Best of Forum

Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Re: Best of Forum

Post 25 mar 2022 08:31

Malkolit pisze:
24 mar 2022 17:33
shodan pisze:
24 mar 2022 16:41
Niemożliwe to są Twoje opóźnienia w reckach. :D
Ja wrzucę swoje późnym wieczorem. :)
Ja mu jednak pier*olnę ;(
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 25 mar 2022 10:49

Przeczytałem to głosem Machulskiego xD
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 25 mar 2022 11:29

Swoją drogą, czy tylko ja byłem tak tępy, że ni cholery nie skumałem o co cho z tą sceną w filmie?
prostytutka, oni wcześniej w ogóle się w tym filmie nie pojawiali poza jakąś sceną w knajpie, a potem przyjeżdzają randomowo wkurzeni pod jakiś most i straszą Franza, pieprząc coś o sekretarce i teczce Starzyńskiego, a potem wątek się urywa i siusiak i cześć xd
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 mar 2022 11:31

Trochę jak wątek recenzji w tym temacie
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
stripped

Post 25 mar 2022 11:31

Mentos wrzuć recki to Ci powiem o co chodziło xd
Awatar użytkownika
devotional

Post 25 mar 2022 11:55

Hien pisze:
25 mar 2022 11:31
Trochę jak wątek recenzji w tym temacie
I w każdym innym bestkowym właściwie też xD
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 25 mar 2022 18:58

Przyznać muszę, że kolejka jakoś wybitnie nie zapadła mi w pamięć - to chyba nie są ostatnio moje klimaty. Ja jednak bardzo emocjonalnie podchodzę do muzyki i jeśli nie jestem w nastroju na coś, to potrafię całymi miesiącami nie podchodzić do ciekawych nawet kawałków ;(

Thief 3 - South Quarter Soundtrack

Taki ambient, niewiele się dzieje, muzyka sobie leniwie płynie - nie wiem za bardzo, co napisać, bo brakuje mi punktów zaczepienia ;( Aha, nie muszę w takim razie dodawać, że gry nie znam ;( Klimat taki dosyć złowieszczy, jak napisał shodan, trzymający w napięciu, jak oglądam nagrania na Youtube, to muszę przyznać, że coś w tym jest, ale to musiałbym chyba wkręcić się w grę, żeby to poczuć; słychać dźwięki tła, może nawet fajną to ma aurę, ale... no właśnie, nie wszedłem do środka i tylko oglądam z zewnątrz; ;( kurczę, za dużo słucham/oglądam czyichś propozycji, a moje własne pomysły stoją jak wraki na pustyni ;(

Julia Marcell - Andrew

Tu powiem krótko: słucham w pracy radia, w którym grają pełno podobnego polskiego popu, którego większość mi się nie podoba, wręcz drażni. Sposób śpiewania tych pań, tematyka tych piosenek, no, to kompletnie nie moje klimaty (a zwykle nie pamiętam nawet, kto śpiewa, bo tych piosenek zwykle nie odróżniam, dla mnie większość z nich brzmi niemal identycznie. Muzyka muzyką, ale wokalistki są nie do zniesienia. "Drogi e-mailowy bocie z Amazonu" - :evil: - ech... :/ . Sorry, ale te wszystkie Karmen, Andrew itp. działają mi na nerwy, dobrowolnie nigdy bym tego nie włączył :co:

Television - Guiding Lights

Nazwę słyszałem już kilkukrotnie, kojarzyło mi się z nową falą z przełomu lat 70. i 80., ale nigdy, w przeciwieństwie do takiego np. Tuxedomoon, nie zabrałem się za tę grupę. Wokal taki kojarzący się z tym właśnie okresem, kawałek zdumiewająco spokojny, spodziewałem się czegoś znacznie ostrzejszego i bardziej ponurego, a to jest dość pogodne. Elegancko jest, nieco melancholijnie, ale bez przesady, jestem ciekaw, jak wygląda (czy raczej: brzmi) ta agresywniejsza część twórczości Television. Fajne, miłe dla ucha brzmienie (bez gitarowego jazgotu i bez tej "surowości", czy jak to się tam nazywa, a co przeważnie zniechęca mnie do słuchania).

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Senny wokal, z całego tekstu najbardziej zapamiętałem "nobody knows", które kojarzy mi się z pewnym horrorem klasy Z ;( Spokojny kawałek, w miarę spokojny rytm, takie trochę filmowe smyczki, trochę mi się skojarzyło z jakąś ścieżką dźwiękową do, nie wiem, podróży czy nawet filmu drogi (początek!) czy nawet kryminału. Spokojny kawałek, ta elegancja w tytule przywołuje mi się na myśl sama, nie wrzyna się specjalnie, jest ok. Bardzo przyjemny wokal, ciekawe, jak wypada w większej dawce lub w innym stylu?

