Kompromitacji nie będzie i wszyscy sprawdzimy... jak tylko wrzucicie jakiś jego album do bestki ;(

Powolutku zbliżamy się do końca 25tki, liczę że poziom będzie tylko lepszy
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 28 maja 2022 10:15

Drenda-Musiał pisze:I to dosłownie, gdyż sampluje COŚ ZNANEGO (nie będę robił spoilera za Golasa)
Jeśli wszyscy myślicie o MA to trochę beka bo to nie to, oryginalny sampel wjedzie ale nie szukajcie teraz, nie psujcie sobie zabawy jeśli nie znacie. Choć fakt faktem to dzięki nim najbardziej może w popkulturze ten sampel zaistniał, u nas samplowała to nawet Shazza ;(

https://youtu.be/2hTy3Omiq6g
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Dragon

Post 28 maja 2022 10:22

Zastanawialem się gdzie my to MA słyszeliście xD
Awatar użytkownika
mintaj

Post 28 maja 2022 10:56

W dupie buahahaha

Ja tylko mogę powiedzieć, że spodziewalem się mniej więcej takiego feedbacku jaki otrzymałem, może tylko liczyłem na to, że Drendofil się pozna, ale jak nie ruszyło to co zrobisz Bożenko, jak nic nie zrobisz. O waszych wrzutach napisałem niedawno, to się powtarzać nie będę xd
W następnej kolejce wrzucę dokładnie to, czego się moglibyście po mnie spodziewać :)
PACZKA
Awatar użytkownika
Hien

Post 28 maja 2022 11:04

Czyli jakiś band, który Ci 10 lat temu polecił ktoś z jakiegoś kręgu, i w sumie gardzisz zespołem, ale kojarzy Ci się z piciem na miasteczku studenckim, więc w sumie jest super? XD
Awatar użytkownika
mintaj

Post 28 maja 2022 11:07

Nie, to co ostatnio polecił Borys Dejnarowicz na swoim blogasku
PACZKA