Peacock Palace - Like a snake

Tu zapamiętałem najbardziej wrzynający się w głowę refren i pociągającą początkową gitarową sekwencję, która świetnie wprowadza w numer i towarzyszy przy całym odsłuchu. Śmieszne, ale zupełnie inaczej zrozumiałem ten tekst niż on faktycznie brzmi, ach, ten urok angielskiego ;( W końcówce babka chyba wchodzi w zbyt wysokie rejestry jak dla mnie, to zabawne, bo w całej masie innych piosenek mi to nie przeszkadza, może muszę się przyzwyczaić, a to zachęca do kolejnych odsłuchów. Fajna linia wokalu. Dosyć to dynamiczne, a w pierwszej chwili wydawało mi się, że nie, dobrze jest, jak jest, może być.

Micachu & The Shapes - Turn Me Well

Dźwięk włączonego na początku odkurzacza to z całą pewnością najpiękniejszy moment całej kolejki :mrgreen: Dalej to się zaczyna jak kolejna część Punished For Being Born no-man, ale na szczęście rozwija się w coś innego. Wokal na pierwszym planie, efekt na wokalu robi dość przerażające wrażenie (nie wiem tylko, czy to dobrze, czy to źle), kojarzy mi się z początkami lat 90. jest w tym coś shoegaze'owego. Nerwowy rytm, dość agresywna piosenka, ta "błagalność" przechodzi w takie jakby narzucanie się ze swoją wizją, po kilku odsłuchach więcej może faktycznie ryć banię. Domyślam się, że tego rodzaju klimat można nieźle podkręcić i wychodzi z tego potężny, emocjonalny huragan. Dobrze się słucha, jestem za.

Nie no, chyba nie jest tak źle, jak pisałem na początku; w zasadzie tylko ta Marcell mi się nie podoba.
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 mar 2022 19:25

Malkolit pisze:
25 mar 2022 18:58
Thief 3 - South Quarter Soundtrack
prostytutka następny. Nie ma takiego wykonawcy!
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 25 mar 2022 19:28

Malkolit pisze:
Jezu, jakie to jest pretensjonalne, jak wredny, cyniczny babsztyl, co pozjadał wszystkie rozumy
Punch zabawy już znamy, chyba że szanty ktoś wrzuci. :o
Awatar użytkownika
devotional

Post 25 mar 2022 19:39

Masz to jak w banku xD
Awatar użytkownika
Dragon

Post 25 mar 2022 19:48

Trudno będzie przebić "cynicznego babsztyla", ale już rozgrzewam klawiaturę xD
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 mar 2022 20:04

No to jadymy z tym śledziem!
Jak zawsze ostatni, ale nurtuje mnie, że od pewnego czasu jestem u deva wiecznie drugi - normalnie jak jakiś Jan Paweł....

Eric Brosius – South Quarter

trzy thief trzy najlepszy

Po tym przezabawnym żarciku mała dygresja okołotematyczna: nigdy nie mogłem się wkręcić w tę serię. Ja wiem, że to jedna z TYCH gier skradankowych, co to im się posągi stawia i w ogóle z marmuru figury, ale wchodziła mi zawsze jak maluch na zaciągniętym ręcznym w błoto. Sam nie wiem czemu, bo generalnie skradać się w gierkach lubię - może to kwestia średniowiecznych klimatów? Nie wiem, może, takiego Hitmana uwielbiam, ale nie wydaje mi się, by tutaj leżał problem, ale nie jestem tu, by kminić moje upodobania gierkowe xD
Anyway, coś wspaniałego! Mroczne, gęste i bez kożucha. Idealny soundtrack do zakradania się do zamtuzów, wyciągania sakiewek ze złotem głupawym strażnikom albo niszczenia pochodni strzałami wodnymi - tak chciałem napisać, nim przeczytałem opis Hienałkowskiego i te wzmiankę o tym, że to był soundtrack do przemieszczenia się po tej "bezpiecznej" okolicy. I generalnie to bym napisał, że już teraz mam zwycięzce tej kolejki, gdyby nie....

Television - Guiding Light

No cóż, Smoku znowu trafił w mój gust. Totalnie. Daję zielony i przymykam oko na sugestię podebrania mi tej płyty do topu albumowego....
Wybitny album, jakąś blisko dekadę temu zasłuchiwałem się w nim na opór, ale nie mogłem się nie jarać usłyszawszy o punkowej płycie, która jest tak punkowa, że brzmi jak wszystko, tylko nie punk. Że niby dziaderstwo i trąci naftaliną? Że niby ZAMULA? Ja po prostu używam określeń SZLACHETNE DZIEDZICTWO, STARZEJE SIĘ JAK WINO oraz PIĘKNIE PŁYNIE...
Nie, ale żarty na bok. Doskonała płyta, miała dość duży wpływ na otwarcie mojego łba na post-punkowe granie w dawnych czasach, nie mogę nie wyróżnić.

Acz Magazine też spoko!

micachu & the shapes - turn me well

Na początku myślałem: E CO JEST, MYŚLAŁEM, ŻE TYLKO JA WRZUCĘ MBV
Ale generalnie.... hmm.. no nie. Dla mnie to brzmi jak wygłup jakichś HIPSTERÓW sprzed dekady. Nie kupuję tego, nie przekonuje mnie wokal, nie jestem w stanie się z nim identyfikować, drażni mnie muzyka, produkcja, wszystko. Aczkolwiek nie widzę jakiegoś podobieństwa do CC, może luuźne gdzieś na zasadzie podobnie brzmiacej elektroniki, ale dla mnie to totalnie brzmi na garażowy coverband Sonic Youth made by hipsteriada sprzed dekady. Swoją drogą, gdybyś mi to podesłał w czasach gdy byłem regularnym offowiczem (w sumie to technicznie nadal jestem xd) to bym się pewnie zajarał, albo chociaż spropsował na bank.

Wybacz czarny bracie, tym razem ty jesteś najsłabszym ogniwem....

Oren Lavie - Her Morning Elegance

Kurczę, to jednak znowu dobra kolejka, jestem wam wszystkim wdzięczni kochani za to ile tutaj dobra podsyłacie generalnie!
Adrian na pewno nie Drenda znowu u mnie punktuje podsyłając muzykę lekką, zwiewną i - może to dziwne połączenie, ale jakoś mi pasuje w kontekście opisywanego utworu - uroczo melancholijną. Ta piosenka sobie ładnie płynie, trafia jednocześnie perfekcyjnie w moją wrażliwość, cudo, miód i orzeszki.

Julia Marcell - Andrew

Kurczę, pamiętam te czasy gdy typiara była na topie, dostawała Paszport Polityki oraz wygrywała jakieś tam nagrody i zdobywała konkursy. Fajny czas to był w moim życiu, jeśli dobrze to ulokowałem w czasie, bo wydaje mi się że to był 2016 rok? Chyba jakoś ta. W swoim czasie jej nie słuchałem, bo wtedy byłem jednak zbyt ALTERNATYWNY na taką muzykę i jeśli już to mógłbym ją dissować ze swoją ówczesną laską, używając słownictwa tak wyszukanego, że shodan by się chyba załamał próbując rozkminić nasz slang...
W sumie to nie wiem, jakieś to takie... nie wiem, ja raczej tak sobie stoję z tą słynną polską alternatywą, znaczy się nie to, żebym jakoś szkalował, jak mam nastrój to czemu nie, ale... no rzadko ten nastrój miewam. Ta muza wydaje mi się zbyt wykalkulowana, te laski śpiewające o tym jak im smutno, gdy naprawdę mają kupę siana, uznanie w branży oraz nagrodę Telekamery nie wydają mi się być szczególnie szczere. Ale jakby tak się wyłączyć i o tym nie myśleć... nie no, nawet niezły pop, ale wątpie, bym kiedykolwiek doszukał się tu tego "czegoś", co by sprawiło, bym się poważniej zainteresował.

Enya - Only Time

Mam dziwne podejście do tej piosenki, bo jednocześnie ją lubię i jednocześnie nie umiem traktować poważnie. Nie wiem, chyba mój mózg nie potrafi zaakceptować faktu, że kawałek z takim natężeniem patosu, że normalnie Bogurodzica wysiada, był hitem list pokroju 30 ton hehe. Ale w sumie od jakiegoś czasu zdarza mi się włączać czasem ten kawałek samemu z siebie, czego parę dobrych lat temu bym sobie nie wyobrażał, aczkolwiek muszę mieć specyficzny nastrój, zazwyczaj taki, w którym mam ochotę usiąść na dupie i posłuchać Radio Złote Przeboje xd
PACZKA
Awatar użytkownika
stripped

Post 25 mar 2022 20:21

W sumie Micachu to jest laska albo przynajmniej tak ją kojarzę z tamtych czasów bo obecnie z tego co wiem się identyfikuje jako tzw. niebinarna ;( czyli mówiąc brzydko jeden ch*j ;(
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 mar 2022 20:21

no i pięknie, teraz internetowe lewactwo mnie zabije
PACZKA
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 mar 2022 20:45

Ja wiedziałem, że bezpiecznie zagram tym Thiefem i ludziom się będzie podobało. Nie jest to kontrowersyjny "nie wiedziałem, że słuchasz takich rzeczy" pop, ale też w drugą stronę, kawałek nie trwa 25 minut, czym niektórym mógłby wjechać na ambicję xD

Fajna to była kolejka. W zasadzie wszystko mi się podobało. Najbardziej, jak pisałem, numer Deva, bo po prostu lubię takie numery, które działają na człowieka w prosty, jednoznaczny sposób, jednocześnie budząc bardzo niejednoznaczne odczucia. Dragona propozycja jest z tych neutralnych, wiem że gdybym zjechał to bym potem miał wyrzuty, jak po Melkim. Jest w czym tutaj rzeźbić, ale muszę posłuchać całej płyty.
Shodana Dżulia Marcel wywołuje uczucia ambiwalentne, bo miała doskonały podkład muzyczny, ale go kompletnie zepsuła głosem, tekstem i manierą (to jest pod tym względem druga Maria Peszek). NO CO ZA CYNICZNY BABSZTYL.
Mentosa wynalazki mnie fascynują, bo chłop często uderza w moje sentymenty utworami, których kompletnie nie znam, a czuję się przy nich jakbym je znał xD Kto to tam został, a Murzyn. No Murzyn przegrywa. W 2008 r. może by mi się to zmieściło gdzieś między Alice Practice, a jakimś numerem Network!, ale podejrzewam, że też bym o tym szybko zapomniał. To taki muzyczny shock value, jak przestarzałe jumpscare'y w slasherach z lat 90. Zna się jego miejsce w historii, ale nie robi już żadnego wrażenia.

PS. Zapomniałem o Melkim. Obiecuję, że to ONLYYY TIIME
Awatar użytkownika
stripped

Post 25 mar 2022 21:05

Ja tam w sumie jestem w miarę zadowolony, spodziewałem się totalnego szrotowania jak Marii Peszek a nie było najgorzej, liczyłem że Melkiemu może podejść nawet a to że shodanowi się podobało to się w najśmielszych snach nie spodziewałem bo już czułem narzekania na wokal. No i Dragon docenił też, jest ok skoro były prejzy tam gdzie spodziewałem się zjebki.

Choć kolejkę oceniam dość słabo tak to, zresztą często tak mam, większość tego czego słuchacie wybiega daleko poza moje rejony muzyczne, Enyę doceniłem choć pewnie słuchać nie będę a Peacock Palace... Hicik pozytywny mocno ale czy odważę się obadać album? Hmmm może w sumie znajdę chwilę choć powinienem się powoli zabierać za Katie Melua już w sumie hy.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 25 mar 2022 22:14

Szanowny Pan Mintaj jest SZANOWNYM PANEM MINTAJEM. Tak powinniście zareagować na ten utwór... ale muszę posypać głowę popiołem, Guiding Light to kolejna propozycja mało reprezentatywna dla całości. See No Evil byłoby lepsze... albo Elevation... albo tytułowy... albo Torn Curtain... nie wiem :P

Milusia kolejka, ale w sumie tylko mudżynowy numer mnie zaskoczył i mogę do niego wracać. Julia Babsztyll ma lepsze rzeczy, ale to było ok. Brosius miły ambientowy odlot, czy cały soundtrack jest w tym stylu? Do Mikaczu i tego soundtracku mógłbym zajrzeć. Proxy jest na granicy, reszta jako ciekawostka ok, ale dalej nie sięgam.

Oj Katie Melua to jest plyta, bracia... Czekam na następną kolejkę!
mintaj pisze:
25 mar 2022 20:21
no i pięknie, teraz internetowe lewactwo mnie zabije
Ja za wszystkie lewactwo nie odpowiem, ale imo brak szans na kancelację
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 mar 2022 22:28

Dragon pisze:
25 mar 2022 22:14
czy cały soundtrack jest w tym stylu?
z grubsza
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 25 mar 2022 22:54

Malkolit pisze:
"Drogi e-mailowy bocie z Amazonu" - :evil: - Jezu, jakie to jest pretensjonalne, jak wredny, cyniczny babsztyl, co pozjadał wszystkie rozumy, jakich teraz pełno
Melki weź tabletkę. Zapomniałeś tabletki.

W tej kolejce rządzi Eric Thief 3 Brosius. Potem Micachu i Enya.
Lavie w środku stawki.
Peacock Palace ni ziębi ni grzeje mnie.
Telewizja niestety mnie akurat głównie ziębi. W ogóle Smoczek się ostatnio bardzo popsuł. Mentos zresztą też. A przez kilka pierwszych kolejek był taki chojrak. :D
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 mar 2022 23:10

Melki po prostu ma osobisty uraz do Amazona.

Akurat moim skromnym zdaniem Smok zrobił progres, a co do mnie.... akurat byłem pewien, że Peacock Palace ci podejdzie, ale jeśli nie wywołuje emocji to trudno, może ten mityczny długachny, pretensjonalny potwór, który obiecałem wrzucić kiedyś tam ci siądzie....
PACZKA